StoryEditorOCM
4 kantunaREVIZORI POTVRDILI

Bubnjarova muljanja s reprezentacijom i općinskim plaćama, nered u sportu i socijali. Načelnik Škara: Teško je sve to pohvatati, a kamoli ispraviti!

Piše Predrag Opačić
19. siječnja 2022. - 21:49

Državni su revizori pročešljali poslovanje Općine Škabrnja u 2020. godini i pronašli cijeli niz nepravilnosti koje bi općinska administracija trebala ispraviti. Analizirano razdoblje spada u mandat sada već bivšeg načelnika Nediljka Bubnjara (HDZ), a stvari bi „u škvaru” trebao dovesti lani izabrani nezavisni načelnik Ivan Škara.

-Još je to i dobro: za 2020. godinu smo dobili uvjetno pozitivno mišljenje revizije, a dvije prethodne godine njihovo je mišljenje bilo negativno, kaže načelnik Škara videći dobru stranu i u lošoj vijesti.

A među „lošim vijestima” iz revizorskog nalaza nalazi se i tradicionalno brljanje s računima za reprezentaciju.

Rashodi za reprezentaciju ostvareni su u iznosu od 63.958 kuna, a da na pojedinim računima nije navedena aktivnost povodom koje je račun sastavljen niti je navedena svrha ugošćivanja. Dio tih računa ne sadrži naziv, adresu, osobni identifikacijski broj Općine ni detaljnu specifikaciju odnosno količinu ili opseg „isporučenih dobara” i vrstu obavljenih usluga te se ne može potvrditi jesu li sredstva korištena za ostvarenje aktivnosti utvrđenih proračunom, stoji u nalazu revizije.

Rashodi za zaposlene ostvareni su u iznosu od 948.604 kune, a odnose se na bruto plaće u iznosu od 790.904 kune, doprinose na plaće u iznosu od 130.852 kune te druge rashode za zaposlene u iznosu od 26.848 kuna. Isplaćena masa plaća i doprinosa iznosi 921.756 kuna ili 23 posto osnovice utvrđene u iznosu od 4.010.822, odnosno veća je od dopuštene. Prema propisima, dopuštena masa sredstava za isplatu plaća za 2020. iznosila je 802.164, što je 20 posto od osnovice utvrđene u iznosu od 4.010.822 kune. Preostalih tri posto je – nezakonito.

I – što sada?

-Iskreno, nisam ni znao što sve možemo zateći i u kakvom je stanju općinski proračun, a proteklih je šest mjeseci bilo teško sve to pohvatati, a kamoli ispraviti. Znamo za nalaz revizije, pa ono što su oni uočili kao nedostatke, mi već ispravljamo. Ali, nismo smanjivali plaće jer naši zaposlenici ionako nemaju prevelike plaće koje se kreću od 4,5 do 6.000 kuna, dok je plaća načelnika ostala 7.000 kuna, obrazlaže načelnik Škara navodeći da je problem s kresanjem plaća i njihovim dovođenjem unutar gabarita od 20 posto u tome što ljudi imaju ugovore, pa bi njihovo eventualno mijenjanje ili otpuštanje zaposlenika dovelo do novih troškova i isplata otpremnina.

U Bubnjarove grijehe revizori su ubrojili i to što su jednokratne naknade građanima i kućanstvima isplaćene u iznosu od 59.500 kuna, iako pojedini korisnici tih naknada uopće nisu priložili isprave kojima se dokazuje postojanje uvjeta za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi, a „Općina ne vodi evidenciju o ostvarenim pravima u sustavu socijalne skrbi, ne sastavlja o tome izvješća i ne dostavlja ih Županiji, što je obveza propisana Zakonom o socijalnoj skrbi”.

Ukupna potraživanja koncem 2020. iznose 1.748.454 kuna, a među njima najveći dio (647.220 kuna) otpada na potraživanja za zajam kojega je Općina dala svom komunalnom društvu. Međutim, komunalci su otišli u stečaj, a „potraživanja za dane zajmove nisu prijavljena u stečajnu masu”, pa su „nenaplativa te ih je trebalo brisati iz poslovnih knjiga”, navode dalje revizori. Dobro su prošli i općinski sportski klubovi kojima je isplaćeno 244.467 kuna, pri čemu „Općina nije zaključivala ugovore s udrugama kojima su odobrena financijska sredstva, nije obavljala kontrolu namjenskog korištenja sredstava na licu mjesta niti je od korisnika tražila dostavu dokumentacije radi provjere korištenja sredstava”.

Tijekom 2020. Općina je od naknada za dodjelu grobnih mjesta imala prihod od 30.000 kuna, ali „Općina nije imenovala upravu groblja, nisu donesene odluke o uvjetima i mjerilima za plaćanje naknade pri dodjeli grobnog mjesta i godišnje naknade za korištenje grobnog mjesta te se ne vodi grobni očevidnik i registar umrlih osoba, što je obveza propisana Zakonom o grobljima”.

Nije onda čudo što je koncem te godine Općina Škabrnja imala1,7 milijuna potraživanja, od čega je više od pola bilo staro od jedne do pet godina. Dakako, „nisu pokrenuti ovršni postupci niti su slane opomene i požurnice”, a „ovršni postupci u cilju naplate potraživanja nisu pokretani ni prijašnjih godina”.

Zatekli smo dug od 4,7 milijuna kuna i dosada vratili pola milijuna

-Kod primopredaje smo vidjeli da je Općina dužna 3,5 milijuna kuna i da povrh toga ide jedna ovrha od 1,2 milijuna. Od tih 4,7 milijuna ukupnoga duga kojega smo zatekli, u proteklih smo šest mjeseci uspjeli vratiti pola milijuna kuna, što za općinu s proračunom od 6-7 milijuna kuna nije beznačajan iznos, kaže načelnik Ivan Škara.

26. travanj 2024 10:38