StoryEditorOCM
4 kantuna1 MISTO, 2 STRANE

Briševo je podijeljeno oko istupa Mladena Ćustića, samo se o tome govori: ‘Ja sam kontra njega, ali se ne slažem ni s policijom i premijerom‘

Piše Mišel Kalajžić
26. siječnja 2022. - 19:05

Priča li se o "temi Ćustić"? Pa otkad je uhapšen, o ničemu se drugome i ne govori u Briševu, komentari ne prestaju nikako! – kaže nam mlada konobarica u "B baru".

Staro reportersko pravilo da je po mišljenje sela najbolje otići u glavnu mjesnu birtiju, ipak se ovaj put pokazalo neuspješno. Stariji mještani, koji najviše komentiraju slučaj policijskog uhićenja njihova 72-godišnjeg sumještanina Mladena Ćustića "zbog verbalnog delikta", u kafiću su na kavi ranije, oko 8 sati, pa smo tijekom našeg obilaska pronašli uglavnom prazan štekat. Ima nešto mlađarije koja dokono prebire po svojim pametnim telefonima, ali njih ta tema ne zanima previše.

Jedan stariji gospodin ljubazno se ispričao kazavši kako je okupiran nekim vlastitim (medicinskim) problemima pa mu nije do izjava o top nacionalnoj temi koja je iz Briševa zaokupila čitavu Hrvatsku.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Stoga nam nema druge nego proći kroz mjesto pa pokušati od vrata do vrata čuti "što selo kaže". Je li Ćustić pretjerao kazavši premijeru da ga je u Zadru, na obljetnici akcije Maslenica, trebalo dočekati s pokvarenim jajima ili je policija prerevno shvatila svoje ovlasti i prekoračila ih, pa zbog zapravo neprijeteće poruke na Facebooku uhitila Ćustića?

Moj premijeru, kako li se tek novinare i njihove obitelji "časti" po "Fejsu" i nikome ništa...

Briševo se na zubatom zimskom suncu nekako stislo samo u sebe, kao da mu je neugodno od prevelike važnosti koje je dobilo u posljednja dva-tri dana. Da, to je ono isto Briševo kroz koje je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić jurio 160 umjesto 50 kilometara na sat, što je tada opravdano "tajnim zadatkom". Sad opet s policijom "u ratu".

Ali poznato je Briševo i po dobrim maslinarima, koji su osvajali nagrade na svjetskim smotrama ekstradjevičanskih ulja, pa i po kućama za odmor s bazenima koje svake godine privlače sve više turista jer je udaljenost do mora tek petnaestak minuta. Na izborima HDZ je svake godine tamo neprikosnoven, a načelnik općine Poličnik Davor Lončar vrlo agilan. Nogostupi, javna rasvjeta, autobusne postaje, vrtić, Društveni dom... Ulaže se i gradi na svakom koraku, mjesto se razvija i na prvi pogled ne može se reći da se tamo osjeća neko nezadovoljstvo načinom života.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Pa ipak, Mladen Ćustić dobro je uzdrmao demokratske temelje krhke hrvatske države (i HDZ-a), zapravo još je više to učinila zadarska policija kad ga je dala uhititi zbog – pokvarenih jaja. A u Briševu jaja su samo svježa, što pokazuju brojni natpisi lokalnih OPG-ova.

Za Mladena Ćustića kažu u selu da nema dlake na jeziku. O svemu dosta zna i uvijek ima svoj stav, a ne libi ga se, kao što vidimo, i izreći. Slovi za "seoskog mudru". Ipak, mišljenja su podijeljena. Neki, "koji su u dobre s njim", uglavnom odobravaju istup, a drugi, "koji s njim ne pričaju", kritiziraju ga.

Ali baš nitko ne odobrava postupak policije, za koju kažu da je pretjerala kad ga je uhitila zbog zapravo bezopasne opaske na Facebooku.

– Ja ga podržavam u svakom slučaju jer nije čovik ništa krivo mislija. Nije on terorist niti išta tako, to je normalan čovik koji cili život radi i dandanas radi iako je u mirovini. Po tom pitanju se nema što reći nego najbolje o njemu. Pretjerana reakcija policije, svakako. Sin mu je bio u ratu, on je malo isfrustriran ovom cijelom situacijom, a ko nije? I ja čekam da mi dođu po ćaću zbog tih nekih komentarića po Fejsu... Svakako ga podržavam, većina nas, sto posto garantiram. Ima nekih koji imaju neke prepirke s njim otprije sto godina, pa kažu on je ovakav, on je onakav... Ma on je realan, nikad nikome nije nešto nažao napravio, dapače, imao je tu autoškolu kroz koju je prošlo 70 posto mještana – kaže Albino Viduka "svisoka" jer se popeo na vrh tarace kuće u izgradnji.

image
Albino Viduka
Luka Gerlanc/Cropix

– Briševo je sad postalo poznato po ovome, možda nije baš na diku kako nas sad tretira vlast i policija. Ne mislim sad da mi njih trebamo nešto napadati kroz novine, nemamo mi od toga ništa. Ja shvaćam da ti momci iz policije samo rade svoj posao. Mi imamo u selu HDZ-ovaca more sinje. A polovici su im otišla dica zarađivati za kruh vani. Oni i dalje ne kuže da je to zbog ovih na vlasti, dobro, ne samo HDZ-a, već i ostalih, svi su manje-više isti kad dođu na vlast. Ali ovi su malo više na vlasti, pa su malo više uspili... da ne kažem što, je l'. Tako da ne znam šta bi reka – reći će Albino.

Njegovi su jedini Viduke u Briševu "jer se did priženijo u misto davno".

– Ali ostajemo ovdje, a ne u Irskoj. I dobrodošli ste svi u naše malo misto – odlučan je s nalivene ploče Albino.

Ispred vrtića gospođa velikim kombijem odvodi kući, pretpostavljamo, svoju kćer, a možda i unuku.

– Ne bi za novinu. Ma on je O.K. čovik, lipo je reka, on je samo slobodnog mišljenja. Pretjerali su – kaže nam kratko na odlasku bježeći od objektiva.

Uz prometnu (i opasnu) briševačku cestu, tri mještanina razgovaraju.

– Dobar dan, mi smo novinari iz Zadra. Tražimo jaja! – javljamo im se.

– A doli prodaju, niže kroz ulicu.

– Ali mi tražimo ova što državi smetaju, pokvarena!

– A ta... – prasnu u smijeh sva trojica.

– Je, ovaj dio Briševa je to prezime, ali ne živi vam Mladen tu.

– A podržavate li ga?

image
Luka Gerlanc/Cropix

– Ja sam mu iskaznicu prisika napola, onu koju je ima najprvu, dok je bio predsjednik Mjesnog odbora. A sad je pljuva. Nek pljuva, ima pravo da pljuva, ko mu brani. Pitaj ga koliko ima poziva u Hrvatsku vojsku kao tenkista. Bio je na Pagu kao borac, a ovo mu je treća ili četvrta stranka koju je minja. Mora on uvik nešto bit u mistu, bio je predsjednik KUD-a pa se svi razbižali. Jedino je njegovo mišljenje važno i ničije drugo. Ne dajem mu za pravo, ali se ne slažen ni s izjavama policije i premijera. Što ću ja živit u ovoj zemlji ako ne smim ništa govorit? – najstariji će među njima.

– Ja sam kontra Mladena, ali sam i kontra ovoga. Ali ne volim da se sad Briševo šporka, jer Briševo je mirno i pošteno selo. Ovo je sad pljuvanje, ja to ne volim, odmah se ježim. Ja sam bio i predsjednik Općinskog vijeća i dugo godina vijećnik, pa znam. Ali neće imat misto problema jer mi imamo čovika koji vodi općinu dobro i s njim se može kontaktirati, ali za Ćustića ne postoji ništa nego samo njegovo – kaže Nediljko Rončević, priznajući kako s Ćustićem nije u dobrim odnosima.

– Ja negiram njega, ali i ove zbog kojih je sad popljuvano selo. Što će meni Briševo da ga pljuva sad neko? – ljut je Rončević.

– Ma sve vam je to prenapuhano. Nepotrebno potpuno. Reakcija je bila pretjerana i sad se stvorio slučaj oko ničega. Eto, to vam ja mislim. Ali nemojte me u novine – kaže jedan sijedi Briševljanin dok hrani kokoše u dvorištu ispred kuće.

Svatko ima svoje brige, još su im samo "pokvarena jaja" trebala.

Ona politička.

20. travanj 2024 05:14