StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA ŽUPANIJA JE NELEGALNI PODSTANAR U DRŽAVNIM PROSTORIMA

Bunja: Znali smo to! Dvorski: Nismo to znali! Longin: Nisu problem samo uredi, nego sve županijske ustanove, agencije, škole, poduzeća...

16. prosinca 2017. - 10:50
zadar_riva1-100812

Ministar državne imovine Goran Marić je u zadarskoj gradskoj upravi u četvrtak "bacio bombu" i vratio se u Zagreb. Izjavio je, naime, da Zadarska županija bez iti jednog uporišta u bilo kojem dokumentu ili zakonu već 24 godine koristi zgradu nekadašnjeg "Doma JNA" na izuzetno atraktivnoj lokaciji na vrhu Poluotoka!

Evo prijevoda "usporenog snimka" ministrove izjave: Zadarska županija, ista ona institucija iz čijih službi su građani nebrojeno puta pozivani na "poštivanje pravne države", potpuno nelegalno koristi cijelu zgradu! Međutim, ispalo je da je to najmanji problem jer Zadarska županija na isti takav, dakle nelegalan način i bez zakonito riješenog "podstanarskog statusa", koristi veliku većinu prostora u kojima radi županijska administracija!

Već dugi niz godina u zadarskoj javnosti postoji dilema treba li zgrada kraj Pozdrava Suncu i Morskih orgulja služiti kao "činovničko sjedište", ali nikada nitko nije javno objavio da je postojeće stanje nelegalno, da Županija nije niti legalni podstanar u državnoj zgradi. Nekadašnji dožupan Đani Bunja, pak, tvrdi da se u vodstvu Županije znalo za ono što je sada objavio ministar Marić.

- Znali smo to. Osobno sam bio angažiran da se to razriješi, obavio sam razgovore s tadašnjim ministrom Brankom Vukelićem da Ministarstvo obrane prepusti Zadarskoj županiji vlasništvo nad zgradom. Postoje i zapisnici s tih sastanaka, ministar Vukelić je bio raspoložen prepustiti nam zgradu, koliko znam čak je i pokrenuta procedura prijenosa vlasništva, ali se tada u cijelu priču uključio jedan tada visoki državni dužnosnik iz Zadra i ja više nisam čuo ništa o tome, cijela je priča zamrla, kaže Đani Bunja koji je bio dožupan do 2013. godine i koji je uvjeren da je već tada bilo jasno da takva zgrada ne bi trebala biti u administrativnoj, nego u nekom vidu turističke funkcije.

Da je ideja o prijenosu vlasništva ubrzo zamrla, svjedoči Rudolf Dvorski koji je dožupan bio do prošlih lokalnih izbora.

- Čuo sam glasine o tome da je nekada postojala ideja da zgrada postane vlasništvo Županije, ali je to navodno propalo, pa se o tome za moga mandata više nije konkretno govorilo. Znalo se da je država vlasnik, ali nije se znalo da smo u toj zgradi bez bilo kakve pravne osnove. Iako su pravne službe to trebale odavno riješiti, prvi put sam to sada čuo od ministra Marića, izjavio nam je Dvorski podsjećajući da je kao dožupan bio zadužen za rješavanje imovinsko prvnih odnosa oko zgrade Đačkog doma koja je jedna od rijetkih nekretnina u vlasništvu Zadarske županije.

Sadašnji župan Božidar Longin ne bježi od razgovora na temu nelegalnog korištenja državne zgrade, nego širi priču objašnjavajući da je identična situacija s velikim dijelom prostora koje koriste brojne županijske službe.

- U pitanju su gotovo svi županijski uredi, agencije, ustanove, škole, poduzeća i institucije, skoro ništa od toga nije u vlasništvu Županije. Nikako nije logično da državi plaćamo više od dva milijuna kuna za najam nekih od tih prostora. Ja ne mogu govoriti je li netko ranije pokušavao riješiti to pitanje, ali je činjenica da se ništa nije pomaklo s mrtve točke. Želim to riješiti jednom za sva vremena, kaže Longin dodajući da mnoge županijske službe rade u očajnim uvjetima jer su Županiji bile vezane ruke s obzirom da nije mogla ulagati u njih dok im nije vlasnik.

Na pitanje smatra li on da bi u zgradi MORH-a na vrhu Poluotoka i dalje trebali biti smješteni županijski činovnici, Longin kaže:

- Moje osobno mišljenje je da ta zgrada nije odgovarajuća za tu namjenu. Radi se o reprezentativnoj zgradi na atraktivnom prostoru, a Županiji treba funkcionalna poslovna zgrada jer smo mi servis svim građanima, općinama i gradovima, pa bi bilo logično da su županijske službe smještene u istom prostoru ili u neposrednoj blizini i da su lako dostupne. Sadašnja zgrada je rezidencijalna, ali nije operativna, objašnjava Longin naglašavajući da je to zasada njegov osobni stav i da o tome tek treba otvoriti širu raspravu, pa, ako se ukaže potreba, o namjeni zgrade raspisati i referendum.

Zadarska javnost tek sada saznaje da postoji nešto što se kolokvijalno zove "elaborat o imovini Zadarske županije" čiji je sastavni dio i popis prostornih potreba. U njegovoj izradi su, tvrdi župan Longin, sudjelovali i županijski pročelnici, pa taj elaborat sada služi kao "platforma" s koje Longin vodi razgovore s ministrom Marićem o načinu razrješavanja imovinskih odnosa između Županije i države.

Marić želi razriješiti te odnose, najavljuje da je sadašnje stanje neodrživo, pa konkretna rješenja za svaki pojedinačni prostor kojeg koristi Županija tek treba pronaći. Hoće li se raditi o najmu, pravu korištenja, ustupanju državne imovine Županiji ili nekom drugom pravnom rješenju tek treba vidjeti. Ono što se sada čini zanimljivim je pitanje: ako sadašnja županijska zgrada na vrhu Polotoka ostane vlasništvo MORH-a, gdje bi bili smješteni županijski činovnici, s obzirom da Longin govori o potrebi objedinjenog i funkcionalnog prostora. Na tu temu još nitko ne želi konkretnije govoriti, a župan kaže da u Zadru ima dovoljno prostora u državnom vlasništvu, mahom u bivšim vojarnama, kojeg se može iskoristiti za smještanje županijske administracije.

- S ministrom Marićem sam u vrlo čestim kontaktima, sve će biti dogovoreno u paketu, optimističan je Longin.

Na pitanje je li moguće da buduće objedinjeno i funkcionalno sjedište Zadarske županije bude smješteno uz sadašnji Ured državne uprave (u čijoj blizini su Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja koji bi uskoro trebali preseliti u Polikliniku), Longin nije želio otkrivati dok se u razgovorima s Ministarstvom državne imovine ne iskristalizira "paket rješenje" po kojemu Zadarska županija više neće nelegalno i bespravno koristiti neke od "svojih" prostora.

16. travanj 2024 21:02