StoryEditorOCM
4 kantuna5000 KUNA BJANKO

Zašto se štedi na djeci, a ne na košarci? Nekić: "Tako je i u Beču. Ne daj za KK Zadar, evo rulje na ulici! Zašto bi ministra to uopće zanimalo?"

Piše Lada Burčul
5. rujna 2022. - 15:31

Iako je u subotu najavio, ministar obrazovanja Radovan Fuchs nije se u ponedjeljak raspitivao o detaljima "zadarskog slučaja”, prema kojem u OŠ Krune Krstića roditelji moraju potpisati i kod javnog bilježnika potvrditi bjanco zadužnicu, ako žele da im djeca u školi jedu.

Unatoč buci koja se podigla, ravnateljica ove škole Jasmina Matešić i pročelnik gradskog Odjela za školstvo Joso Nekić stali su u žestoku obranu ovakve odluke. Međutim, dok ministar ne kaže "zadnju”, pitanje potpisivanja bianco mjenica na 5.000 kuna i trošak kod javnog bilježnika od 135 kuna, a sve kao zalog da će se školska prehrana redovito plaćati, ostaje otvoreno.

image

OŠ Krune Krstića

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Potpuna je dezinformacija da smo prva škola u Hrvatskoj koja je uvela osiguranje plaćanja, to je 2019. uveo Poreč i o tome nije bilo ni riječi. Od kada su to uveli, pune tri godine nemaju problema s naplatom prehrane u školi. O tome se nije pisalo, njima je to normalno, zašto nama nije? Sve je sukladno zakonu i jamčim vam da će prije ili poslije to uvesti i druge škole. Zašto? Zato što ulazim u ovu školsku godinu sa 20.000 kuna duga jer roditelji lani nisu platili prehranu svojoj djeci, a mi nikada ni jedno dijete nećemo ostaviti bez obroka. Imam 360 napisanih opomena i moljakam da se plati – kaže nam u ponedjeljak ravnateljica Jasmina Matešić, dodajući da je potpuno spremna odgovoriti na sva ministrova pitanja. Do zaključenja teksta, Fuchs nije kontaktirao školu.

Roditelji, uz bjanco mjenicu na 5.000 kuna, moraju platiti i 135 kuna javnobilježničke pristojbe. Zašto prehranu za učenike osnovnih škola ne plaća Grad Zadar?

- Zato što ne možemo platiti sve. Grad nije financijski sposoban pokriti trošak prehrane za sve zadarske osnovnoškolce – kazao je pročelnik Nekić.

Ali je, primjerice, financijski sposoban pokrivati milijunske troškove za KK Zadar?

- Plati ovo, plati ono, uvijek je netko nezadovoljan. Ne daj za KK Zadar, evo rulje na ulici. Ne daj udrugama, evo prosvjeda na ulici. Ne može proračun podnijeti sve.

"Slomilo” se na prehrani za djecu?

- Nije točno. Ovaj model uvriježen je u svijetu. U Beču produženi boravak s prehranom stoji 300 eura mjesečno.

S austrijskim plaćama...

- Produženi boravak tamo je pet puta skuplji nego kod nas, a sigurno trgovci ili učiteljice nemaju pet puta veću plaću.

image

Ravnateljica Jasmina Matešić

Rtl/Screenshot/

Nije vas ministar Fuchs kontaktirao tijekom ponedjeljka?

- Ne, a i zašto bi? Zašto bi ministar uopće trebao znati za mjeru koja je uvedena u OŠ Krune Krstića? Što on ima s tim? Po vama i kad dijete ide na wc bi ministar trebao znati? Škola ima određenu autonomiju i potez koji je napravila ravnateljica Matešić je za pohvalu. Dugovi škole se gomilaju jer roditelji ne plaćaju svoje obaveze.

Te obaveze bi trebao snositi Grad, ne mislite tako?

- Trebamo biti razumni i racionalni. Kad bismo davali samo jednu kunu, za 7000 djece i 175 radnih školskih dana to je godišnje 1,3 milijuna kuna troška. Samo jednu kunu kad bismo po djetetu davali! Po deset kuna, 13 milijuna kuna godišnje, po 20 kuna to je već 26 milijuna kuna godišnje. A to su samo namirnice, bez troškova pripreme, dostave... - kazao je pročelnik Nekić, nezadovoljan zbog kritika, s obzirom, kako je kazao, koliko Grad Zadar ima jaku osjetljivost prema najmlađim skupinama.

- Vrtiće sufinanciramo, pa ne koštaju 2.000 kuna nego 600, za drugo dijete 300, a za treće i svako daljnje je besplatno. Sufinanciramo i privatne vrtiće, ne samo gradske. Plaćamo osnovnoškolcima radne bilježnice svima. To je gotovo tri milijuna kuna, pa još prijevoz učenika 1,5 milijuna kuna. Ovu priču s mjenicama smo totalno izokrenuli. Grad ne plaća prehranu i škola se mora osigurati da će to biti plaćeno, to je sve – ustvrdio je Joso Nekić. Jednog dana ćemo i to moći, zaključio je.

image

Ministar Radovan Fuchs

Davor Pongracic/Cropix

avnateljica Matešić istaknula je da roditelji "ne razumiju” da treba platiti školske obroke svoje djece, a uz to se može birati žele li uopće prehranu, pa hoće li marendu, hoće li ručak, ili će i marendu i ručak.

- To kao ne razumiju da treba platiti i dozvoljavaju da ih mjesecima moljakam, a razumiju trošak od 135 kuna kod javnog bilježnika za mjenicu i cijela je pobuna nastala oko toga. Uz to govore da im uzimam 5.000 kuna. Naravno da ne. Ako ne plate prehranu, ovršit će ih se točno za iznos koji duguju, ništa preko toga. A jedna mjenica vrijedi, kod redovitih platiša, svih osam godina školovanja - navela je Jasmina Matešić.

Ministar Fuchs inače najavljuje da će obroke u školi plaćati država, ali tek kad ih sve škole u Hrvatskoj uvedu, kao dio cjelodnevne nastave u jednoj smjeni.

19. travanj 2024 21:11