StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA PRESUDA

Bivši nogometaš Josip Modrić iz Falkenstienera ukrao trailer s jet skijem i plažne ležaljke, stoliće i stolice: evo koju je kaznu dobio...

Piše B.S.
27. travnja 2021. - 22:36

Zbog krađa u hotelskom kompleksu Falkensteiner resort u Petrčanima, bivši nogometaš Zadra i Rijeke 42-godišnji Josip Modrić na Općinskom sudu u Zadru osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu.

Za tri kaznena djela protiv imovine koje je počinio prošle godine, samo tri mjeseca nakon što je bježao policiji po Zadru vozeći više od 200 km na sat, te se odbio se testirati na drogu, a u autu mu našli kokain, sutkinja Ksenija Bratković dosudila mu je jedinstvenu uvjetnu kaznu od jedne godine s rokom kušnje od pet godina.

Modrić se optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru teretio da je 12. prosinca 2020. između 11,20 i 11,40 sati kombijem poljskih nacionalnih oznaka ušao u hotelski kompleks Falkensteiner resort u Petrčanima gdje je iz otvorene podzemne garaže odvezao trailer slovačkih registracija na kojem se nalazio morski skuter - jet ski "SeaDoo" vlasništvo slovačke tvrtke.

Pet dana kasnije, 17. prosinca, oko 19,20 sati ponovo je došao u istu podzemnu garažu gdje je sa još dvije nepoznate muške osobe u kamionet Citroen Jumper u mraku utovario više plažnih drvenih ležaljki, stolića i stolica.

Direktoru resorta koji je naišao rekao je da ležaljke u stvari vraća, a kada je ovaj zajedno sa zaposlenikom otišao iz garaže, Modrić je ponovno ukrcao ležaljke i stoliće te pokušao izaći iz kruga resorta, međutim zadržan je na porti, kada je bio primoran zaista vratiti stvari.

Utvrđeno je i da je na Citroen Jumper postavio nepripadajuće prenosive registracijske pločice zadarskih oznaka, a na stražnjem dijelu pločice poljskih oznaka.

U očitovanju kakav stav zauzima prema optužnici, isprva je naveo da se ne smatra krivim, no kasnije je promijenio svoj stav te priznao krivnju uz to navodeći kako ne prihvaća imovinskopravni zahtjev oštećenika koji je postavljen na raspravi na iznos od 20.977 eura.

Nakon toga je zastupnik optužbe Igor Vulić izmijenio prijedlog kaznenopravne sankcije predložene u optužnici i to na način da je predložio uvjetnu osudu umjesto predložene jedinstvene bezuvjetne kazne zatvora u trajanju od jedne godine i četiri mjeseca.

Prilikom izbora vrste i mjere kaznenopravne sankcije sud je uzeo u obzir sve otegotne i olakotne okolnosti na strani okrivljenika. Olakotna okolnost je bilo njegovo ponašanje tijekom postupka, a posebice njegovo priznanje koje je omogućilo žurno i učinkovito vođenje postupka. Sud je uzeo u obzir kao olakotnu okolnost i iskreno žaljenje, te kajanje zbog počinjenih kaznenih djela. Ukradene plažne drvene ležaljke, stolići i stolice vraćeni su oštećenoj pravnoj osobi, koja nije niti postavila imovinskopravni zahtjev.

Kao otegotne okolnosti sud je uzeo u obzir 'zavidnu' Modrićevu kaznenu osuđivanost presudama Općinskog suda u Zadru od 21. listopada 2005. zbog ovjerovljavanja neistinitog sadržaja, Općinskog suda u Rijeci od 4. ožujka 2010. zbog napada na službenu osobu, Županijskog suda u Zadru od 13. prosinca 2010. zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, Općinskog suda u Zadru od 31. ožujka 2014. zbog omogućavanja trošenja droga, te od 18. srpnja 2014. zbog izazivanja prometne nesreće.

19. travanj 2024 19:08