StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA PRESUDA

Bivši nogometaš i kapetan NK Zadra osuđen zbog napada na vlasnika zadarskog portala: ovaj put je utvrđeno da ga je lakše ozlijedio!

Piše Božana Sviličić
28. travnja 2023. - 19:13

Bivši nogometaš i kapetan NK Zadra, 48-godišnji Jakov Surać u petak je u obnovljenom postupku na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Surać se optužnicom teretio da je 24. lipnja 2018. godine na parkiralištu u Zadru premlatio 38-godišnjeg vlasnika portala ‘Zadar news‘ Hrvoja Bajla. Presudom sutkinje Mitre Meštrović, Surać je u ovom postupku osuđen zbog nanošenja lakše tjelesne ozlijede.

Kao povod za taj nasrtaj Bajlo je naveo svoj novinarski rad, odnosno pisanje i istraživanje kojim je ‘dotakao samu vrhušku zadarske politike‘. Surać je najprije proglašen krivim za nanošenje teške tjelesne ozlijede i osuđen na uvjetnu kaznu od deset mjeseci. Županijski sud u Bjelovaru preinačio je tu presudu na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od 10 mjeseci.

Surać je nakon toga podnio zahtjev za obnovom postupka temeljem novih dokaza i činjenica koje ukazuju da on nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

image

Hrvoje Bajlo 

Dragan Matic/Cropix

Kao ključni novi dokaz njegov odvjetnik Ive Brkić istaknuo je činjenicu da prilikom donošenja odluke prvog i drugog stupnja sudski vještak Davor Mayer, ali ni sam sud, nisu zatražili niti izvršili uvid u RTG snimku desnog lakta Hrvoja Bajla koja bi nedvojbeno dokazala da je Surać Bajlu nanio teške tjelesne ozljede. Naime, Surać je smatrao da je osuđen za kazneno djelo nanošenje teške tjelesne ozljede koje objektivno nije počinjeno, niti je takva ozljeda nastala, a za što postoje materijalni dokazi.

Odvjetnik Brkić je tvrdio da RTG snimku ozlijeđenog Bajlovog lakta, kao jedini vjerodostojan dokaz na sudu, nije od Opće bolnice Zadar zatražio ni prvostupanjski niti drugostupanjski sud.

Mayer je pak ocijenio kako nije potrebo pribaviti RTG snimku.

- Raspoloživa medicinska dokumentacija sadržavala je i očitanje RTG obrade, dakle nalaz radiologa. Nije bilo elemenata temeljem kojih bih uvidio potrebu za pribavom dodatne dokumentacije. Prema mom iskustvu, Sud često nalogom obuhvati mogućnost da vještak pribavi dodatnu dokumentaciju, pa sam ja tako i shvatio nalog suda, radilo se samo o mogućnosti, ne nalogu – ustvrdio je Mayer.

Surać je optužen da je u večernjim satima zaprijetio Bajlu da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u „odrubiti glavu“, te da će završiti kao Pukanić. Potom ga je, navodi se u optužnici, šakama udarao po glavi i tijelu, oborio na tlo i nastavio tući nogama, pri čemu je Bajlo zadobio prijelom desne nadlaktice, podljev oka, oguljotine leđa i krvne podljeve vlasišta.

 

25. travanj 2024 00:38