StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: NEMA MILOSTI...

Bura srušila najveću mobilnu dizalicu u Hrvatskoj na gradilištu HEP-ovih vjetroelektrana Korlat koje je nedavno obišao i premijer Plenković

Piše M. Kalajžić
6. veljače 2020. - 19:33

Na gradilištu HEP-ove Vjetroelektrane Korlat u blizini Benkovca, jaka bura srušila je ogromnu stometarsku dizalicu čija je nosivost čak 650 tona.

Dizalicu je bura oborila čitavom dužinom na tlo. Bila je postavljena na gusjenicama pored podnožja jedne vjeroelektrane u izgradnji. Udar bure bio je toliko silovit da je tešku, stotinu metara visoku dizalicu, oborio na tlo gdje je tresnula čitavom dužinom i prema onome što se moglo vidjeti na licu mjesta, u potpunosti se uništila.
Polomljena dizalica na gradilištu omeđena je trakom, čuvaju je djelatnici tvrtke Md Wind iz Luksemburga koji nisu željeli davati nikakve izjave za novinare. Dizalica pripada tvrtki Zagrebtrans. Na telefonski broj tvrtke nazvali smo rukovoditelje, ali je odgovor bio: bez komentara. Nismo mogli doznati kad se pad dizalice dogodio, je li bilo ozlijeđenih osoba, kolika je šteta i što će biti s nastavkom radova.

Kako su nam rekli mještani iz obližnjeg Korlata, dizalica se srušila prošle noći za vrijeme orkanskih udara bure. Sudeći prema onome što se moglo vidjeti, šteta na dizalici u vlasništvu vrtke Zagrebtrans iz Zagreba je velika, a čini se da je prilikom pada dizalice oštećena i vjetroelektrana u montaži.

Vjetroelektrana Korlat, HEP-ov megaprojekt vrijedan 500 milijuna kuna, prva je HEP-ova vjetroelektrana i prva vjetroelektrana u Hrvatskoj koja će električnu energiju proizvoditi bez poticaja, a HEP na istoj lokaciji razmatra i mogućnost izgradnje sunčane elektrane snage oko 75 MW i procijenjene vrijednosti investicije oko 480 milijuna kuna.
Vjetroelektrane su razmještene na površini od oko 10 kilometara četvornih na nadmorskoj visini od 270 do 340 metara, a štetu koja je nastala tek treba procijeniti.

Radove na Vjetroelektrani Korlat u listopadu prošle godine obišao je i premijer Plenković, a pratili su ga i ministri Davor Božinović, Gordan Grlić Radman, Marko Pavić, Ivan Malenica, Oleg Butković, Josip Aladrović, Vesna Bedeković, te Tomislav Ćorić.

Vjetroelektrana Korlat kao prva vjetroelektrana u portfelju HEP-a gradi se na istoimenoj lokaciji, osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca. Priključna snaga vjetroelektrane iznosi 58 MW, dok je očekivana godišnja proizvodnja od oko 170 GWh, što čini 1 posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Proizvedena električna energija bit će dovoljna za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava. Ukupna je vrijednost investicije više od 500 milijuna kuna.

Vjetroelektrana će imati 18 vjetroagregata pojedinačne instalirane snage 3,6 MW. Stupovi vjetroagregata bit će visoki su 114 metara i imat će promjer rotora od 131 metra. Vjetroagregate će isporučiti, izgraditi i pustiti u pogon njemačka tvrtka Nordex. Radove na izgradnji infrastrukture i priključka na mrežu VE Korlat te poslove praćenja i nadzora izgradnje izvode hrvatske tvrtke Ing-Grad i Fractal. Puštanje elektrane u redovni pogon planira se u kolovozu 2020.

Kako ističu u HEP-u Vjetrelektrana Korlat nema status povlaštenog proizvođača, odnosno nema ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE). To će biti prva nova vjetroelektrana u Hrvatskoj koja će električnu energiju proizvoditi bez zajamčenog otkupa prema poticajnoj cijeni. Isplativost investicije utvrđena je prema tržišnim cijenama električne energije. Koliko će novonastala šteta na gradilištu vjetroelektrane Korlat usporiti planirane radove, tek treba vidjeti.

21. travanj 2024 22:14