StoryEditorOCM
4 kantunaBIZARNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA

Boris Frakin za nedovršetak Mocira napao Sabinu Glasovac, a njegova stranka u to vrijeme bila u koaliciji sa SDP-om!

Piše IN
21. travnja 2017. - 14:38
GV9-201216

"Centar socijalne skrbi Mocire u vrtlogu političke destrukcije, nemara i opstrukcije" bio je naziv tiskovne konferencije koju je Boris Frakin, gradski vijećnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), održao u četvrtak pred malobrojnim novinarima.

Iako to nije izravno stajalo u naslovu, pravi motiv Frakina i HSU-a kao koalicijskog partnera HDZ-a za grad Zadar, bio je zapravo sasuti drvlje i kamenje na Sabinu Glasovac, kandidatkinju SDP-a za gradonačelnicu Zadra. Zato jer ona, po mišljenju Frakina, nije ništa poduzela u svome mandatu pomoćnice ministra obrazovanja i socijalne skrbi da centar u Mocirama bude dovršen tijekom njenog mandata (2011.- 2015.).

Sama tiskovna konferencija protekla je u pomalo bizarnom tonu. Najprije je Frakin novinarima podijelio jedan po svemu demagoški tekst na četiri gusto tipkane stranice koji "obrađuje" problematiku centra Mocire, a potom je isti taj tekst, od riječi do riječi, i pročitao pred novinarima. Nakon toga se stavio na raspolaganje za novinarska pitanja, što je bilo posebno zanimljivo.

S obzirom da je u svom 'referatu' istaknuo da "danas neki političari lijeve orijentacije govore da nitko nije kriv za dugogodišnje kašnjenje završetka, posipaju se pepelom i prave se nevini ili naivni i naravno napadaju svoje oponente kako bi stvorili opravdanje za vlastite grijehe", novinari su ga upitali kako onda komenitra izjavu HDZ-ove ministrice demografije Nade Murganić koja je nedavno u Zadru povodom potpisivanja ugovora o financiranju završetka centra Mocire izjavila da nitko nije kriv za kašnjenje završetka centra, ni prijašnje ni ova vlada, jer dok je trajao sudski spor oko izvođača radova, nitko ni uz najbolju volju nije mogao ništa poduzeti, Frakin je odgovorio: "Mišljenje ministrice uvažavam".

Čitajući svoje 'izlaganje' Frakin je istaknuo i da Glasovac "kao naturalizirana Zadranka nije ništa učinila hibernirajući četiri godine u Ministarstvu", ali da se ipak "pobrinula da prima naknadu za odvojeni život", iz čega proizlazi "jedini zaključak da je odvojena od interesa grada Zadra koje naravno nije zastupala, a Mocire kao Centar za djecu s posebnim potrebama su najbolji dokaz za to", novinari su ga upitali zašto ističe da je Glasovac "naturalizirana Zadranka" i kakve to ima veze s problemom Mocira. Odnosno, zašto tu činjenicu, kao koalicijski partner HDZ-a, nije isticao kad su gradonačelnici Zadra bilo Zvonimir Vrančić i Ana Lovrin, također naturalizirani Zadrani? Frakin je na to kratko rekao da "to nije bitno" i da on "samo ističe činjenice".

Na novinarsko pitanje je li mu poznato da je zbog propasti tvtke Alcom, osim Mocira, u Zadru propalo i gradilište Poliklinike, te još nekih javnih objekata (škola) na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Odnosno, da je tvrtku Alcom kao izvođača radova za Mocire i Polikliniku izabrala HDZ-ova vlast, konkretno tadašnji ministar zdravstva Zdravko Milinović, i da se vlasnika Alcoma povezuje s financiranjem predizbornih kampanja HDZ-a, o čemu ni riječi nije napisao u svom pamfletu, Frakin je odgovorio da mu sve te stvari nisu poznate i da je odgovornost za sve to na onima koji sjede u povjerenstvima za izbor izvođača radova.

Kako je tada vrijedio kriteriji najniže ponude, dodao je, nije se moglo odabrati nikoga drugog nego onoga ponuditelja na nadmetanju s najnižom ponudom, što je u ovom slučaju bio Alcom.

Na izravno pitanje smatra li HDZ na bilo koji način odgovornim što centar u Mocirama nije završen već pet godina, Frakin je rekao da ne smatra, jer je kamen temeljac postavljen prije deset godina.

Novinari su ga potom podsjetili da su radovi na centru "zapeli" 2010., dakle kada je HDZ bio na vlasti u državi, ali i još godinu dana nakon toga, a nakon njih, 2011., na vlast dolazi SDP, i to u koaliciji s njegovim HSU-om. Smatra li zbog toga i HSU odgovornim što Mocire nisu završene u mandatu Sabine Glasovac, Frakin je odgovorio "da smo svi mi odgovorni prema građanima grada Zadra i županije".

15. travanj 2024 03:21