StoryEditorOCM
4 kantunaAGENT 007 IZ SPLITA

‘Bond‘ prevario Zadranina: prodao mu solarnu elektranu, pa potrošio novac za kaparu i rekao da je uređaj već prodao kupcu iz Bosne

Piše Božana Sviličić
15. prosinca 2022. - 22:01

Zadarsko tužiteljstvo optužilo je 38-godišnjeg Splićanina zvanog ‘Bond‘ za malverzacije sa prodajom solarne elektrane na području Splita i Zadra.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) tereti se za kazneno djelo prevare. Počinio ga je 8. rujna 2019. kada je Zadraninu lažno predočio da će mu za iznos od jedanaest tisuća kuna prodati solarnu elektranu za proizvodnju struje u kućanstvu od pet kilovata, što je oglasio na Facebooku. Od Zadranina je tražio predujam od pet tisuća kuna što je ovaj platio u uvjerenju da će mu ‘Bond‘, inače pomorski nautičar, isporučiti solarnu elektranu od pet kilovata, što ovaj nije učinio do danas, niti mu je vratio novac.

Optužnicom mu se stavlja na teret da je to učinio kako bi se materijalno okoristio s unaprijed stvorenom namjerom da mušteriji ne isporuči elektranu. 

Iznoseći obranu ‘Bond‘ je negirao je da bi imao namjeru nekog prevariti. Potvrdio je da je oglasio prodaju solarne elektrane od pet kilovata i primio iznos od pet tisuća kuna kuna preko ‘Western uniona‘ navodeći da je ‘ispalo‘ da se radi o solarnoj elektrani od 2,5 kilovata koju Zadranin nije htio. Dodao je i da mu je rekao da će mu vratiti novac, ali da ga nije vratio jer ga je potrošio, dok je solarnu elektranu prodao nepoznatom kupcu iz Bosne

Prevareni Zadranin posvjedočio je pak kako je na Facebooku pronašao oglas o prodaji solarne elektrane za koju se ispostavilo da je od u 2,5 kilovata. Splićanina je kontaktirao WhatsAppa gdje ga je on uvjeravao da se radi o elektrani od pet kilovata, te je tražio da uplati kaparu od pet tisuća kuna jer ima i drugih zainteresiranih kupaca. Nakon što je uplatio kaparu, provejrom u ovlaštenoj trgovini utvrdio je kako specifikacije elektrane koju je kupio nisu odgovarale tvrdnjama 39-godišnjaka.

Kada je to utvrdio kontaktirao ga je rekavši mu da takva elektrana ne zadovoljava njegove potrebe, međutim ‘Bond‘ ga je na razne načine ‘zavlačio‘ te ga uvjeravao da se radi o elektrani od pet kilovata tražeći od njega da uplati ostatak cijene.

Nakon toga mu je rekao da kreće za Split i da će mu uplatiti ostatak novca, no da će mu ukoliko se radi o elektrani od 2,5 kilovata morati vratiti novac koji je uplatio.

Na to da se ‘Bond‘ počeo ‘izmotavati‘ govoreći da je trenutno na selu, te je inzistirao da mu ostatak cijene uplati preko ‘Western uniona‘ nakon čega će mu donijeti elektranu. Zadranin na to nije pristao već je tražio da se nađu kako bi mogao provjeriti specifikaciju elektrane.

‘Bond‘ mu je, međutim, rekao da to ne dolazi u obzir, jer ima kupca iz Bosne, te ako misli uzeti elektranu da mu odmah uplati novac jer dalje neće komunicirati s njim. Nakon toga mu je poslao nekoliko poruka te ga zvao, međutim on mu više nije javljao zbog čega je sve prijavio policiji.

26. travanj 2024 18:39