StoryEditorOCM
4 kantuna‘PRODAJA‘ STANOVA

Čak 16 godina od počinjenja kaznenog djela potvrđena optužnica protiv zadarskog građevinskog poduzetnika: traži se odšteta veća od 200.000 eura!

Piše B.S.
29. siječnja 2024. - 21:35

Čak 16 godina od počinjenja kaznenog djela, potvrđena je optužnica protiv zadarskog građevinskog poduzetnika Dina Spalldija koja ga tereti za kazneno djelo zlouporabe u gospodarskom poslovanju.

Spalldi se tereti da je 2007. godine Peteru Bengt Kolischu i Katarini Keser prodao stanove nakon čega je kupoprodajnu cijenu primio u gotovini a taj novac nije položio na račun društva Spalldi d.o.o.  Novac iz kupoprodajnih ugovora primio je na ruke, a ne postoji nikakva materijalna dokumentacija koja bi ukazivala na zaključak da je novac potrošen za redovito poslovanje društva Spalldi. Ovaj kazneni predmet iniciran je provedenim kriminalističkim istraživanjem povodom podneska stečajnog upravitelja Krešimira Peroša u stečajnom postupku nad pravnim slijednikom društva Spalldi d.o.o.

Na sjednici optužnog vijeća 12. prosinca 2023. godine zamjenik županijskog državnog odvjetnika Ivica Škara naveo je kako se optužnica protiv okrivljenog  Spalldia temelji na podacima i dokazima prikupljenim tijekom prethodnog postupka.

- Prije donošenja rješenja o provođenju istrage redarstvena vlast potvrdom o privremenom oduzimanju predmeta izuzela je pravno relevantnu dokumentaciju vezanu uz predmetnu inkriminaciju, predugovore o kupnji i kupoprodajne ugovore inkriminiranih stambenih jedinca, privremena porezna rješenja Ministarstva financija, pojedinačni pregled prometa po računima za društvo Spalldi, povijesni izvadak iz sudskog registra Trgovačkog suda u Zadru za društvo Spalldi d.o.o., kao i ostalu dokumentaciju popisanu u dokazima na kojima se temelji optužnica, nakon čega je provedena dokazna radnja prvog ispitivanja osumnjičenika Dina Spalldia od strane državnog odvjetništva - rekao je Škara.

U daljnjem tijeku istrage u svojstvu svjedoka ispitan je Bengt Peter Kolisch, te Drago Špoljarić, a na koncu je provedena i dokazna radnja financijskoknjigovodstvenog vještačenja dokumentacije vezane uz postupanje okrivljenika u inkriminiranom razdoblju, te poslovanje društva Spalldi d.o.o.

- Analizom prikupljene dokumentacije, kao i svjedočkih iskaza Drage Špoljarića i Bengt Peter Kolischa utvrđene su temeljne činjenice - pojasnio je Škara.

Spalldijev odvjetnik Filip Stanić rekao je, međutim, kako kazneno djelo za koje je okrivljenik optužen ne može imati veze s kaznenim djelom iz čl. 337. st. 4. KZ/97, budući bi ga mogla počiniti samo službena osoba u javnom tijelu, a nikako ne zakonski zastupnik privatnog Trgovačkog društva.

- Iz navedenog slijedi zaključak da je okrivljenik mogao biti optužen samo za kazneno djelo propisano u čl. 291. KZ/97, a za koje je odavno nastupila zastara kaznenog progona - naveo je odvjetnik Stanić koji je predložio obustavu ovog kaznenog postupka što je Županijski sud u Zadru odbio i potvrdio optužnicu koja je podignuta 17. prosinca 2021. godine.

- Ispitivanjem tih dokaza nesporno je utvrđeno kako postoji osnovana sumnja na izvršenje kaznenog djela koje mu se optužnicom stavlja na teret. Napominje se kako se okrivljenik tereti da je kazneno djelo počinio tijekom 2007. godine, dakle u vrijeme važenja Kaznenog zakona iz 1997. godine kada se ovakvo pravno kvalificiralo kao kazneno djelo iz čl. 337. KZ/97 koje ima svoj pravni kontinuitet u čl. 246. KZ-97 - navodi se u obrazloženju u optužnog vijeća Županijskog suda u Zadru, predsjednika Hrvoja Viskovića, te Eugena Škunce i Blanke Pervan, kao članova vijeća. 

Stečajni upravitelj Krešimir Peroš dostavio je imovinskopravni zahtjev u iznosu od 217.280,24 eura.

01. svibanj 2024 09:18