StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: BURA DERE, LED STIŠĆE, A ONE MIRNO PASU

Bokanjani se zabrinuli za Vigensove krave, ali one na niskoj temperaturi - uživaju!

Piše Zadarski.hr
7. siječnja 2017. - 20:38
vigens_krave6-070117.JPG

Tijekom dana nekoliko građana s Bokanjca nazvalo je našu redakciju zabrinuti za sudbinu krava s farme Vigens koje su po ovom hladnom vremenu i orkanskoj buri ostale na otvorenome. Krave se nalaze unutar ograđenog područja i slobodno pasu, a neki građani pokušali su im odnijeti vode. 

- Tri su dana već vani, po ovome ledu i buri, uginut će jadne životinje - rekli su nam naši čitatelji, a mi smo odgovor potražili kod dr. veterine Željka Kovačevića s farme Vigens.

- Nema nikakvih razloga za brigu i paniku. Krave su ostavljene vani na slobodnu ispašu i hladnoća njima ništa ne smeta.

Prema riječima veterinara Kovačevića, krave su životinje sa sjevera navikle na niske temperature i boravak na otvorenome. U nekim sjevernim zemljama, poput Irske, Švedske ili Kanade, krave znaju cijelu godinu provesti na otvorenome, pa čak i na svijet donositi potomke.

- Krave na našem polju imaju nadstrešnicu odnosno mjesto gdje se mogu skloniti, ali to im očito nije bilo potrebno. Njima su temperature od minus 20 do minus 30 savim podnošljive. Nema straha da će ugroziti zdravlje. Naprotiv, niima je problem predstavlja visoka temperatura, pogotovo sve preko 24 stupnja Celzijusa - kazao nam je veterinar iz Vigensa koji u ovom trenutku na pašnjacima Bokanjca ima 180 krava.

04. svibanj 2024 11:25