StoryEditor
4 kantunaPRESUDOM SUCA IVANA MARKOVIĆA

Bivši predsjednik bibinjskog HSP-a Vice Karaban oslobođen optužbi za iznudu nekadašnjeg zadarskog dožupana!

Piše B.S.
24. srpnja 2018. - 21:47
najsttttudent__1379255052_thumb

Godinu dana nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) odustalo od kaznenog progona bivšeg predsjednika bibinjskog HSP-a, optuženog za iznudu nekadašnjeg stranačkog kolege i zadarskog dožupana Đanija Bunje, 44-godišnji Vice Karaban oslobođen je optužbi i u privatnoj parnici koju je pokrenuo Bunja.

Presudom suca Općinskog suda u Zadru Ivana Markovića, Karaban je oslobođen optužbe za iznudu, nakon što u postupku nije utvrdio da je Karaban prijetio Bunji i od njega tražio isplatu mjesečnih iznosa od tri tisuće kuna.
Karaban se optužnicom ODO-a, naime, teretio da je od tadašenjg dožupana tijekom 2009. i 2010. godine tražio novac jer mu nije, sukladno stranačkom dogovoru, osigurao direktorsko mjesto u gradskom poduzeću “Obala i lučice”.

Bunja je Karabanu pod prijetnjom plaćao razliku plaće koju je ovaj imao kao zaposlenik na administrativnim poslovima u VOX-u i one koju je očekivao da će dobiti kao direktor. U njegovu uredu u Domu županije Karaban mu je zaprijetio da mu to mora nadoknaditi, zbog čega mu je Bunja u tri navrata isplatio 27 tisuća kuna. Nakon organizirane klopke, Bunja je u dogovoru s policijom otišao na sastanak u kafiću na Branimirovoj obali.

Tamo je Karabanu ponudio novac, no ovaj ga je odbio primiti pa je klopka propala, a gradom se pronijela priča o “curenju” informacija. Bunja je na sudu, između ostalog, posvjedočio da je Karaban izrazito bijesan u svibnju 2009.godine došao do njegovog ureda gdje je izvadio dokumentaciju za koju je tvrdio da je ratni put i da mu je pri tome rekao da je do sada ubijao te da mu neće biti problem ubiti i njega i njegovu obitelj. Bunja je istaknuo da ga je to strašno šokirao i te da je vikao "Vice, Vice, što ti je, što radiš"

U postupku međutim nije dokazano da je Bunja bilo kada tražio da mu Bunja uplaćuje razliku plaće, niti da mu je Karaban u prijetio bilo kakvim zlom.

Takav zaključak, navedeno je u obrazloženju presude, proizlazi iz iskaza svjedoka Ante Đapića, Ivana Miličevića, Joze Dragića, koji nisu imali nikakvih saznanja o isplatama novca optuženiku. Protivno iskazu Bunje, svjedoci su naveli da osim slučaja koji se dogodio u uredu dožupana u svibnju 2009, a koji je imao isključivo stranačko – politički karakter nisu čuli ni za kakav poremećaj odnosa između optuženika i žrtve Đanija Bunje.

Karabanova obrana, da tada u uredu dožupana nije prijetio Bunji niti je od njega tražio isplatu nije bila protivna ni iskazima svjedoka Ivana Miličevića, Jakova Jadrešina, Vencija Kvartuča i Ante Đapića.

U spisu također nema materijalnih dokaza da je Bunja taj novac stvarno isplatio Karabanu, jer mu je novac isplaćivao na ruke.

Nije ni utvrđeno da bi Karaban na bilo koji način sudjelovao u objavljivanju fotografije vijećnika Zadarske županije sa zamagljenom glavom Đanije Bunje u dnevnom listu 28.ožujka 2009.,u vlasništvu Rena Sinovčića, kao što nije utvrđeno da bi on imao ikakav utjecaj na izdavačku politiku Vox-a jer je u to vrijeme vlasnik Vox-a bio Reno Sinovčić,kojega Bunja smatra isključivo odgovornim za tu fotografiju.

Iako je Bunja kao dokaz za curenje informacija o klopci koju je dogovorio s policijom, u spis dostavio preslik Analize telefonskih kontakata PU Zadarske, sudac to nije uvažio jer Bunja nije točno naveo od kuda potječe ni na koji način je ta Analiza pribavljena.

Uvidom u dopis Ravnateljstva policije, MUP-a RH od 4. svibnja 2018., utvrđeno je, naime, da priložena Analiza telefonskih kontakata nije vjerodostojna, pa je sudac tu Analizu izdvojio kao nezakonit dokaz. Kao nezakonit dokaz izdvojen je i zapisnik o ispitivanju Rena Sinovčića u svojstvu osumnjičenika.

23. lipanj 2021 05:49