StoryEditorOCM
4 kantunaKALI I KUKLJICA

Bodulsko šamaranje HDZ-a i SDP-a: izazvali prijevremene izbore za općinska vijeća, pa su kažnjeni novim jačanjem nezavisnih načelnika

Piše Predrag Opačić
17. travnja 2023. - 22:12

Prijevremeni izbori u nedjelju održani u Kalima i Kukljici donijeli su dva nova poraza HDZ-a, jedan SDP-a i dvije glatke pobjede nezavisnih kandidata koji su i u prve dvije godine tekućeg mandata imali izvršnu vlast. Je li baš politička slučajnost što su dva susjedna mjesta na Ugljanu još jednom okrenula leđa HDZ-u i miljama se udaljila od stranke koja dominira Zadarskom županijom?

U Općinskom vijeću Kukljice do kraja mandata će biti pet vijećnika Nezavisne liste aktualnog načelnika Marina Boška, jednog će dati HDZ, a jednog Nezavisna liste Ante Borisa Martinovića. U Kalima je lista nezavisnog načelnika Bruna Mišlova osvojila pet mandata, HDZ s HSP-om i SDP s HSS-om kao koalicijskim partnerima imali su simboličan rezultat: „veliki” su se dobacili do tri odnosno do jednog mandata! Tako su HDZ i SDP kao nekadašnje meanstream stranke i na najvećem zadarskom otoku dobile dva zvučna šamara.

Svaka analiza tih rezultata, bez pretenzija da se iz njih izvlače dalekosežni zaključci, mora uvažiti činjenicu da su birači ne samo ostali kod svog izbora iz 2021. godine i potvrdili nezavisne kao svoj izbor, nego su sada dodatno kaznili izazivače prijevremenih izbora koji su ih neprihvaćanjem proračuna i izazvali. To bi mogao biti upozoravajući signal i za „slučaj Zadar”, ma koliko je riječ o većem i politički kudikamo težem gradu. Tako su HDZ i SDP na otoku ne samo izgubili izbore, nego su u naredne dvije godine izgubili i mogućnost da kroz nekakvu većinu u općinskim vijećima u šaci drže Boška i Mišlova, nezavisne načelnike koji će do kraja mandata imati lagodnu većinu. Doživjeli su potpuno poraz.

- Sa strane gledajući, to se možda i čini kao katastrofa, ali ne i onome tko živi u Kukljici. Nije to nikakva „kazna birača”, ovdje se više radi o onom dijelu mještana koji su prijatelji, kumovi i rođaci i prema kojima se išlo s kombinacijom obećanja i zastrašivanja. Birači aktualnog gradonačelnika su izašli na izbore, a naši nisu i to je uzrok ovakvih rezultata, smatra Ante Boris Martinović.

- Hvala biračima koji su mi peti put zaredom na izborima ukazali povjerenje. S pet od sedam vijećnika ovo je najveća pobjeda dosada, a naravno da je iz aviona vidljivo da su birači kaznili izazivače izbora. Ništa nisu naučili: i 2015. su u Kukljici izazvali prijevremene izbore i izgubili ih, a sada su ponovili lekciju, zadovoljan je kukljički načelnik Boško Marin.

02. svibanj 2024 05:52