StoryEditorOCM
4 kantunaMINISTAR U ZADRU

Butković o Pašmanskom mostu, novoj ‘magistrali‘ od Zadra do Vodica, projektima Zračne luke, pola milijarde za micanje željeznice iz Zadra i Bibinja...

Piše IN
24. siječnja 2022. - 14:26
Ministar Oleg Butkovic je danas posjetio Zadar gdje se susreo s predstavnicima gradske vlasti te obisao radove na obnovi zadarske rive  Luka Gerlanc/Cropix

- Ministarstvo je kroz tehničku pomoć pomoglo Općini Pašman za financiranje početne dokumentacije studije za izgradnju Pašmanskog mosta – potvrdio je ministar prometa Oleg Butković u ponedjeljak u Zadru nakon sastanka sa županom Longinom i suradnicima.

- To su veliki projekti koji zahtijevaju izradu studijske dokumentacije do izvedbe glavnih projekata. Most za Pašman je jedan od potentnih projekata koje ćemo nakon izrade početne studije isplativosti staviti u fazu projektiranja i izrada sve potrebne druge dokumentacije kako bi se financiranje moglo zatvoriti preko europskih fondova. U tom dijelu taj projekt ima svoj slijed i ide dalje – kazao je Butković.

image
Ministar Butković i župan Longin na konferenciji za medije
Luka Gerlanc/Cropix

Na pitanje kada će Gaženica dobiti novu željezničku vezu neophodnu za transport tereta i razvoj luke, ministar je rekao da je na sastanku bilo riječi o tome, odnosno o izgradnji čitave dionice i rekonstrukciji pruge, a ne samo njenom izmještanju iz Zadra.

- HŽ će slijedom svih takvih projekta koji se vežu za naše luke – najviše na Rijeku, sada i Zadar - raditi potrebnu dokumentaciju kako bi u nekoj fazi i to došlo u financiranje – naveo je.

Je li na sastanku bilo razgovora o novoj zaobalnoj cesti od Zadra do Vodica koja bi rasteretila sadašnju Jadransku magistralu na tom dijelu obale?

- Za cestu koja ide prema istoku županije i rasterećuje D8 je bitno da se najprije definira kroz Županijski plan, čije su izmjene i dopune u tijeku. Prije toga ne možemo ništa napraviti, a kada trasa bude uvrštena u plan, krenut će se u pripremu dokumentacije i faznu gradnju jer će to koštati nekoliko stotina milijuna kuna – procijenio je ministar.

image
Ministar Butković, gradonacelnik Branko Dukić i državni tajnik Bilaver
Luka Gerlanc/Cropix

Butković je naglasio da ministarstvo trenutno ulaže preko 25 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu na teritoriju Hrvatske zato je bitno da određene teme „započnemo i krenemo s projektnom dokumentacijom i izvedbom projekata”.

- Zadarska županija je jedna od uspješnijih županija u projektima lučke infrastrukture. Nakon luke u Tkonu, gradi se luka u Salima, obnavlja se obala u Zadru, a kroz novu financijsku perspektivu i nacionalni program oporavka, pripremamo luke Preko i Biograd – kazao je.

Što se tiče cestovnih projekata, Butković je kao prioritet svih prioriteta istaknuo spoj Zadar 1 s gradom Zadrom brzom četverotračnom cestom koja će riješiti sadašnje gužve, a za novu cestu postoji i prostorno-planska dokumentacija. Hrvatske ceste će krenuti u projektiranje čitave dionice, kazao je ministar, a projekt će biti težak nekoliko stotina milijuna kuna, zbog čega će izgradnja prometnice biti fazna. Ministar je također podržao izmještanje državne ceste 306 u zapadnom dijelu grada, od Žmirića prema Kožinu, kojom dnevno prođe više desetaka tisuća vozila. Nova prometnica će smanjiti gužve i otvoriti perspektive tom dijelu grada, a nova obilaznica grada Zadra će se graditi i pripremiti, sukladno planu Grada Zadra, u neko buduće vrijeme, rekao je Butković.

image
Ministar Butković
Luka Gerlanc/Cropix

Hrvatske ceste će financijski pomoći izgradnji spojne ceste na CGO za koju već postoji lokacijska dozvola, a uskoro bi trebala biti izdana i građevinska.

Izmještanje željezničke pruge iz Zadra i Bibinja koštat će oko pola milijarde kuna, nastavio je ministar, istaknuvši da će HŽ infrastruktura u roku mjesec dana raspisati natječaj za izradu svih potrebnih projekata kako bi krenula njihova dokumentacijska priprema. Financijska sredstva za projekt misle se osigurati iz europskih fondova jer HŽ i Ministarstvo tako velike projekte ne mogu financirati bez pomoći EU.

Zračna luka Zadar ušla je u nacionalni program za financiranje oporavka iz kojeg je dobila oko 70 milijuna kuna za proširenje stajanke i izgradnju elektrane. Ministarstvo očekuje raspisivanje natječaja i njegovu izvedbu u ovoj godini.

Butković je također podržao izgradnju cestovnog priključka Zračne luke na postojeću četverotračnu brzu cestu, a i taj posao će odraditi Hrvatske ceste.

image
Ministar Butković
 
Luka Gerlanc/Cropix
24. travanj 2024 11:18