StoryEditorOCM
4 kantunaISPOVIJEST ZADRANINA (24) KOJEG JE DARKO KOVAČEVIĆ NAPAO NA BORIKU

"Bojim se. Daruvarac mi je zaprijetio da će me karati u bulju!"

2. travnja 2019. - 10:38
kovacevic2-141218

"Karat ću te u bulju" kazao je Darko Kovačević (32) zvani Daruvarac 24-godišnjem Zadraninu prošle subote u kafiću "Yachting" na zadarskom Boriku, nakon što ga je snažno gurnuo i oborio na pod. Bila je to najozbiljnija prijetnja koju je mladić dobio od ozloglašenog Daruvarca u njegovom novom nasilnom incidentu, zbog čega ga je prijavio policiji, a policija potom ubrzo privela uz kaznenu prijavu za prijetnju. I zbog čega mu je sudac istrage Marijan Bitanga u nedjelju navečer odredio mjesec dana istražnog zatvora u opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

- Prolazio sam automobilom i vidio svoje prijatelje kako sjede na terasi kafića. Pozvali su me da im se pridružim. Parkirao sam auto kod marine i pješke krenuo prema kafiću. Kad sam došao do njih, a bilo ih je petero za stolom, htio sam uzeti slobodnu sjedalicu sa susjednog stola da bi mogao s njima sjesti. U tom trenutku Daruvarac mi je prišao s leđa i gurnuo me. Poletio sam preko dva stola i pao na pod – priča nam 24-godišnji Zadranin koji se u tom padu nije ozlijedio.

- Podigao sam se s poda i posegnuo za stolicom. Htio sam se braniti, ali tada sam pomislio: ako ga udarim, upast ću u probleme. U istom trenutku jedan moj prijatelj je skočio i zaustavio me, a s druge strane Daruvarca je sprječavao njegov prijatelj. Oni su sjedili za stolom udaljenim od našeg nekoliko metara, tri-četiri stola na krcatoj terasi – priča nam mladić kojeg je Daruvarac cijelo vrijeme grubo vrijeđao.

- "Jebat ću ti ja majku", rekao mi je. Pitao sam ga zbog čega. Zbog onoga što sam pisao o njemu na Facebooku, rekao mi je. A ja sam na jednom portalu, ispod teksta koji je govorio o Daruvarcu, napisao parafrazu stihova Mile Kitića. Kitić naime pjeva "udara u glavu kao šampanjac", a ja sam napisao "udara u glavu kao Daruvarac". Po toj logici, rekao sam mu, trebao bi tući sve ljude po ulici, jer nema tko nije osudio njegovo nasilno ponašanje prema bivšoj djevojci – govori mladić koji pretučenu djevojku poznaje iz viđenja, ali nisu u prijateljskim odnosima.

- Rekao sam mu da nije normalan, a on mi je na to rekao "karat ću te u bulju". Odgovorio sam mu da nismo u Srbiji i da ovo nije '91., da mi ne može takve stvari govoriti, a on mi je na to rekao: "Ajde pičko, zovi policiju". Kazao sam mu da se jedino tako može problem s njim riješiti. On se odmaknuo, a ja sam nazvao policiju i prijavio što mi je napravio i što mi je rekao. Međutim, čim sam poklopio, nije prošla ni minuta, on je doznao da sam ih zvao. Došao je do svog auta s prijateljem i prije nego što su krenuli dobacio mi je "Znači, zvao si policiju" – priča napadnuti mladić ističući da je cijeli incident na terasi, koji je trajao nekoliko minuta, zabilježen nadzornim kamerama kafića. Mladić je imao prilike vidjeti snimak kojeg je policija izuzela, i on se sada nalazi među dokaznim materijalom.

Iako je Daruvarac putem svog odvjetnika Borisa Radmana podnio prijavu protiv 24-godišnjaka za tri kaznena djela - prijetnju, lažno prijavljivanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda u pokušaju - mladić tvrdi da Daruvarcu nije prijetio, a da je od pokušaja samoobrane stolicom odustao.

"Sve je zabilježeno na nadzornoj kameri, sve su vidjeli i svjedoci u kafiću. Sada se želi od mene napraviti napadača. To su gluposti – tvrdi 24-godišnjak koji nam je priznao da mu ovo nije prvi sukob s Daruvarcem.

- Prije pet-šest godina u jednom kafiću na Poluotoku opalio mi je žlepu (šamar, op.a.) jer sam bio u dobrim odnosima s jednom njegovom bivšom djevojkom. Ljubomorno me ispitivao što ja imam s njom, a mi smo bili frendovi i znali smo se povremeno družiti. Ispitivao me 20 minuta što ja radim s njom i na kraju me je udario u lice. Od tada do nekidan nismo imali nikakvih kontakata – kaže 24-godišnjak koji taj incident nije prijavio policiji.

- Bio me je strah, a i sada me je malo strah. Zato sam molio policiju da malo češće šalju patrole oko moje kuće – kaže naš sugovornik.

Daruvarčev odvjetnik Boris Radman najavio je podnošenje žalbe protiv rješenja o istražnom zatvoru, ali druge komentare vezane uz slučaj nije htio davati. Naglasio je da je kaznenu prijavu protiv 24-godišnjaka podnio na traženje svoje stranke i da je ona podnijeta prije nego što je Daruvarac dao svoj iskaz policiji.

Daruvarac je tako ponovno završio iza rešetaka gdje bi mogao, vrlo izvjesno, dočekati pravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu za teško premlaćivanje 18-godišnje djevojke, za što je nepravomoćno dobio pet godina zatvora. Naime, Daruvarcu se istražni zatvor za prijetnju može maksimalno produljiti za još dva mjeseca, ukupno dakle tri mjeseca, što bi trebalo biti dovoljno vremena da Županijski sud u Splitu odluči o Daruvarčevoj žalbi. Odnosno da, u okolnostima novog nasilnog kaznenog djela, potvrdi prvostupanjsku odluku Općinskog suda u Zadru bez obzira na njene brojne manjkavosti, zbog kojih bi praktički trebala biti ukinuta. Novi nasilni incident na terasi kafića Daruvarca bi tako mogao skupo koštati i zadržati ga izvan rešetaka sve do odlaska na izdržavanje dugogodišnje zatvorske kazne.

 

Policija istražila Daruvarčeve prijave
Zadarska policija nam je potvrdila da su proveli istragu na okolnosti kaznene prijave koju je Daruvarac podnio protiv 24-godišnjak za tri kaznena djela, i rezultate svog rada predali su Općinskom državnom odvjetnik u Zadru koji će odlučiti o eventualnom pokretanju postupka. Naime, djelo prijetnje za koje se tereti Darko Kovačević goni se po prijavi oštećenika, a uključuje prijetnju smrću, prijetnju teškim ozljeđivanjem, otmicom ili nekim drugim oblikom nanošenja zla. Za takvo djelo prijetnje predviđena je kazna do tri godine zatvora. Daruvarac, po riječima napadnutog mladića, nije prijetio smrću, ni teški ozljeđivanjem, ali jest silovanjem, odnosno nekim drugim oblikom zla. U takvim slučajevima, upozoravaju naši sugovornici, progon počinitelja se vodi privatnom tužbom, a ne kaznenom prijavom državnog odvjetnika.

16. travanj 2024 04:56