StoryEditorOCM
4 kantunaNOVA KNJIGA DRAGE MARIĆA O ZADRU I ZADRANIMA

'Blagoslovi Bože Zadar' donosi na desetke kratkih priča i 'zaboravljenih' fotografija!

25. veljače 2019. - 20:40
maric_knjiga5-231115

„Sve je u ovoj knjizi slično kao kod prethodnih jedanaest, pa je ovo još jedan vremeplov, kronološki zapis iz mog kuta na ljude i događaje, na uspomene…“

Zapisao je to zadarski publicist Drago Marić u uvodu svoje nove knjige u kojima „niže“ crtice o Zadru i Zadranima. Marić je nanizao, zabilježio, oteo zaboravu i objavio do sada na stotine kratkih priča o ljudima i događajima koji su obilježili Zadar proteklih desetljeća, ili priča koje su „dotaknule“ i obilježile samog autora, te ih je ovjekovječio u istom rangu kao one velike, važne.

„Blagoslovi Bože Zadar“ je naziv nove, 12-te Marićeve knjige iz tzv. Biblioteke Grad.

Naziv je dobila po istoimenoj pjesmi Zadranina Šime Sebastijana Vitasovića koji je, navodi Marić u predgovoru knjige, živio i stvarao u drugoj polovici 17. stoljeća i u prva desetljeća 18. stoljeća. Pjesma ovog naziva jedna je od najstarijih o Zadru.

Iako 12-ta, nova Marićeva knjiga ni na koji način ne ponavlja priče ispričane u ranijim knjigama Biblioteke Grad.

- Pisac ove knjige je poseban, „starinski“ čovjek… Ovaj profesor hrvatskoga jezika i književnosti, umirovljeni novinar i publicist, svojom je začudnom plodnošću i učinkovitošću od 1994., kada je izašla njegova prva knjiga, do danas objavio njih 32: dvadeset iz povijesti sporta u Zadru i zadarskom kraju, dok mu je ovo dvanaesta iz Biblioteke Grad, te upečatljivo osobne kronike o životu Grada – zabilježio je u pogovoru knjige Nebojša Gunjević.

Knjiga je izašla u vlastitoj nakladi, uz sponzorstvo Grada Zadra. U podnaslovu djela: Memorabilije o Gradu i zaleđu, njegovim ljudima i događajima, sažeto je sve što je Drago Marić iznio na 140 stranica knjige.

Kao i u dosadašnjima, pričice plijene toplinom, do sada nepoznatim informacijama o ljudima, koje je Marić u ovom djelu donosi na desetke.

Tako se može doznati kada je otvoreno kupalište Kolovare, kako je izgledalo (knjiga obiluje fotografijama), tko su bili „Tamburaši s Relje“, što se događalo u nekada kultnom restoranu „Primošten“ Ljube Bolanče, tko su bila dva zadarska Ignjatovića, kako su se i zašto susreli 'Zoranićevka' Gracijela Burčul Čupić i Luciano Pavarotti, tko je bio Srećko Bajlo, tko je bio najdugovječniji ravnatelj u povijesti Gimnazije, te zašto se o Vladimiru Ivanovu govorilo kao o „fotografskom oku samozatajnog meštra.“

Poglavlje je posvećeno i prerano preminulom novinaru Željku Buci Luburoviću, kao i onima koji su nas napustili i za sobom ostavili neizbrisiv trag – akademik Nikica Kolumbić, „meštar vijesti“ Joso Mudražija, književnica Helena Roguljić, profesorica Nevenka Košutić Brozović, te legendarni novinar i urednik Jandre Širinić.

Drago Marić se od ove godine, kada puni 80-tu, povukao iz medija, no doznajemo da neumorni kroničar već priprema nove „crtice“, koje će, objedinjene u knjizi „Naši ljudi i događaji“, svijetlo dana ugledati u svibnju.

 

KNJIGE IZ BIBLIOTEKE GRAD

Knjige Drage Marića iz „Biblioteke Grad“: Ižijeva ruža vjetrova, Zadarski kampaneli, S Četiri kantuna, Kazivanja naših starih, Zadarsko iverje, Priče podsjetnice, Zadar nekad i sad, Foto Vjeko, Zadrom kroz vrijeme, Od Punte Bajlo do Puntamike, Zadru Za Dar, Blagoslovi Bože Zadar.

03. svibanj 2024 00:50