stdClass Object ( [id] => 1183756 [title] => Bomba Marka Vučetića: ‘Pokrećemo ukidanje prireza! Taj novac ide za održavanje HDZ-ove strukture!‘ Hoće li dobiti podršku Meštrovića, Rubeše i Radete? [alias] => bomba-marka-vucetica-pokrecemo-ukidanje-prireza-taj-novac-ide-za-odrzavanje-hdz-ove-strukture-hoce-li-dobiti-podrsku-mestrovica-rubese-i-radete [catid] => 304 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Predsjednik Gradskog vijeća Zadra Marko Vučetić namjerava predložiti ukidanje prireza kojega Zadrani plaćaju po stopi od 12 posto. Po podacima Upravnog odjela za financije, lani je od prireza u gradski proračun uplaćeno 22,3 milijuna kuna, što dovoljno govori o kakvom se udaru na proračun radi.

Što Vučetić želi postići?

- Ideja s ukidanjem prireza je višeznačna. Prvo je da se građane koji imaju prosječna primanja u ovim recesijskim danima povećaju obiteljski proračuni. Drugo je da se pošalje pedagoško-politička poruka gradonačelniku Branku Dukiću da on ne može ignorirati odluke donesene na Gradskom vijeću, a tiču se proračuna. On je to, zbog makinacija koje mu zakon omogućava, napravio time što odbija izvršiti amandmane koje je većina u Gradskom vijeću izglasala. Ukidanjem prireza, većina u Gradskom vijeću šalje poruku gradonačelniku da će donositi odluke koje, samim time što su izglasane na Gradskom vijeću, stupaju na snagu. Amandmani i proračun ne stupaju na snagu izglasavanjem na Gradskom vijeću nego voljom gradonačelnika da se proračun izvrši. Dukić će tada imati problem 25 milijuna kuna manjka u proračunu i treba birati kome to neće dati. Naši amandmani su uglavnom bili usmjereni prema socijalnim kategorijama i on se već izjasnio da ne želi izvršavati proračun u korist socijalnih kategorija. S ukidanjem prireza će dodatno ojačati u svojoj bešćutnosti i uzimati socijalnim kategorijama sredstva koja su im potrebna ili će se suočiti s time da će izazvati pobunu lojalnosti unutar HDZ-ovih krugova koji se sredstvima prireza i plaćaju. Ovo je dio pedagoško-političke igre u kojoj Dukiću šaljemo poruku da on ima „municiju” s kojom može opstruirati odluke Gradskog vijeća, ali i da mi imamo „municiju” s kojom možemo pokazivati njegovu političku nemoć, kaže Vučetić.

---

image

Gradonacelnik Branko Dukić
 

Luka Gerlanc/Cropix
---

Ovo je zasada samo prijetnja Dukiću ili oko toga postoji suglasnost unutar većine?

- Ne znam postoji li politička suglasnost, to je moj prijedlog kojeg sam iznio još prošle godine, kada nije naišao na dobar odjek unutar većine. Zbog političkog neiskustva i nepoznavanja političkih procesa, većina je tada smatrala da je moguća kohabitacija s političkim predatorima, ali politička kohabitacija s predatorima u liku HDZ-a nije moguća. Tu sam poruku poslao prije godinu dana i bilo mi je jasno da ona neće biti realizirana. Ako se izglasa ukidanje prireza, Enio Meštrović i Akcija mladih bi kazali „svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo i ne želimo biti zarobljenici te situacije, nego ćemo dati povratni udar HDZ-u”. Na vijećnicima SDP-a, Akcije mladih i NL Enija Meštrovića je hoće li igrati političku igru discipliniranja, nadigravanja predatora ili će pokušavati ostvariti jednu finu kohabitacijsku iluziju da je moguće surađivati s HDZ-om. Prirez mi je zanimljiv zbog toga što sve tri grupacije u Gradskom vijeću tjera da odustanu od samih sebe. Ukidanje prireza nije socijaldemokratska mjera, pa bi SDP trebao biti protiv toga, a ako glasa za ukidanje pokazuje da je SDP u Zadru u stanju igrati nešto drugačije igre. Glasovanjem bi većina pokazala da neće biti oni koji će skrbiti o gradskom proračunu i o financijskim procesima u Gradu Zadru na utabani HDZ-ovski način.

Svjesni ste da brojni građani, s plaćama ispod 4.000 kuna uopće ne plaćaju prirez?

- Da. Ali tu je riječ o suočavanju s time kakvu to financijsku moć i kakve to građane HDZ želi imati u Gradu Zadru. Što to znači?! Da Grad Zadar želi građane koji nemaju dostatnu financijsku moć da mogu opstati na biološkoj razini u društvu, a onda nisu u stanju ni sudjelovati u onome što se zove nadogradnja i kultura u koju ulazi i politička kultura! Ovo je dio strateške borbe u kojoj želim unutar HDZ-a, HDZ-ovog proračuna i HDZ-ovih politika stvoriti manjak i minus od 25 milijuna kuna. Nisam dugoročno protiv prireza, za prirez sam koji bi se uveo u nekakvoj budućoj upravi, ali ciljano i planski da se uvođenjem prireza, recimo, uvede besplatni gradski prijevoz. Mi sada naplatom prireza ne znamo kome to dajemo, a istovremeno nam buja financiranje HDZ-ovih udruga i gradskih poduzeća i sasvim je razvidno da taj novac ide i za održavanje HDZ-ove strukture. Oni koji to ne vide nisu politički slijepci, nego su nepolitička bića koja nisu u stanju strateški razmišljati.

Je li "poruku Dukiću" moguće poslati i smanjivanjem prireza, ne njegovim potpunim ukidanjem?

- Ne, ne treba smanjivati prirez, jer se time ne šalje nikakva poruka. Mi poruku šaljemo ako formiramo novu stvarnost ili ukoliko ukinemo sadašnju stvarnost. Smanjivanje prireza s 12 na 1 posto ne bi polučilo taj efekt, zaključuje Vučetić.

---

image

Enio Meštrović i Ante Rubeša

Luka Gerlanc/Cropix
---

---

"Nema grada bez prireza"

Za svaku izvršnu vlast „isparavanje” tolikih milijuna bi predstavljalo značajno sužavanje financijskog prostora, pogotovo zbog toga što je riječ o sredstvima koja nisu strogo namjenska, pa ih se moglo trošiti u različitim oblastima, jednako kao i 129,9 milijuna kuna prikupljenih od poreza na dohodak. U zadarskoj gradskoj upravi upozoravaju da u Hrvatskoj nema većeg grada bez prireza i skreću pažnju na probleme koje bi to izazvalo za brojne gradske projekte.

-U politici ukidanje prireza možda lijepo zvuči, ali mislim da su i gradski vijećnici koji su se zalagali za ukidanje prireza, kroz usvajanje njihovih amandmana shvatili da nije jednostavno uskladiti prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna, kaže Ivan Mijolović, gradski pročelnik za financije.

Mijolović posebno podvlači da se sredstvima prireza, među ostalim, sufinanciraju brojni EU projekti čija je vrijednost ogromna i skreće pažnju da najugroženije skupine građana, s plaćama ispod 4.000 kuna, uopće ne plaćaju prirez, te da i oni s nešto većim plaćama dobivaju olakšice s obzirom na broj uzdržavanih članova obitelji. Uz to, tko i plaća prirez, navodi Mijolović, to ga na mjesečnoj razini košta 30, 50 ili 60 kuna.

---

---

"Parodija u KK Zadru”

- Suočavamo se s time što zadarski HDZ jest i u ovako krnjoj, parodijskoj verziji, gdje je sva energija usmjerena prema nebitnoj temi KK Zadra koja ujedno pokazuje i nebitnost gradonačelnika u smislu da on imenuje članove Nadzornog odbora među vijećnicima i poslije se iščuđava što je politika ušla u Klub, kao da je iz njega ikada izašla. Istovremeno, zbog nemogućnosti političke autorefleksije, nije svjestan da su i Ante Rubeša i Enio Meštrović upravo oni koje on želi u Nadzornom odboru i, dok god su tamo, provode politike koje odgovaraju gradonačelniku Branku Dukiću. To je parodijska situacija, smatra Marko Vučetić.

---

---

image

Daniel Radeta

Luka Gerlanc/Cropix
---

---

Daniel Radeta: „Na što odlazi novac građana?”

- To je bio dio našeg programa za lokalne izbore, ali tu ideju tada „nezavisni” nisu podržali. Nismo načelno protiv prireza kada bismo znali gdje on odlazi. Ali, on postaje besmislen ako ga se troši netransparentno i ne zna se gdje i na što novac građana odlazi, kaže Daniel Radeta, predsjednik GO SDPa.

---

---

Enio Meštrović: „Vidjet ćemo hoće li provoditi naše amandmane”

- Imali smo rasprave o ukidanju prireza. Najljepše bi bilo reći „ukinimo prirez”, ali to bi izazvalo trenutno rušenje proračuna. Razgovarali smo s našim financijskim stručnjakom koji smatra da bi to bilo moguće izvesti u etapama i na rok od tri ili četiri godine. Ali, ako se ne bude ispunjavalo ono što smo tražili amandmanima, ako se i dalje bude demonstrirala samovolja izvršne vlasti, prirez postaje besmislen jer bi se pokazalo da se nismo izborili ni za što u korist naših građana. Vidjet ćemo kako će provoditi amandmane, izjavio je nezavisni Enio Meštrović.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ATOMSKI S LIJEVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ATOMSKI S LIJEVA 2 0 4836 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-12 12:06:13 [created_by] => 3198 [created_by_alias] => Predrag Opačić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-14 11:08:47 [modified_by] => 3198 [publish_up] => 2022-04-12 17:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 54 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 304 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--4kantuna [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Teme iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => zadar, zadarska županija, politika, crna kronika, gospodarstvo, gradska uprava, županijska uprava [secure] => 0 [page_title] => 4 kantuna [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/12\/18290612.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/12\/21276516.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/12\/21562506.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/12\/19807042.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marko Vu\u010deti\u0107, predsjednik Gradskog vije\u0107a<\/p>","

Gradonacelnik Branko Duki\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Enio Me\u0161trovi\u0107\u00a0i Ante Rube\u0161a<\/p>","

Daniel Radeta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18290612_1920.jpg":"1920x1080","k_18290612_1280.jpg":"1280x1280","k_18290612_1024.jpg":"1024x1024","k_18290612_640.jpg":"640x640","k_18290612_480.jpg":"480x480","k_18290612_340.jpg":"340x340","k_18290612_220.jpg":"220x220","o_18290612_1280.jpg":"1280x853","o_18290612_1024.jpg":"1024x682","o_18290612_640.jpg":"640x426","o_18290612_480.jpg":"480x320","o_18290612_340.jpg":"340x226","o_18290612_220.jpg":"220x146","h_18290612_1280.jpg":"1280x854","h_18290612_1024.jpg":"1024x683","h_18290612_640.jpg":"640x427","h_18290612_480.jpg":"480x320","h_18290612_340.jpg":"340x227","h_18290612_220.jpg":"220x147","pp_18290612_1280.jpg":"1006x1280","pp_18290612_1024.jpg":"805x1024","pp_18290612_640.jpg":"503x640","pp_18290612_480.jpg":"377x480","pp_18290612_340.jpg":"267x340","pp_18290612_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21276516_1920.jpg":"1920x1080","k_21276516_1280.jpg":"1280x1280","k_21276516_1024.jpg":"1024x1024","k_21276516_640.jpg":"640x640","k_21276516_480.jpg":"480x480","k_21276516_340.jpg":"340x340","k_21276516_220.jpg":"220x220","o_21276516_1280.jpg":"1280x851","o_21276516_1024.jpg":"1024x681","o_21276516_640.jpg":"640x425","o_21276516_480.jpg":"480x319","o_21276516_340.jpg":"340x226","o_21276516_220.jpg":"220x146","h_21276516_1280.jpg":"1280x854","h_21276516_1024.jpg":"1024x683","h_21276516_640.jpg":"640x427","h_21276516_480.jpg":"480x320","h_21276516_340.jpg":"340x227","h_21276516_220.jpg":"220x147","pp_21276516_1280.jpg":"1006x1280","pp_21276516_1024.jpg":"805x1024","pp_21276516_640.jpg":"503x640","pp_21276516_480.jpg":"377x480","pp_21276516_340.jpg":"267x340","pp_21276516_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21562506_1920.jpg":"1920x1080","k_21562506_1280.jpg":"1280x1280","k_21562506_1024.jpg":"1024x1024","k_21562506_640.jpg":"640x640","k_21562506_480.jpg":"480x480","k_21562506_340.jpg":"340x340","k_21562506_220.jpg":"220x220","o_21562506_1280.jpg":"1280x851","o_21562506_1024.jpg":"1024x681","o_21562506_640.jpg":"640x425","o_21562506_480.jpg":"480x319","o_21562506_340.jpg":"340x226","o_21562506_220.jpg":"220x146","h_21562506_1280.jpg":"1280x854","h_21562506_1024.jpg":"1024x683","h_21562506_640.jpg":"640x427","h_21562506_480.jpg":"480x320","h_21562506_340.jpg":"340x227","h_21562506_220.jpg":"220x147","pp_21562506_1280.jpg":"1006x1280","pp_21562506_1024.jpg":"805x1024","pp_21562506_640.jpg":"503x640","pp_21562506_480.jpg":"377x480","pp_21562506_340.jpg":"267x340","pp_21562506_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19807042_1920.jpg":"1920x1080","k_19807042_1280.jpg":"1280x1280","k_19807042_1024.jpg":"1024x1024","k_19807042_640.jpg":"640x640","k_19807042_480.jpg":"480x480","k_19807042_340.jpg":"340x340","k_19807042_220.jpg":"220x220","o_19807042_1280.jpg":"1280x851","o_19807042_1024.jpg":"1024x681","o_19807042_640.jpg":"640x425","o_19807042_480.jpg":"480x319","o_19807042_340.jpg":"340x226","o_19807042_220.jpg":"220x146","h_19807042_1280.jpg":"1280x854","h_19807042_1024.jpg":"1024x683","h_19807042_640.jpg":"640x427","h_19807042_480.jpg":"480x320","h_19807042_340.jpg":"340x227","h_19807042_220.jpg":"220x147","pp_19807042_1280.jpg":"1006x1280","pp_19807042_1024.jpg":"805x1024","pp_19807042_640.jpg":"503x640","pp_19807042_480.jpg":"377x480","pp_19807042_340.jpg":"267x340","pp_19807042_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8133470 Threads: 4 Questions: 1612392553 Slow queries: 4937304 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112844991 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) ) [link] => /zadar/4-kantuna/bomba-marka-vucetica-pokrecemo-ukidanje-prireza-taj-novac-ide-za-odrzavanje-hdz-ove-strukture-hoce-li-dobiti-podrsku-mestrovica-rubese-i-radete-1183756 [printLink] => /zadar/4-kantuna/bomba-marka-vucetica-pokrecemo-ukidanje-prireza-taj-novac-ide-za-odrzavanje-hdz-ove-strukture-hoce-li-dobiti-podrsku-mestrovica-rubese-i-radete-1183756?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376503 [name] => marko vučetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-vucetic [link] => /tag/marko-vucetic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 673958 [name] => ukidanje prireza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-12 19:56:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ukidanje-prireza [link] => /tag/ukidanje-prireza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ATOMSKI S LIJEVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bomba Marka Vučetića: ‘Pokrećemo ukidanje prireza! Taj novac ide za održavanje HDZ-ove strukture!‘ Hoće li dobiti podršku Meštrovića, Rubeše i Radete? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3198 [name] => Predrag Opačić [username] => predrag-opa-i [email] => predrag-opa-i@sd.hr [password] => $2y$10$y..QATXOiXmUfhMI1PM65uiyIpg5Jyy1b1x3fnOe7ZS4MwMIqLP/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/predrag-opacic-3198 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1716 [gender] => m [description] => [image] => 1716.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1716.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/12/18290612.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/12/18290612.jpg [title] =>

Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/12/21276516.jpg [title] =>

Gradonacelnik Branko Dukić
 

Luka Gerlanc/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/12/21562506.jpg [title] =>

Enio Meštrović i Ante Rubeša

Luka Gerlanc/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/12/19807042.jpg [title] =>

Daniel Radeta

Luka Gerlanc/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Predsjednik Gradskog vijeća Zadra Marko Vučetić namjerava predložiti ukidanje prireza kojega Zadrani plaćaju po stopi od 12 posto. Po podacima Upravnog odjela za financije, lani je od prireza u gradski proračun uplaćeno 22,3 milijuna kuna, što dovoljno govori o kakvom se udaru na proračun radi.

Što Vučetić želi postići?

- Ideja s ukidanjem prireza je višeznačna. Prvo je da se građane koji imaju prosječna primanja u ovim recesijskim danima povećaju obiteljski proračuni. Drugo je da se pošalje pedagoško-politička poruka gradonačelniku Branku Dukiću da on ne može ignorirati odluke donesene na Gradskom vijeću, a tiču se proračuna. On je to, zbog makinacija koje mu zakon omogućava, napravio time što odbija izvršiti amandmane koje je većina u Gradskom vijeću izglasala. Ukidanjem prireza, većina u Gradskom vijeću šalje poruku gradonačelniku da će donositi odluke koje, samim time što su izglasane na Gradskom vijeću, stupaju na snagu. Amandmani i proračun ne stupaju na snagu izglasavanjem na Gradskom vijeću nego voljom gradonačelnika da se proračun izvrši. Dukić će tada imati problem 25 milijuna kuna manjka u proračunu i treba birati kome to neće dati. Naši amandmani su uglavnom bili usmjereni prema socijalnim kategorijama i on se već izjasnio da ne želi izvršavati proračun u korist socijalnih kategorija. S ukidanjem prireza će dodatno ojačati u svojoj bešćutnosti i uzimati socijalnim kategorijama sredstva koja su im potrebna ili će se suočiti s time da će izazvati pobunu lojalnosti unutar HDZ-ovih krugova koji se sredstvima prireza i plaćaju. Ovo je dio pedagoško-političke igre u kojoj Dukiću šaljemo poruku da on ima „municiju” s kojom može opstruirati odluke Gradskog vijeća, ali i da mi imamo „municiju” s kojom možemo pokazivati njegovu političku nemoć, kaže Vučetić.

---

image

Gradonacelnik Branko Dukić
 

Luka Gerlanc/Cropix
---

Ovo je zasada samo prijetnja Dukiću ili oko toga postoji suglasnost unutar većine?

- Ne znam postoji li politička suglasnost, to je moj prijedlog kojeg sam iznio još prošle godine, kada nije naišao na dobar odjek unutar većine. Zbog političkog neiskustva i nepoznavanja političkih procesa, većina je tada smatrala da je moguća kohabitacija s političkim predatorima, ali politička kohabitacija s predatorima u liku HDZ-a nije moguća. Tu sam poruku poslao prije godinu dana i bilo mi je jasno da ona neće biti realizirana. Ako se izglasa ukidanje prireza, Enio Meštrović i Akcija mladih bi kazali „svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo i ne želimo biti zarobljenici te situacije, nego ćemo dati povratni udar HDZ-u”. Na vijećnicima SDP-a, Akcije mladih i NL Enija Meštrovića je hoće li igrati političku igru discipliniranja, nadigravanja predatora ili će pokušavati ostvariti jednu finu kohabitacijsku iluziju da je moguće surađivati s HDZ-om. Prirez mi je zanimljiv zbog toga što sve tri grupacije u Gradskom vijeću tjera da odustanu od samih sebe. Ukidanje prireza nije socijaldemokratska mjera, pa bi SDP trebao biti protiv toga, a ako glasa za ukidanje pokazuje da je SDP u Zadru u stanju igrati nešto drugačije igre. Glasovanjem bi većina pokazala da neće biti oni koji će skrbiti o gradskom proračunu i o financijskim procesima u Gradu Zadru na utabani HDZ-ovski način.

Svjesni ste da brojni građani, s plaćama ispod 4.000 kuna uopće ne plaćaju prirez?

- Da. Ali tu je riječ o suočavanju s time kakvu to financijsku moć i kakve to građane HDZ želi imati u Gradu Zadru. Što to znači?! Da Grad Zadar želi građane koji nemaju dostatnu financijsku moć da mogu opstati na biološkoj razini u društvu, a onda nisu u stanju ni sudjelovati u onome što se zove nadogradnja i kultura u koju ulazi i politička kultura! Ovo je dio strateške borbe u kojoj želim unutar HDZ-a, HDZ-ovog proračuna i HDZ-ovih politika stvoriti manjak i minus od 25 milijuna kuna. Nisam dugoročno protiv prireza, za prirez sam koji bi se uveo u nekakvoj budućoj upravi, ali ciljano i planski da se uvođenjem prireza, recimo, uvede besplatni gradski prijevoz. Mi sada naplatom prireza ne znamo kome to dajemo, a istovremeno nam buja financiranje HDZ-ovih udruga i gradskih poduzeća i sasvim je razvidno da taj novac ide i za održavanje HDZ-ove strukture. Oni koji to ne vide nisu politički slijepci, nego su nepolitička bića koja nisu u stanju strateški razmišljati.

Je li "poruku Dukiću" moguće poslati i smanjivanjem prireza, ne njegovim potpunim ukidanjem?

- Ne, ne treba smanjivati prirez, jer se time ne šalje nikakva poruka. Mi poruku šaljemo ako formiramo novu stvarnost ili ukoliko ukinemo sadašnju stvarnost. Smanjivanje prireza s 12 na 1 posto ne bi polučilo taj efekt, zaključuje Vučetić.

---

image

Enio Meštrović i Ante Rubeša

Luka Gerlanc/Cropix
---

---

"Nema grada bez prireza"

Za svaku izvršnu vlast „isparavanje” tolikih milijuna bi predstavljalo značajno sužavanje financijskog prostora, pogotovo zbog toga što je riječ o sredstvima koja nisu strogo namjenska, pa ih se moglo trošiti u različitim oblastima, jednako kao i 129,9 milijuna kuna prikupljenih od poreza na dohodak. U zadarskoj gradskoj upravi upozoravaju da u Hrvatskoj nema većeg grada bez prireza i skreću pažnju na probleme koje bi to izazvalo za brojne gradske projekte.

-U politici ukidanje prireza možda lijepo zvuči, ali mislim da su i gradski vijećnici koji su se zalagali za ukidanje prireza, kroz usvajanje njihovih amandmana shvatili da nije jednostavno uskladiti prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna, kaže Ivan Mijolović, gradski pročelnik za financije.

Mijolović posebno podvlači da se sredstvima prireza, među ostalim, sufinanciraju brojni EU projekti čija je vrijednost ogromna i skreće pažnju da najugroženije skupine građana, s plaćama ispod 4.000 kuna, uopće ne plaćaju prirez, te da i oni s nešto većim plaćama dobivaju olakšice s obzirom na broj uzdržavanih članova obitelji. Uz to, tko i plaća prirez, navodi Mijolović, to ga na mjesečnoj razini košta 30, 50 ili 60 kuna.

---

---

"Parodija u KK Zadru”

- Suočavamo se s time što zadarski HDZ jest i u ovako krnjoj, parodijskoj verziji, gdje je sva energija usmjerena prema nebitnoj temi KK Zadra koja ujedno pokazuje i nebitnost gradonačelnika u smislu da on imenuje članove Nadzornog odbora među vijećnicima i poslije se iščuđava što je politika ušla u Klub, kao da je iz njega ikada izašla. Istovremeno, zbog nemogućnosti političke autorefleksije, nije svjestan da su i Ante Rubeša i Enio Meštrović upravo oni koje on želi u Nadzornom odboru i, dok god su tamo, provode politike koje odgovaraju gradonačelniku Branku Dukiću. To je parodijska situacija, smatra Marko Vučetić.

---

---

image

Daniel Radeta

Luka Gerlanc/Cropix
---

---

Daniel Radeta: „Na što odlazi novac građana?”

- To je bio dio našeg programa za lokalne izbore, ali tu ideju tada „nezavisni” nisu podržali. Nismo načelno protiv prireza kada bismo znali gdje on odlazi. Ali, on postaje besmislen ako ga se troši netransparentno i ne zna se gdje i na što novac građana odlazi, kaže Daniel Radeta, predsjednik GO SDPa.

---

---

Enio Meštrović: „Vidjet ćemo hoće li provoditi naše amandmane”

- Imali smo rasprave o ukidanju prireza. Najljepše bi bilo reći „ukinimo prirez”, ali to bi izazvalo trenutno rušenje proračuna. Razgovarali smo s našim financijskim stručnjakom koji smatra da bi to bilo moguće izvesti u etapama i na rok od tri ili četiri godine. Ali, ako se ne bude ispunjavalo ono što smo tražili amandmanima, ako se i dalje bude demonstrirala samovolja izvršne vlasti, prirez postaje besmislen jer bi se pokazalo da se nismo izborili ni za što u korist naših građana. Vidjet ćemo kako će provoditi amandmane, izjavio je nezavisni Enio Meštrović.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix
Cropix

Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća

Luka Gerlanc/Cropix

Gradonacelnik Branko Dukić
 

Luka Gerlanc/Cropix

Enio Meštrović i Ante Rubeša

Luka Gerlanc/Cropix

Daniel Radeta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/bomba-marka-vucetica-pokrecemo-ukidanje-prireza-taj-novac-ide-za-odrzavanje-hdz-ove-strukture-hoce-li-dobiti-podrsku-mestrovica-rubese-i-radete-1183756 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=42147dbfebcaf5976ae851795652c43785cf8572 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bomba+Marka+Vu%C4%8Deti%C4%87a%3A+%E2%80%98Pokre%C4%87emo+ukidanje+prireza%21+Taj+novac+ide+za+odr%C5%BEavanje+HDZ-ove+strukture%21%E2%80%98+Ho%C4%87e+li+dobiti+podr%C5%A1ku+Me%C5%A1trovi%C4%87a%2C+Rube%C5%A1e+i+Radete%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fbomba-marka-vucetica-pokrecemo-ukidanje-prireza-taj-novac-ide-za-odrzavanje-hdz-ove-strukture-hoce-li-dobiti-podrsku-mestrovica-rubese-i-radete-1183756 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fbomba-marka-vucetica-pokrecemo-ukidanje-prireza-taj-novac-ide-za-odrzavanje-hdz-ove-strukture-hoce-li-dobiti-podrsku-mestrovica-rubese-i-radete-1183756 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ATOMSKI S LIJEVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
4 kantunaATOMSKI S LIJEVA

Bomba Marka Vučetića: ‘Pokrećemo ukidanje prireza! Taj novac ide za održavanje HDZ-ove strukture!‘ Hoće li dobiti podršku Meštrovića, Rubeše i Radete?

Piše Predrag Opačić
12. travnja 2022. - 19:56

Predsjednik Gradskog vijeća Zadra Marko Vučetić namjerava predložiti ukidanje prireza kojega Zadrani plaćaju po stopi od 12 posto. Po podacima Upravnog odjela za financije, lani je od prireza u gradski proračun uplaćeno 22,3 milijuna kuna, što dovoljno govori o kakvom se udaru na proračun radi.

Što Vučetić želi postići?

- Ideja s ukidanjem prireza je višeznačna. Prvo je da se građane koji imaju prosječna primanja u ovim recesijskim danima povećaju obiteljski proračuni. Drugo je da se pošalje pedagoško-politička poruka gradonačelniku Branku Dukiću da on ne može ignorirati odluke donesene na Gradskom vijeću, a tiču se proračuna. On je to, zbog makinacija koje mu zakon omogućava, napravio time što odbija izvršiti amandmane koje je većina u Gradskom vijeću izglasala. Ukidanjem prireza, većina u Gradskom vijeću šalje poruku gradonačelniku da će donositi odluke koje, samim time što su izglasane na Gradskom vijeću, stupaju na snagu. Amandmani i proračun ne stupaju na snagu izglasavanjem na Gradskom vijeću nego voljom gradonačelnika da se proračun izvrši. Dukić će tada imati problem 25 milijuna kuna manjka u proračunu i treba birati kome to neće dati. Naši amandmani su uglavnom bili usmjereni prema socijalnim kategorijama i on se već izjasnio da ne želi izvršavati proračun u korist socijalnih kategorija. S ukidanjem prireza će dodatno ojačati u svojoj bešćutnosti i uzimati socijalnim kategorijama sredstva koja su im potrebna ili će se suočiti s time da će izazvati pobunu lojalnosti unutar HDZ-ovih krugova koji se sredstvima prireza i plaćaju. Ovo je dio pedagoško-političke igre u kojoj Dukiću šaljemo poruku da on ima „municiju” s kojom može opstruirati odluke Gradskog vijeća, ali i da mi imamo „municiju” s kojom možemo pokazivati njegovu političku nemoć, kaže Vučetić.

image

Gradonacelnik Branko Dukić
 

Luka Gerlanc/Cropix

Ovo je zasada samo prijetnja Dukiću ili oko toga postoji suglasnost unutar većine?

- Ne znam postoji li politička suglasnost, to je moj prijedlog kojeg sam iznio još prošle godine, kada nije naišao na dobar odjek unutar većine. Zbog političkog neiskustva i nepoznavanja političkih procesa, većina je tada smatrala da je moguća kohabitacija s političkim predatorima, ali politička kohabitacija s predatorima u liku HDZ-a nije moguća. Tu sam poruku poslao prije godinu dana i bilo mi je jasno da ona neće biti realizirana. Ako se izglasa ukidanje prireza, Enio Meštrović i Akcija mladih bi kazali „svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo i ne želimo biti zarobljenici te situacije, nego ćemo dati povratni udar HDZ-u”. Na vijećnicima SDP-a, Akcije mladih i NL Enija Meštrovića je hoće li igrati političku igru discipliniranja, nadigravanja predatora ili će pokušavati ostvariti jednu finu kohabitacijsku iluziju da je moguće surađivati s HDZ-om. Prirez mi je zanimljiv zbog toga što sve tri grupacije u Gradskom vijeću tjera da odustanu od samih sebe. Ukidanje prireza nije socijaldemokratska mjera, pa bi SDP trebao biti protiv toga, a ako glasa za ukidanje pokazuje da je SDP u Zadru u stanju igrati nešto drugačije igre. Glasovanjem bi većina pokazala da neće biti oni koji će skrbiti o gradskom proračunu i o financijskim procesima u Gradu Zadru na utabani HDZ-ovski način.

Svjesni ste da brojni građani, s plaćama ispod 4.000 kuna uopće ne plaćaju prirez?

- Da. Ali tu je riječ o suočavanju s time kakvu to financijsku moć i kakve to građane HDZ želi imati u Gradu Zadru. Što to znači?! Da Grad Zadar želi građane koji nemaju dostatnu financijsku moć da mogu opstati na biološkoj razini u društvu, a onda nisu u stanju ni sudjelovati u onome što se zove nadogradnja i kultura u koju ulazi i politička kultura! Ovo je dio strateške borbe u kojoj želim unutar HDZ-a, HDZ-ovog proračuna i HDZ-ovih politika stvoriti manjak i minus od 25 milijuna kuna. Nisam dugoročno protiv prireza, za prirez sam koji bi se uveo u nekakvoj budućoj upravi, ali ciljano i planski da se uvođenjem prireza, recimo, uvede besplatni gradski prijevoz. Mi sada naplatom prireza ne znamo kome to dajemo, a istovremeno nam buja financiranje HDZ-ovih udruga i gradskih poduzeća i sasvim je razvidno da taj novac ide i za održavanje HDZ-ove strukture. Oni koji to ne vide nisu politički slijepci, nego su nepolitička bića koja nisu u stanju strateški razmišljati.

Je li "poruku Dukiću" moguće poslati i smanjivanjem prireza, ne njegovim potpunim ukidanjem?

- Ne, ne treba smanjivati prirez, jer se time ne šalje nikakva poruka. Mi poruku šaljemo ako formiramo novu stvarnost ili ukoliko ukinemo sadašnju stvarnost. Smanjivanje prireza s 12 na 1 posto ne bi polučilo taj efekt, zaključuje Vučetić.

image

Enio Meštrović i Ante Rubeša

Luka Gerlanc/Cropix

"Nema grada bez prireza"

Za svaku izvršnu vlast „isparavanje” tolikih milijuna bi predstavljalo značajno sužavanje financijskog prostora, pogotovo zbog toga što je riječ o sredstvima koja nisu strogo namjenska, pa ih se moglo trošiti u različitim oblastima, jednako kao i 129,9 milijuna kuna prikupljenih od poreza na dohodak. U zadarskoj gradskoj upravi upozoravaju da u Hrvatskoj nema većeg grada bez prireza i skreću pažnju na probleme koje bi to izazvalo za brojne gradske projekte.

-U politici ukidanje prireza možda lijepo zvuči, ali mislim da su i gradski vijećnici koji su se zalagali za ukidanje prireza, kroz usvajanje njihovih amandmana shvatili da nije jednostavno uskladiti prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna, kaže Ivan Mijolović, gradski pročelnik za financije.

Mijolović posebno podvlači da se sredstvima prireza, među ostalim, sufinanciraju brojni EU projekti čija je vrijednost ogromna i skreće pažnju da najugroženije skupine građana, s plaćama ispod 4.000 kuna, uopće ne plaćaju prirez, te da i oni s nešto većim plaćama dobivaju olakšice s obzirom na broj uzdržavanih članova obitelji. Uz to, tko i plaća prirez, navodi Mijolović, to ga na mjesečnoj razini košta 30, 50 ili 60 kuna.

"Parodija u KK Zadru”

- Suočavamo se s time što zadarski HDZ jest i u ovako krnjoj, parodijskoj verziji, gdje je sva energija usmjerena prema nebitnoj temi KK Zadra koja ujedno pokazuje i nebitnost gradonačelnika u smislu da on imenuje članove Nadzornog odbora među vijećnicima i poslije se iščuđava što je politika ušla u Klub, kao da je iz njega ikada izašla. Istovremeno, zbog nemogućnosti političke autorefleksije, nije svjestan da su i Ante Rubeša i Enio Meštrović upravo oni koje on želi u Nadzornom odboru i, dok god su tamo, provode politike koje odgovaraju gradonačelniku Branku Dukiću. To je parodijska situacija, smatra Marko Vučetić.

image

Daniel Radeta

Luka Gerlanc/Cropix

Daniel Radeta: „Na što odlazi novac građana?”

- To je bio dio našeg programa za lokalne izbore, ali tu ideju tada „nezavisni” nisu podržali. Nismo načelno protiv prireza kada bismo znali gdje on odlazi. Ali, on postaje besmislen ako ga se troši netransparentno i ne zna se gdje i na što novac građana odlazi, kaže Daniel Radeta, predsjednik GO SDPa.

Enio Meštrović: „Vidjet ćemo hoće li provoditi naše amandmane”

- Imali smo rasprave o ukidanju prireza. Najljepše bi bilo reći „ukinimo prirez”, ali to bi izazvalo trenutno rušenje proračuna. Razgovarali smo s našim financijskim stručnjakom koji smatra da bi to bilo moguće izvesti u etapama i na rok od tri ili četiri godine. Ali, ako se ne bude ispunjavalo ono što smo tražili amandmanima, ako se i dalje bude demonstrirala samovolja izvršne vlasti, prirez postaje besmislen jer bi se pokazalo da se nismo izborili ni za što u korist naših građana. Vidjet ćemo kako će provoditi amandmane, izjavio je nezavisni Enio Meštrović.

20. svibanj 2024 12:33