StoryEditorOCM
4 kantunaŽUPAN U KARANTENI

Božidar Longin: Što radim? Podvezujem pomidore, a sad moram nešto piturivati. S Bornom sam se družio u utorak, a on se mislim zarazio tek u četvrtak

Piše Ivica Nevešćanin
22. lipnja 2020. - 19:08
Zadarski župan Božidar Longin i Borna Ćorić na svečanom otvorenju Regionalnog teniskog centra Hrvatskog teniskog saveza na VišnjikuJure Miskovic/Cropix

- Što radim u samoizolaciji? Maloprije sam završio podvezivanje pomidora u vrtu, sad me čeka pituirivanje ograde i nekih starih stolica... Imam čitav popis stvari koje trebam napraviti, a koje dosad nisam stigao... – govori nam zadarski župan Božidar Longin, koji je od ponedjeljka u kućnoj samoizolaciji, jer se na Adria Touru rukovao s Bornom Ćorićem, našim reprezentativcem koji je u nedjelju navečer bio pozitivan na koronavirus.

- S Bornom sam se susreo u utorak na otvorenju Regionalnog teniskog centra na Višnjiku. Nakon toga nismo se više družili niti sam s njim bio u kontaktu. Oni koji tvrde da se Borna zarazio u Beogradu nisu u pravu jer on tamo nije ni bio. Zarazio se najvjerojatnije u Zadru, pretpostavljam u kontaktu s bugarskim tenisačem Grigorom Dimitrovim. On je bio na turniru u Beogradu, pa je nakon toga otišao u Bugarsku, a od tamo je izravno došao u Zadar. U Zadru je u četvrtak sudjelovao na Kids' day na Forumu i istog je dana odigrao eksibicijsku utakmici s košarkašima u dvorani na Višnjiku. Pretpostavljam da se Borna tamo mogao zaraziti. U subotu ujutro Dimitrov je izgubio od Ćorića jer se nije osjećao dobro i otišao je s turnira u Monte Carlo – kaže župan Longin.

- U vrijeme kad sam bio u kontaktu s Bornom, a to je znači bio utorak, Dimitrov još nije bio u Zadru. Nakon toga s Bornom nisam bio u kontakt, niti sam išao na večere s tenisačima. Svejedno sam u samoizolaciji jer su tako rekli epidemiolozi. Sutra, u utorak, bit će sedam dana da sam bio u kontaktu s Ćorićem. Za sada nemam nikakvih simptoma, osjećam se dobro i sutra ću se testirati. Ako bude negativno, ostajem u samoizolaciji još sedam dana, tako da od kontakata prođe 14 dana – objašnjava župan.

Istog dana kada je s Bornom otvarao Regionalni teniski centar na Višnjiku, Župan se susreo i s kandidatima HDZ-a za IX. Izbornu jedinicu čije je predstavljanje samo nekoliko sati kasnije bilo u Muzeju antičkog stakla. Župan smatra da nikoga tamo nije mogao zaraziti, jer drži da Borna u utorak nije bio zaražen, nego je pozitivan postao nakon košarke u četvrtak. Od četvrtka do nedjelje, kada je test pokazao da nosi virus, dovoljno je vremena za inkubaciju bolesti. Iako, naglašava župan, ni to ne mora biti kako se čini. Svi pozitivni od nedjelje napravit će tijekom ponedjeljka novo testiranje, pa će se tek onda znati što je posrijedi. Osim na predstavljanju kandidata za izbore, župan je prošlog vikenda bio domaćin američkog veleposlanika u Hrvatskoj koji je posjetio Nin i Pag. Ali i taj susret ne smatra rizičnim jer se „nismo ljubili i grlili”.

- Moje je, a smatram i svih građana, da slušamo epidemiologe. Kako oni kažu tako će biti. Nisam ovo očekivao, ali to je život, to se svima može dogoditi. Zato ponavljam uvijek, budimo oprezni, pridržavajmo se mjera, virus je među nama, nemojmo se igrati. A vrijeme u samoizolaciji će mi dobro doći da se malo odmorim i obavim neke kućne poslove koje sam mjesecima odgađao... - poručuje župan Božidar Longin.

19. travanj 2024 01:29