StoryEditorOCM
4 kantunaZNANSTVENA POLITIKA

Branko Dukić: Imenovanjem v.d. ravnateljice izbjegli smo realnu mogućnost „zamrzavanja“ ustanove!; Radeta: Predložit ćemo nove članove UV-a!

Piše Iva Ivanac
5. listopada 2023. - 14:31

Gradonačelnik Branko Dukić imenovao je Marijanu Senkić Klapan za vršiteljicu dužnosti Znanstvene knjižnice Zadar. Prvi put je Senkić Klapan Upravno vijeće imenovalo za v.d. u jesen 2021. godine, drugi put u rujnu 2022. godine, a treći put ju je, s obzirom da Znanstvena knjižnica već deset mjeseci nema Upravno vijeće, imenovao gradonačelnik Branko Dukić.

Vijećnica Marjana Botić (Akcija mladih) tvrdi kako takva gradonačelnikova odluka nema zakonskog uporišta.

- Članak 35. Statuta Znanstvene knjižnice jasno kaže da ravnatelja Znanstvene knjižnice imenuje Gradsko vijeće. Činjenica da nema prijedloga Upravnog vijeća ne mijenja zakonsku osnovu Gradskog vijeća za imenovanje v.d. ravnatelja/ice, a nikako gradonačelnika Dukića koji vam opet ispred nosa provodi samovolju, ističe Botić pozivajući SDP i nezavinse vijećnike Enija Meštrovića da prepuste Akciji mladih odluku o članovima UV-a Znanstvene knjižnice.

Gradonačelnik Dukić kaže kako je Grad Zadar kao osnivač Znanstvene knjižnice dužan omogućiti toj i svakoj drugoj ustanovi u njegovom vlasništvu poslovanje u skladu s njezinom temeljnom djelatnošću.

- Između ostalog, to znači i osigurati rad odgovorne osobe. U konkretnom slučaju, kada već više od deset mjeseci ova gradska ustanova čeka odluku Gradskog vijeća o imenovanju članova Upravnog vijeća, bilo je neophodno stvoriti uvjete u kojima je moguće obavljanje odgovornih dužnosti ravnatelja koji, po statutu, uređuje i vodi rad i poslovanje – bilo da je riječ tek o ovjeri računa za režije, a kamoli organizacije i vođenja svakodnevnih stručnih poslova i ostalih djelatnosti Knjižnice, ističe Dukić dodajući kako se do izbora novog Upravnog vijeća, a što je u nadležnosti Gradskog vijeća, imenovanjem v.d. ravnateljice izbjegla se realna mogućnost „zamrzavanja“ te ustanove.

- Isključivo iz tog razloga 15. rujna Senkić Klapan imenovana je v.d. ravnateljicom do imenovanja novog ravnatelja, a najduže na vrijeme od godine dana. Ta odluka može trajati vrlo kratko ukoliko se napokon imenuje novi saziv Upravnog vijeća koje Gradskom vijeću predlaže izbor ravnatelja. Činjenica je da je troje članova Upravnog vijeća, koje je imenovalo 15. rujna 2021. godine Gradsko vijeće Grada Zadra, podnijelo neopozivu ostavku 29. studenog 2022. godine, a novi članovi još uvijek nisu imenovani. Dakle, Upravno vijeće kao tijelo koje upravlja Znanstvenom knjižnicom trenutno pravno ne egzistira jer ima manje od polovice ukupno zakonom propisanog broja članova, ističe gradonačelnik dodajući kako niti Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti nije predvidio situaciju u kojoj se Znanstvena knjižnica Zadar trenutno nalazi. I da je Grad Zadar kao osnivač ustanove raspisao natječaj za ravnatelja, u zakonu nije definirano tko bi provodio natječaj, a na koncu i predložio Gradskom vijeću kandidata kada takvu odluku prema zakonima i statutu Znanstvene knjižnice donosi Upravno vijeće kojeg trenutno nema.

- Točno je da članak 20. stavak 7. Zakona propisuje da ne raspiše li upravno vijeće javne knjižnice natječaj za imenovanje ravnatelja u propisanom roku, natječaj će raspisati osnivač. Međutim, Zakon nije propisao tko u tom slučaju provodi natječajnu proceduru i podnosi prijedlog Gradskom vijeću. A imajući u vidu odredbu članka 35. Statuta gdje ravnatelja Knjižnice imenuje i razrješuje Gradsko vijeće Grada Zadra na prijedlog Upravnog vijeća Knjižnice, proizlazi kako jedini ovlašteni predlagatelj ostaje Upravno vijeće, odnosno gradonačelnik ne bi ni mogao uputiti prijedlog za imenovanje novog ravnatelja. Imenovanje v.d. ravnateljice na drugi način nije moguće ni po kojem članku Zakona, kazao je Dukić dodajući kako je Gradskom vijeću obveza i odgovornost donijeti odluku o izboru članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Zadar i omogućiti daljnju zakonsku proceduru izbora ravnatelja/ice.

- Do tada ova ustanova mora imati odgovornu osobu bez koje nije moguće držati otvorena vrata njezinim korisnicima, zaključio je Dukić.

Predlažu se novi članovi Upravnog vijeća

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanje pri Gradskom vijeću, Daniel Radeta kazao je kako će uputiti odluku Odboru o novim članovima Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice.

- Ako članovi Odbora izglasaju nove članove UV-a, prijedlog ćemo uputiti na Gradsko vijeće, a ko ne izglasaju nove članove Upravnog vijeća, u konačnici će odlučiti o statusu Znastvene knjižnice, kazao je radeta dodajući kako nema smisla da Znanstvena knjižnica bude talac političkih opcija.

Tri natječaja za ravnatelja nisu urodila plodom...

Podsjetimo, prvi natječaj za ravnatelja Znanstvene knjižnice raspisan je na ljeto 2021. godine. Na njega su stigle dvije prijave, ona Senkić Klapan i Tatijane Petrić, nekadašnje ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK). Upravno vijeće s tadašnjim predsjednikom Davorom Arasom donijelo je odluku da je Senkić Klapan bolja kandidatkinja te je svoju odluku prosljedilo Gradskom vijeću.

No, imenovanje Senkić Klapan za ravnateljicu pada na Gradskom vijeću jer je HDZ netom prije izgubio većinu u gradskom parlamentu. Gradsko vijeće je odbilo prijedlog, a kada je UV Senkić Klapan postavilo na mjesto vršiteljice dužnosti, gradski vijećnici opozvali su tadašnje članove Upravnog vijeća i imenovali nove.

U srpnju 2022. godine, novo Upravno vijeće raspisuje novi natječaj koji je poništen prije isteka roka za prijave zato što se nije znala sudbina Znanstvena knjižnica i hoće li ona pripasti Sveučilištu u Zadru.

Dva mjeseca nakon UV raspisuje treći natječaj na koji je stigla samo jedna prijava, ona Senkić Klapan, a od pet članova UV-a troje je glasalo protiv imenovanja, pa imenovanje Senkić Klapan ravnateljicom nije niti dospilo do GV-a.

Nakon toga, u prosincu 2022. troje od petoro članova Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Zadar - Rafaela Božić, Marko Lukić te Branimir Čakić - podnijeli su nepozive ostavke na svoje funkcije, a agonija u kojoj se našla Znanstvena knjižnica očito ide dalje.

02. svibanj 2024 17:14