StoryEditorOCM
4 kantunaVRHOVNI SUD UTVRDIO DA JE U ZADRU POSTOJALA MAFIJAŠKA ORGANIZACIJA

Čak 25 godina od stradavanja u podmetnutoj "auto bombi", bivši boksač i nekadašnji suvlasnik Saturnusa, Ivica Živković (59) dobio odštetu zbog terorističkog napada u kojem je izgubio nogu!

9. srpnja 2019. - 23:35
zivkovic_bomba4-130611

Čak 25 godina od kada mu je podmetnuta bomba pod automobil pred obiteljskom kućom u Zadru, dragovoljac Domovinskog rata, bivši boksač i nekadašnji suvlasnik Saturnusa, tada najveće diskoteke na Jadranu, 59-godišnji Ivica Živković dobio je odštetu zbog napada u kojem je izgubio nogu.

Vrhovni sud RH presudio je ovih dana da država Živkoviću mora isplatiti novčanu odštetu jer je tog 13. lipnja 1994. godine, kada je okrenuo ključ svog BMW-a i kontaktom aktivirao bombu stradao u terorističkom činu, a ne u privatnom i poslovnom obračunu.

- Zadovoljan sam presudom jer je nakon toliko vremena konačno pobijedila pravda. Sretan sam jer je završila moja dugogodišnja borba, a koje mi je uistinu više dosta. Umoran sam, a svaki put je sve to trebalo iznova proživjeti, što nije lako. Zahvalan sam obitelji i prijateljima koji su svih ovih 25 godina bili uz mene, te građanima Zadra koji su vjerovali u moju borbu za pravdu. U cijeloj priči puno su mi pomogli mediji kojima sam također zahvalan - rekao je u utorak Živković.

Tog lipnja eksploziju koja se dogodila u neposrednoj blizini osnovne škole oko 11.30 sati, jedva je preživio. Godinu dana bio je na liječenju, prošao je 15 operativnih zahvata, odstranjena mu je desna potkoljenica, ostao je 80-postotni invalid. Počinitelj, organizator i naručitelj pokušaja njegova ubojstva do danas nisu otkriveni.

Živković je 90-ih bio zapovjednik dragovoljačkog odreda Brodarica, a potom i pripadnik Specijalnih postrojbi, te 4. gardijske brigade i Škabrnjskog odreda. Saturnus je u najam uzeo u svibnju 1994. godine s četvoricom prijatelja.

Vrhovni sud mu je dosudio odštetu od 350 tisuća kuna s kamatama.
- Više sam kroz ove godine potrošio na liječnike i na protezu, ali u ovom slučaju nije riječ o novcu – navodi ovaj bivši ugostitelj i boksač.

Svoju bitku započeo još 1995. godine, kada je Republiku Hrvatsku i MUP tužio na Građanskom odjelu Općinskog suda u Zagrebu, jer je smatrao da nije dovoljno učinjeno da se pronađu izvršitelji i naručitelji tog, kako je govorio, terorističkog čina, te je od tuženika tražio odštetu.

.U postupku kojeg je pokrenuo dokazao je da je u Zadru tada postojala kriminalna organizacija.

-Mislim da je dovoljna činjenica da je bomba bila postavljena samo stotinjak metara od osnovne škole. Smatram da je bila riječ o kriminalnoj organizaciji koja već dugo vremena na više načina sije strah među građanima grada Zadra – izjavio je Živković 2010.godine.

U svom obrazloženju Vrhovni sud je potvrdio da je u Zadru postojala mafijaška organizacija koja se bavila preprodajom droge po kafićima, ali i drugim nezakonitim radnjama.

“Ona se bavila dilanjem droge po kafićima, ali i drugim nezakonitim radnjama. Na meti su joj posebni bili istaknuti pojedinci poput državnog odvjetnika u Zadru, novinara, odvjetnika, inspektora odjela za borbu protiv droge, dožupana, gradonačelnika. Ivica Živković koji u svojim kafićima nije dozvolio dilanje droge bio je, zbog takvog donosa prema ovoj skupini, posebna meta. Takve osobe su smetale pripadnicima te organizacije, pa su ih zastrašivali, pokazivali im svoju moć, odnosno dokazivali da im institucije države ne mogu ništa.

Cilj im je bio zastrašiti ne samo predstavnike vlasti mjerodavne da u ime države reagiraju, nego i ostale građene. Eksplozijom pod automobilom Ivice Živkovića ova organizacija poslala je poruku svim građanima da će proći poput njega ukoliko ne pristanu na suradnju”, navodi Vrhovni sud u obrazloženju.

 

24. travanj 2024 17:29