StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ O ŠKOLI NOGOMETA

Branko Dukić: Svoje mjesto u Klubu moraju naći sva djeca! Zašto Danijel Radeta priča o bankomatu i zašto Enio Meštrović misli da je sve jasno kao dan?

Piše Predrag Opačić
1. srpnja 2021. - 22:06

Smanjivanje broja djece koja su sve donedavno trenirala u HNK Zadru izazvala je ogorčenje jednog dijela roditelja. Što o svemu što se dogodilo na Stanovima misli praktični vlasnik i jedini financijer – Grad Zadar?

-Čestitam igračima, trenerima i upravi na ulasku u viši rang. U podršku za osnivanje HNK Zadar smo išli jer smo željeli osigurati transparentnost, financijsku odgovornost, razvoj mladih kroz sport, a onda i bolji natjecateljski rezultat. To su i glavni uvjeti koje smo postavili pred aktualnu upravu Kluba. Ostajem pri stavu kako se Klub mora voditi profesionalno, a nikako politički, ali ja, kao gradonačelnik odgovaram građanima za trošenje proračunskih sredstava. Sad kad je sezona gotova, očekujem detaljno izvješće o radu koje će zajedno s detaljnim financijskim izvješćem biti spremno i za sjednicu Gradskog vijeća, najavljuje gradonačelnik Branko Dukić.

O postupku klupske uprave i voditelja Škole nogometa Krešimira Gojuna, gradonačelnik Dukić kaže:

-Zadar i njegovo okruženje imaju nogometnu tradiciju i perspektivu neovisno o natjecateljskim rezultatima, a kroz HNK Zadar tražimo način da se naši mladi nogometaši razvijaju u stabilnom i odgovornom klubu neopterećenom raznim dubiozama i teretima iz prošlosti. Isto tako, kroz klub osim onih ponajboljih svoje mjesto za bavljenje sportom moraju naći i sva djeca koja su zainteresirana za nogomet, bilo da je riječ o rekreaciji, sportskom odgoju i druženju u slobodno vrijeme. Selekcija mladih postoji u svakom uspješnom sportskom klubu i u profesionalnom sportu te ni tu nema mjesta politici. Postoje realna ograničenja u organizaciji nogometnih škola i u Hajduku, Dinamu, da ne spominjem najuspješnije svjetske klubove. Zato i našim proračunom osiguravamo sve potrebne uvjete kojim svakom našem djetetu nudimo sport kao društvenu aktivnost uz zdravo odrastanje. Nakon što nam predstavnici Kluba prezentiraju izvješća i odgovore na pojedina pitanja detaljno ćemo izvijestiti javnost o odlukama, zaključuje gradonačelnik Dukić.

Dakako, iz opozicije dolaze izjave s potpuno drugačijom intonacijom.

-Ovo što se događa je užasno! I iz osobnog iskustva znam kako taj Klub funkcionira, uvijek neki tatini sinovi isplivaju, vodstva se mijenjaju, a klupska politika ostaje ista. Sada se u petom gradu u državi ulazak u Treću ligu predstavlja kao „fantastičan uspjeh”. Pitanje odgovornosti za stanje u Klubu se ne postavlja: na njemu su se neki obogatili, nekima služi kao bankomat, a tako se sada koristi i Udruga HNK Zadar. Zanimljivo je da udruge ne mogu dobiti proračunska sredstva ako ne djeluju tri godine, a ovoj se odmah na početku dodijeli pozajmica od 2,5 milijuna kuna, pa oni kasnije kupuju Mercedes!? I čemu pozajmica, ako sada iz Kluba tvrde da nemaju dovoljno trenera?! Sve je ovo cirkus kojemu treba stati na kraj, smatra predsjednik zadarskog SDP-a i gradski vijećnik Danijel Radeta.

Enio Meštrović: Jasno je kao dan da u radu uprave ima nepravilnosti – to ćemo ispraviti!

-Bio sam profesionalni košarkaš i prošao sve selekcije, znam što je odricanje i stručni rad. Istina je negdje u sredini. Kvalitetan rad se ne može provoditi s puno djece. Nažalost. Nas je nekad u KK Zadar bilo 15 u selekciji i na kraju smo vladali bivšom državom, jer smo imali stručan i individualan rad – dva puta smo bili državni prvaci. Puno djece ne vodi kvaliteti nego odrađivanju treninga kao tjelesnog odgoja. Najbitnije je da nam djeca nisu na cesti i ne treba se zavaravati da će svi biti profesionalci. Zdrav i sportski odgoj prije svega. A da u NK Zadar ima nepravilnosti u upravi, jasno je kao dan. To ćemo ispraviti. Moralno bi bilo da je

g. Knežević, nakon afere s Mercedesom dao neopozivu ostavku. Ovako je navukao bijes građana na Klub za dugo vremena, izjavio nam je podpredsjednik Gradskog vijeća Enio Meštrović.

28. travanj 2024 02:04