StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVNO/1 DIO

Branko Dukić: Ne mogu razumjeti šutnju Markova i Vukovića. Bio sam zatečen količinom nepravilnosti koje ste otkrili. Ledana više neće biti noćni klub!

Piše Ivica Nevešćanin
2. rujna 2022. - 20:08

„Ledana više neće biti noćni klub jer za to nemaju uvjete”, poručuje Branko Dukić u ekskluzivnom intervjuu za Zadarski.hr.

Razgovor s gradonačelnikom Zadra vodili smo gotovo dva mjeseca nakon smrti mladog Seana Brogana u padu s bedema u Perivoju kraljice Jelene Madijevke. U međuvremenu je portal Zadarski.hr otkrio brojne činjenice koje ukazuju na nezakoniti rad Ledane u vlasništvu Branimira Markova i Mihe Vukovića, praktički od prvog dana do danas, zbog čega je policija podnijela dvije kaznene prijave protiv B.M (56), suvlasnika tvrtke Rive Liburna, koji se sumnjiči za krivotvorenje službene dokumentacije i prijevaru gradske tvrtke Nasadi za više od 120 tisuća kuna.

Intervju s gradonačelnikom objavit ćemo u dva dijela. (drugi dio možete pročitati OVDJE)

Četiri su godine prošle od stradanja mladog Nizozemca, zašto u četiri godine vi osobno i Grad Zadar niste nešto poduzeli da zaštite kritično mjestu u perivoju?

- Prvi puta kada se dogodila nesreća sa smrtnim ishodom smatrali smo da je to bila slučajnost. Moj stav je bio da javne službe moraju odraditi svoj dio posla, da se utvrdi zašto se to dogodilo i da nakon toga odlučimo što treba napraviti. I potvrdila se nesretna okolnost. Dogodila se nažalost nova tragedija i u takvom trenutku naravno da svi trebaju preispitati svoju odgovornost. Meni je jasno da se za sve loše uvijek gradonačelniku pripisuje odgovornost i to je teret koji ja nosim. Nažalost, mladić je po mojim saznanjima imao dosta promila.

Koliko?

- Ne znam točno. Rekli su mi oko tri. Pritom je izgleda još prešao neku prepreku prije samog otvora. Dakle, ni ona nije bila dovoljna da se spriječi nesreća. Krenuli smo od te pretpostavke i odlučili da taj dio bedema moramo zaštiti i to će se uskoro dogoditi.

image
Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Kažete da je imao oko tri promila i da je prešao neku prepreku prije pada. Kako vi to znate, s obzirom da nitko od službenih tijela, ni ŽDO ni policija, nije objavio te detalje?

- Dobio sam te informacije, nisam bio na očevidu, prenosim ono što sam doznao kroz brojne razgovore na tu temu. Osobno nisam ni u jednom trenutku tražio informacije, službeno ili neslužbeno, i čekao sam završetak svih službenih istraga. Što se tiče prepreke, na tom mjestu zid je visok skoro metar. Je li se to dogodilo baš tu, ili negdje u blizini, ne znam detalje.

Znači da vam nisu poznate okolnosti njegovog pada?

- Detalji, posebno oni na koje vi tražite odgovore, nisu! Gledajte, moramo taj dio bedema zaštiti. Nedavno su mi javili da neka dva dečka sjede preko postavljene ograde na Muraju.

Poznato mi je to....

- Kako možemo spriječiti takvo ponašanje?

Postavite na nekoliko mjesta duž Muraja vidljive oznake upozorenja da je sjedenje na ogradi opasno.

- Ponovit ću, žao mi je zbog tog događaja i smrti mladog čovjeka. Drago mi je da ste svojim pisanjem ukazali na neke propuste koje treba ispraviti. I mi ćemo to ispraviti. Prema svemu onome što ste vi novinarski otkrili, i saznanjima koje smo mi prikupili, poslovni prostor u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, kojeg koristi Ledana, nema kvadraturu dovoljnu za noćni klub. To znači da tamo više neće biti noćni klub.

To je vaša odluka?

- Tamo ne može biti noćni klub po zakonu jer nema potrebnih 100 kvadratnih metara zatvorenog prostora.

Prema dokumentaciji, temeljem koje je Riva Liburna dobila minimalne uvjete za rad noćnog kluba, taj prostor ima 102,85 kvadrata, dakle 2,85 kvadrata više nego što po zakonu treba imati. Policija smatra da je ta dokumentacija krivotvorena. Znači li to da je netko iz Grada ili Nasada napokon izmjerio stvarnu površinu tog poslovnog prostora?

- Nakon što sam zatražio da se te stvari ispitaju, doznao sam da taj prostor nema dovoljnu kvadraturu za noćni klub. To znači da tamo više neće biti noćni klub!

Prostor ima dakle manje od potrebnih sto kvadrata?

- Da, kvadratura je manja, to je neosporno. Manja je sedam ili osma kvadrata i tamo ne može biti noćni klub.

Prošli tjedan prekinuti su pregovori između Nasada i Rive Liburna oko naknade štete. Odvjetnik Zrilić kaže da će se stvari morati najvjerojatnije sudski rješavati. Jeste li bilo uključeni u tijek pregovora?

- Gledajte, u ova gotovo dva mjeseca od kobnog događaja, vodio sam sigurno dvadesetak sastanaka na tu temu sa svojim suradnicima. Grad je kao vlasnik preko Nasada bio uključen u pregovore i normalno da sam od početka bio o svemu informiran. Nakon sagledavanja svih pravnih aspekata vidjet ćemo što ćemo i kako dalje. Situacija se mora dovesti u zakonite okvire, a sada je već vidljivo da noćnog kluba u Perivoju više neće biti.

image
Jure Miskovic/Cropix

Što će biti? Ako ostane samo kafić kojem ćete vi ili neki drugi gradonačelnik dati dozvolu za rad do tri ili četiri sata noću, opet ćete dobiti noćni klub usred Perivoja.

- Naša je intencija bila, još i prije pandemije koja nas je unazadila, uvesti više reda u rad ugostiteljskih objekata, a ova sezona, koja se vratila punom snagom, samo nas je uvjerila da nešto moramo što prije poduzeti. Komunalne i sve druge javne službe su prenapregnute, grad sve teže može normalno funkcionirati. Usto se pokazalo da skoro svi kafići na području grada žele zapravo biti noći klubovi, što se ne smije dozvoliti. Rekao sam da reda mora biti i da život na ulici, u javnom prostoru, mora biti kontroliran. Zato smo i donijeli odluku da kafići radnim danom neće moći organizirati razne priredbe nego isključivo preko vikenda i to samo tijekom turističke sezone. Neće više biti pretvaranja kafića u noćne klubove! Oni koji nemaju uvjete za noćni klub neće dobiti produženje radnog vremena. Oko toga neće biti pregovora.

Neće, kažete, biti izuzetaka, nova će pravila vrijediti za sve?

- Nema izuzetaka. Nova pravila moraju vrijediti jednako za sve.

Ali mogu zadržati uvjete za kafić, do 2026. Najam javne površine im istječe 31. prosinca ove godine. Hoćete li ga produžiti? Naime, i bivši vijećnik Malta, i komunalni redari, i portal Zadarski.hr dokazali su da su manipulirali s javnom površinom, da su godinama koristili nekoliko puta veću površnu nego što su plaćali.

- Zato mi je drago da se o svemu tome otvoreno raspravlja i da se ukazuje na određene probleme. Uvijek kažem, da je i jedan stol više na javnoj površini mi moramo djelovati.

Ovdje se radilo o nekoliko stotina kvadrata više, i tako gotovo deset godina!

- Čim smo doznali da oni koriste više nego što smiju, taj smo dio automatski revidirali i napravili ugovor kakav treba biti.

Da, ali tek za ovu godinu.

- Ne, nego za prošlu godinu.

Da, krajem prošle godine je potpisan novi ugovor za ovu godinu! A Malta i redari su potvrdili da koriste više nego što plaćaju još 2017., dakle prije pet godina!?

- Mi smo inzistirali da se te stvari urede i one su uređene prošle godine. Napravljen je jedan ugovor za sve javne površine koje koriste tijekom cijele godine i to za veću cijenu nego što su dosad plaćali. Tako smo uredili pitanje korištenja javne površine.

A što će biti s poslovnim prostorom kojeg mogu koristiti do 2026.?

- Vidjet ćemo. Moram priznati da mi je drago što su neke stvari izašle u javnost. Kad se otkrije neka nelegalnost ili nešto što nije dozvoljeno, uvijek tražim da se te stvari isprave. Ostali pravni učinci, što se tiče odnosa između Nasada i Rive Liburna, ne želim prejudicirati. Ali sam siguran da će se i to riješiti.

Kao da se bojite da bi Grad u slučaju sudskog spora mogao izgubiti? Čemu strah ako i sami kažete da ste sto posto sigurni da su koristili veći prostor nego što su ga plaćali, a nedovoljan za noćni klub, odnosno da su od prvog dana u kaznenom djelu?

- U bilo kojem slučaju kad su u pitanju pravni sporovi potreban je maksimalan oprez jer svaka izgovorena ili napisana rečenica ima svoju težinu. Pričekajmo taj dio, vidjet ćemo što će se dogoditi, postupak nije gotov. Hoće li se on rješavati na sudu ili ne, ovisi o strankama koje su sad u nekom ”pripetavanju”.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Jeste li se možda susreli s Branimirom Markovom i Mihom Vukovićem nakon stradavanja mladog Irca i nakon što smo počeli otkrivati brojne nezakonitosti u radu Ledane? Jesu li tražili sastanak s vama?

- Ne, nisu tražili razgovor sa mnom, niti sam ja s njima razgovarao. Žao mi je da nijednom nisu izašli u javnost i bar nešto rekli, izrazili sućut ili slično. S njihove strane to ne mogu razumjeti.

Jesu li vam se možda posredno obratili s namjerom da riješe poslovni dio problema s Ledanom? Ipak su godinama svjesno nanosili štetu jednoj gradskoj firmi, a posredno i Gradu Zadru i svim njegovim građanima, koristeći gradsku imovinu za osobno bogaćenje.

- Ne, nikad s njima nisam direktno razgovarao o tome. U ovih pet godina koliko sam gradonačelnik, ovdje su kod mene bili jednom ili dvaput, davno prije ovih događaja, i tako sam ih upoznao.

Jeste li bili zatečeni otkrićima da Ledana deset godina nezakonito radi, da ne poštuju ugovore i da koristi veću površinu..

- Jesam. Veliki dio nepravilnosti o kojima se sada govori jednostavno nisu u sustavu kontrole i nadzora gradske uprave. Kad sam saznao za problematiku korištenja javne površine, tu smo reagirali.

Kako komentirate činjenicu da je istog dana kada je poginuo mladić noćni klub radio kao da se ništa nije dogodilo?

- Moram priznati da sam tu ostao zatečen. Nisam vjerovao da će to napraviti. Vjerojatno je i to razlog zašto se do danas nisu javno oglasili.

Nije li to bahato i bešćutno? Uz tolike nepravilnosti, nezakoniti rad, svjesno potkradanje i varanje, kad se dogodila tragedija koja se mogla očekivati, vlasnici su se skrili od svake odgovornosti...

- Ne mogu ulaziti u njihove glave, ali sada se vidi koliko je bio nepošten njihov odnos i prema Nasadima i prema Gradu Zadru.

Mislite li da bi Perivoj kraljice Jelene Madijevke trebao dobiti spomeničku zaštitu, odnosno treba li njime upravljati županijska JU Natura Jadera, kao što već upravlja Perivojem Vladimira Nazora?

- Mišljenja sam da Grad Zadar ima najviše mogućnosti i sredstava za bilo kakvo održavanje ili unaprijeđenje takvih prostora. Županija ima znatno manje sredstava, a javna ustanova uglavnom ovisi o financiranju iz županije. Država također ima velikih problema kod upravljanja sa svojom imovinom i zemljištem. Osobno se zalažem, i kroz Udrugu gradova, da se sva državna imovina na području Grada Zadra, uz određene uvjete, dade na upravljanje Gradu Zadru. Grad naime u ime svojih građana jedini može odlučiti kako koristiti taj prostor i za što mu treba. Ovako se vode mnogi nepotrebni postupci i sudski sporovi da bi dobili komadić neke ceste što vas strašno usporava u pripremi i provođenju projekata.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Dakle, niste za prepuštanje perivoja Naturi Jaderi?

- Ne. Sjećam se nakon rata kako je izgledao taj perivoj. Bio je strašno zapušten u njemu se svašta radilo.

I onda je Grad Zadar financirao njegovo uređenje i odmah nakon toga prepustio ga Nasadima, odnosno Ledani!

- Nasadi od zakupa u parku godišnje uprihode ozbiljne novce koje koriste za svoje potrebe. Neiznajmljeni poslovni prostor je mrtvi kapital.

Slažem se, ideja Perivoja od početka je bila da bude mjesto okupljanja građana, šetnica i kavana, a ne noćni klub koji se ekskluzivno zatvara za koncerte uz naplatu ulaza na više od tisuću kvadrata, iako plaća samo stotinjak.

- Koncept za budućnost imamo. Naša je intencija da Perivoj uredimo tako da ne bude noćni klub, nego mjesto u kojem će građani i turisti rado otići, popiti nešto, razgledati, odmoriti se, prošetati... Bio sam nedavno u razgledavanju s gospođom Petricioli iz Nasada, kad vidite koliko tamo ima raznolike flore, u takvom ambijentu, na bedemima, iznad mora, to je jedna posebna zadarska priča, gradska atrakcija. Želimo da takav postane i ostane. Perivoj nije stvoren da bude noćni klub, a stvari koje su se dogodile ja ne mogu vratiti.

U kojoj je fazi postavljanje zaštitne ograde? Tko je za to zadužen u gradskoj upravi?

- Na tome se intenzivno radi. Obavili smo nekoliko sastanaka s konzervatorima, želimo naći najpovoljnije rješenje s kojim će svi biti suglasni.

Kada će ograda biti postavljena? Imate li osiguran novac za to? Naime, ne radi se o malom zahvatu, za Perivoj kraljice Jelene i Perivoj Vladimira Nazora, potrebno je postaviti nekoliko stotina metara ograde...

- Ići ćemo korak po korak, prioritetno ćemo rješavati kritična mjesta u Perivoju kraljice Jelene Madijevke. Ta su mjesta već definirana i za njih su izdani konzervatorski uvjeti i što sve treba napraviti. Sad smo usred toga.

Što to znači, hoće li se kritična mjesta zaštiti do kraja godine?

- Teško mi je govoriti u vremenskim terminima, ali kritične točke u Perivoju kraljice Jelene će biti prve na redu i one će se zaštiti u najkraćem mogućem roku.

Vratimo se na trenutak na tribinu KVARTipo s početka svibnja na kojoj ste bili upozoreni na potrebu postavljanja zaštitne ograde. Isti gospodin je ukazao i da dio Muraju prema Arsenalu treba imati zaštitnu ogradu.

- Svjesni smo toga i taj problem ćemo također gledati uklopiti u rješenja za druga kritična mjesta. Muraj je dio bedema pod zaštitom UNESCO-a i tu ne možemo svojevoljno donositi odluke. Sve ide uz konzultacije odnosno suglasnosti i nadzor konzervatora.

Jasno je da se u nekoliko dana ne mogu riješiti sva problematična mjesta, ali se na tim točkama može postaviti neka signalizacija?

- Ako stavimo takav znak, jesmo li time riješili problem? Mislim da nismo, a i sami ste rekli da su i nakon postavljene ograde neki mladi ljudi sjedili s vanjske strane...

Da, ali tako pokazujete da ste svjesni rizika i da korisnici moraju biti odgovorni za svoje ponašanje u javnom prostoru. Ako već pozivamo ljude na Muraju moramo ih i upozoriti da tamo postoje mjesta koja su potencijalno opasna. Grad je dužan o tome informirati i građane i goste!

- Taj dio upozorenja ćemo napraviti, ali uvijek ostaje pitanje je li upozorenje dovoljno ili treba napraviti i nešto više. Jer se usprkos upozorenja uvijek nešto može dogoditi. Krenut ćemo od kritičnih mjesta pa ćemo vidjeti. Konzervatori su skloniji nekim barijerama...

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kad spominjete konzervatore, Ministarstvo kulture i medija tvrdi da Ledana, osim dvije drvene podloge na mjestima bivših paviljona, nema suglasnost za ugostiteljsku opremu i druge sadržaje postavljene u Perivoju. Uklanjanje tih viškova treba odraditi komunalni odjel. Pročelnik Dujela, međutim, kaže da to oni ne mogu napraviti bez naloga konzervatora. Je li pokrenut postupak za uklanjanje?

- Pitajte konzervatore jesu li izdali rješenje.

Pitali smo ih, ali odgovore nismo dobili. Jeste li vi dobili njihovo rješenje?

- Što god se ovom istragom utvrdi da je u Perivoju postavljeno nelegalno, bit će uklonjeno.

Hoće li Nasadi ostati korisnici Perivoja?

- Mislim da je dobra ideja da Nasadi koriste taj perivoj jer tako dobivaju i dio prihoda.

Hoćete li Ledana produžiti ugovor s Nasadima za iduću godinu?

- Ovismo o pravnom rješenju spora. Gradonačelnik mora biti legalist, poštivati zakone i sudske odluke i pritom uvijek čuvati interese Grada. A u tome ću i ustrajati.

Znači ako se dogovorite oko duga i oni ga plate, Ledana bi mogla ostati, iako sami tvrdite da nemaju uvjete za noćni klub, odnosno da od početka varaju?

- Za unutrašnji prostor imaju ugovor do 2026. Grad Zadar ima loša iskustva kad je jednostrano pokretao raskide ugovora. Pokušavamo naći najbolje rješenje za Nasade i Grad Zadar.

Iako je njihov odnos prema Nasadima od prvog dana, kako tvrdi policija, kazneno djelo!

- To ne mogu komentirati, ali Grada Zadar ne smije napraviti pogrešku. Budite sigurni da ćemo napraviti sve što je potrebno da Nasadi i Grad Zadar iz cijele ove priče izađu bez dodatne štete.

Znači li to da će do završetka spora, sudskog ili drugog, Ledana biti u parku kao kafić? Hoće li im Nasadi produžiti ugovor o zakupu javne površine za 2023. godinu?

- Tu moramo biti strpljivi i čekati hladne glave da se situacija pravno riješi. Mislimo da smo za sada u dobroj situaciji i vidjet ćemo kako će s stvari razvijati. Odvjetnik Nasada gospodin Zrilić ima naše povjerenje i mislim da ga treba pustiti da taj postupak dovede do kraja na zakonit način. No ono što je najbitnije, tu više neće biti noćni klub.

04. svibanj 2024 13:29