StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA VIŠEG SUDA

Bore Poštar pravomoćno osuđen zbog prijetnji novinaru: ‘Neuvjerljiva je Marinova obrana da nije htio izazvati strah, već je samo reagirao na članak‘

Piše B.S.
8. prosinca 2021. - 22:04

Županijski sud u Velikoj Gorici potvrdio je presudu kojom je Boris Marin (59), bivši vođa navijačke skupine Tornado, poznat kao Bore Poštar, u veljači proglašen krivim zbog prijetnji upućenih Ivici Nevešćaninu, voditelju Dopisništva Slobodne Dalmacije u Zadru i izvršnom uredniku na portalu Zadarski.hr.

Drugostupanjski sud odbio je Marinovu žalbu i potvrdio presudu Općinskog suda u Zadru kojom je u veljači osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Svoje prijetnje Nevešćaninu je uputio 2015. godine preko svog Facebooka, reagirajući na članak „Tko to tamo skandira? Kako je Tornado postao promaja” objavljen u Slobodnoj Dalmaciji i na portalu Zadarski.hr. U tom članku Nevešćanin je komentirao uvrede navijača upućene sportskom novinaru Slobodne Dalmacije Draženu Žuri na utakmici Zadra i Crvene zvezde. Marin je napisao objavu pod naslovom „Dogovor je pa, novinar Nevešćanin iz Zadra leti ća” s priloženom fotografijom na kojoj se on nalazi u društvu pet navijača.

Prema optužnici, Marin je, među ostalim, napisao i sljedeće rečenice: „Ovaj put ti zadarski Tornado oprostiti neće, niti će ti zaboraviti, kunem ti se životom, ti si jedini novinar u povijesti zadarske košarke, jedini i prvi, a kunem ti se životom i zadnji, koji je na ovaj bestidni način, neistinit način, grubo nasrnuo na djecu ovoga grada, grada iz kojeg ti nisi”, te „Razbojniče u to budi siguran, ovaj put si zagriza svojom glupošću i bezobraznošću u malo veći zalogaj, ovaj put ti to zadarski Tornado neće oprostiti” čime je aludirao da Nevešćanin nije rođen u Zadru i tu više neće moći živjeti i obavljati svoj posao, što je kod njega izazvalo strah od mogućeg fizičkog napada i strah za obavljanje novinarskog posla, posebno zato što je u veljači 2015. godine na javnom mjestu nepoznati član udruge Tornado ispisao grafit „I. Nevešćanin čuvaj se mraka” potpisan godinom „1965” koja se inače smatra godinom osnutka navijačke skupine.

Marin je u žalbi naveo kako mu nije bila namjera prijetiti niti nanijeti zlo Nevešćaninu, niti da se takvo što može iščitati iz teksta, a kamoli da bi osobno ili nekoga drugog nagovorio, niti ima takav utjecaj, da ga likvidira. Naveo je kako je njegov tekst reakcija na uvredljiv tekst u kojem je na nedopustiv način Nevešćanin kvalificirao navijače, te da da grafit koji se spominje nema veze s njim pa se ne može povezati sa inkriminiranim tekstom, te da se Nevešćanin prepao grafita, a ne njegovog teksta.
Osim toga, ukazao je da je i nakon objave spornog teksta Nevešćanin normalno nastavio raditi i znalo se desiti nakon ovoga događaja da su bili u istom kafiću na kavi i nije uočio da bi ga se Nevešćanin bojao.

Drugostupanjski sud, je, međutim, ocijenio da je Marinova obrana u kojoj tvrdi da mu nije bila namjera izazvati strah kod Nevešćanina, kao i da napisane riječi ne predstavljaju prijetnje, već da je samo reagirao na prethodni članak - neuvjerljiva zbog čega mu je odbio žalbu.

Potvrdili su da sadržaj objave na Marinovom Facebook profilu predstavlja prijetnju, te se pravilno povezuje sa grafitima koji su u Zadru u veljači 2015. osvanuli i to sadržaja "Smrt novinarima" i " I. Neveščanin čuvaj se mraka 1965", pri čemu je u Zadru opće poznato da se 1965. godina uzima kao godina početka organiziranog navijanja u Zadru i da se ta godina učestalo navodi na grafitima i muralima navijačke skupine Tornado.

Jednako tako, kako navode u obrazloženju, Marin je osnivač navijačke skupine Tornado i doživotni počasni predsjednik udruge Tornado, a uz to ima oko 5000 pratitelja na svom Facebook profilu, te je očito da ima utjecaj na tu skupinu navijača.

Fotografijom na kojoj je okružen skupinom muškaraca, od kojih je jedan i predsjednik Udruge Tornado, samo je želio pojačati ozbiljnost svojih riječi. Riječi „dogovor je pa, novinar Nevešćanin iz Zadra leti ća“ zasigurno, navodi se u obrazloženju suda, nisu posložene da bi se rimovale, već da izazovu uznemirenost,
Jeli namjera Borisa Marina bila da se zlo kojim se prijeti i ostvari, po ocjeni drugostupanjskog suda, je nebitno.

- Dovoljno je da je postupao s namjerom da njegove riječi izazovu strah i uznemirenost kod osobe kojoj su upućene- navodi se u obrazloženju predsjednica Vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici sutkinje Ivane Dubravke Kovačević.

Uz to se dodaje i kako je prvostupanjski sud pravilno zaključio da je Marin, ukoliko je htio samo reagirati na tekst, tada mogao tražiti pravo na odgovor na objavljenu informaciju prema Zakonu o medijima ili eventualno pokretati pravne postupke, a ne preko društvenih mreža upućivati prijetnje.

27. travanj 2024 19:38