StoryEditorOCM
4 kantunaSUDSKI EPILOG "LASTINOG AUTOBUSA"

Branislav Švonja osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog dovođenja srpskih birača!

5. listopada 2018. - 17:03
177523_svonja_ff

Novosadski poduzetnik i predsjednik Demokratske partije Srba (DPS), 50-godišnji Branislav Švonja, u petak je na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno proglašen krivim za kazneno djelo protiv biračkog prava, odnosno povredu slobode odlučivanja birača.

Presudom sutkinje Danijele Zubčić Poljak, predsjednik DPS-a osuđen je na jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od četiri godine. Riječ je o prvom sudskom epilogu priče o kupovanju glasova pripadnika srpske zajednice koji se organizirano autobusima dovoze na glasovanje u obrovačka mjesta.

- Analizom svih dokaza u postupku nedvojbeno je utvrđeno da je Branislav Švonja kao osoba zainteresirana za ishod izbora svjesno organizirao besplatan prijevoz hrvatskih građana srpske nacionalnosti, te im kasnije i dao upute kako će glasati. Oni ne bi samostalno pristupili na izbore, a Švonja je utjecao da glasaju na određeni način o čemu svjedoče listići s uputama – navela je sutkinja u obrazloženju presude u kojoj je Švonji kao olakotna okolnost uzeta činjenica što dosad nije osuđivan.
Priča je izbila u javnost u svibnju prošle godine nakon što jedan od autobusa s tridesetak putnika nije htio otići iz Obrovca jer im onaj koji ih je pozvao na glasovanje nije platio dolazak. U autobusu su čekali da im se plati trošak dolaska u Hrvatsku i "nadnica" za određenu političku opciju. No kako do isplate nije došlo izjadali su se novinarki RTL televizije Nikolini Radić.
Stranka Slobodna Hrvatska potom je kazneno prijavila nepoznatog počinitelja i kao pravnu osobu Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS), tereteći ih za podmićivanje birača kako bi na izborima dali svoj glas kandidatu SDSS-a u Obrovcu.

Svoje su sumnje potkrijepili navodima iz RTL -ove emisije u kojoj je organizator više puta decidirano naveo tko je naručio i trebao platiti oko 10 tisuća kuna za autobus pristigao na izbore iz Novog Sada, kako bi putnici glasali za lokalnu listu SDSS-a Stanka Mijića, kojoj su pristupile i pristaše DPS-a Branislava Švonje.

Nedugo nakon toga istragu je u suradnji s državnim odvjetništvom pokrenula i policija, koja je nakon provedenih izvida za podmićivanje birača osumnjičila Švonju. Kao jedan od dokaza da je počinio kazneno djelo za koje se tereti optužnicom navodi se, među ostalim, i e-mail Dragana Prtine sa privitkom popisa putnika autobusa, te listićem o naputcima kako glasati na lokalnim izborima održanim 21. svibnja 2017.

24. srpanj 2024 02:26