StoryEditorOCM
4 kantunaPROMET U STAROJ JEZGRI

Brajković uputio apel Dujeli, on odgovorio: "Pratimo stanje s vozilima na Poluotoku još od prije! Već imamo plan za nakon sezone. Evo koji je..."

Piše M.M.
29. kolovoza 2022. - 14:28

Prometovanje dostavnih vozila po užem centru grada ove je sezone bilo gotovo nepodnošljivo. Dogodilo se i nekoliko incidenata koji su rezultirali tjelesnim ozljedama pješaka. Upravo iz tog razloga, a prije početka nove školske godine, iz Mjesnog odbora Poluotok poslali su apel gradskim ocima.

- Roditelji male djece koja moraju proći Poluotokom do škole su u strahu. Naime, osim što dostavna vozila krše propisane vremenske okvie, često dolazi i do bezobzirne ”jurnjave” kamiona po gradskim ulicama. To svakako ugrožava pješake, i domaće i strance, ponajviše u jutarnjim satima, a posebno ugrožena skušina su naši najmlađi sugrađani. Svakog će jutra, prilikom odlaska u školu, ponovno biti izloženi potencijalnoj pogibelji – napisao je Frane Brajković, predsjednik MO Poluotok dodavši kako, unatoč brojnim upozorenjima, navedeni problemi do sada, ne samo da nisu riješeni, već su kroz ovu turističku sezonu, dodatno intenzivirani.

- Zbog većeg obujma posla i lošeg nadzora, nerijetko smo mogli vidjeti velike dostavne kamione i kombije kako voze prepunim ulicama užeg centra grada neovisno o dobu dana. To je ne prihvatljivo – istaknuo je Brajković, zaključivši ako se stvari uskoro ne poprave, građani Poluotoka spremni su na prosvjede.

image

 Frane Brajković, predsjednik MO Poluotok

Luka Gerlanc/Cropix

No, prema svemu sudeći do toga ipak neće doći. Naime, nekoliko tjedana prije njegovog apela, gradski pročelnik Komunalnog odjela, Robertino Dujela, već je spremio izmjene odluke koja je donesena 2018. godine.

- Itekako smo svjesni situacije koja se dešava na Poluotoku s dostavnim vozilima i naša je namjera bila to urediti. Sačekat ćemo da prođe ova sezona kako bi detaljno mogli analizirati stanje te napraviti sve što je u našoj moći da pješaci budu sigurni, a dostavljači zadovoljni – rekao je Dujela te dodao kako su i prvu Odluku, kojom se regulira dostava, kreirali prvenstveno da štiti djecu u pješačkoj zoni na putu do škole.

- Od 07:30-08:00 sati zabranjeno je prometovanje dostavnih vozila pješačkom zonom! Problem vidim u zakonskom ograničenju ovlasti prometnih redara... Naime, komunalni redari nemaju ovlasti zaustavljati vozila u kretanju, već samo mogu intervenirati kod nedozvoljeno zaustavljenih vozila. Ipak, usko surađujemo s PU Zadarskom te vjerujem da ćemo premostiti i tu prepreku – naglasio je.

Također je istaknuo kako će, kao i uvijek, pažnju usmjeriti na sigurnosti kretanja pješaka, ali i zaštiti kulturne baštine te u konačnosti cjelokupne zaštite interesa stanovnika Poluotoka.

image

Robertino Dujela pročelnik za komunalije

Luka Gerlanc/hanza Media/

- Ipak, s druge strane, treba imati na umu i potrebe za dostavom ugostitelja, obrtnika, trgovaca i ostalih koji također čine važan dio starog grada. Temeljem dosadašnjih iskustava shvatili smo da je ključan nadzor nad provedbom odluke te mislimo da bez fizičkih prepreka na ulazima u pješačku zonu, samim kažnjavanjem, nećemo uspjeti u našem naumu - jasan je Dujela.

Stoga, promišljanja pročelnika Dujele idu u smjeru planiranom još u vremenu prije pandemije.

- Nastojat ćemo kroz proračun osigurati sredstva ”Inovativnom Zadru” za realizaciju mobilnih prepreka nam, za sad, dvije lokacije: kod mosta i kod crkve Gospe od Zdravlja. Ostale ulaze "branili" bi postavljanjem fiksnih prepreka, ukoliko bi za to dobili suglasnost nadležnih službi. Osigurali bi i dodatni kapacitet pretovarnih mjesta i ograničili promet pješačkom zonom isključivo za hitne službe, službe održavanja i izolirane slučajeve potrebe građana, ugostitelja i ostalih kad je riječ o transportu većih gabarita i posebnim uvjetima i koridorima – otkrio je Dujela koji us planovi. 

image

dostavna vozila na Trgu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Od siječnja ove godine, do današnjeg dana, izdano je 3945 obavijesti o počinjenom prekršaju sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za prekršaje prometa u mirovanju, u dijelu u kojem je prometno redarstvo podrška plus službi policije.

- Istina, primijetit ćete da je riječ o prekršajima nedozvoljenog zaustavljanja i parkiranja na području cijelog grada, ne isključivo u pješačkoj zoni. Na jednako odlučan način kako smo 2018. godine izmijenili odluku u cijelosti i riješili poslijepodnevne "konvoje dostave" pješačkom zonom te osigurali dostavna mjesta na obodu pješačke zone, analizirat ćemo i zahtjeve i izazove novog stanja turističke sezone kako bi prilagodili odluku - zaključio je. 

19. travanj 2024 04:09