StoryEditorOCM
4 kantunaNA DRŽAVNI RAČUN

Čeljuska i partneri uzeli 60 ha za trajne nasade u Buliću pa ostali dužni 1,5 mili. kuna naknade za zemljište na kojem nisu posadili ni jednu voćku!

Piše Piše Božana Sviličić
27. veljače 2020. - 15:28

Četiri godine otkad je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina potpisao ugovor o podizanju višegodišnjih nasada na 60 hektara šumskog zemljišta u Buliću kod Benkovca, Trgovački sud u Zagrebu presudio je da tvrtka Mai Zadar d.o.o. Zagreb, čiji je prokurist bio kontroverzni poduzetnik Zlatko Čeljuska, mora platiti Hrvatskim šumama 1.5 milijuna kuna duga za najam zemljišta.

Tvrtka čiji je supotpisnik bio Čeljuska, kojemu se zbog pokušaja prevare sudilo na Općinskom sudu u Zadru, a slične sudske procese imao je i na sudovima u Šibeniku i Zagrebu, do danas nije platila dug od 1.509.993,75 kuna za koncesiju na šumskom zemljištu, iako je i dalje u njegovom posjedu.

Osim duga kojeg se obavezala platiti u tri obroka 2016.i 2017. godine, tvrtka na zemljištu koje je uzela na 50 godina do danas nije podigla najavljivane nasade vinograda, voćnjaka i maslinika. Prije sklapanja ugovora platila je samo dio naknade u iznosu od 50 tisuća kuna, zbog čega su Hrvatske šume pokrenule sudski postupak u kojem navode kako je šteta od 1.5 milijuna kuna nastala ugovorom između države i tvrtke “MAI”.

Sporna tvrtka je, međutim, u odgovoru na tužbu navela kako nisu mogli rezalizirati projekt jer država, odnosno Agencija za poljoprivredna zemljišta, nije ispunila svoje obveze. Osim što su naveli kako im zbog toga slijedom Ugovora o osnivanju služnosti nije bilo dozvoljeno samostalno izvršiti radove kako bi realizirali ugovoreni projekt u ugovorenom roku od dvije godine, za svjedoka su predložili upravo - Zlatka Čeljusku. Njegovo svjedočenje su tražili na okolnost da je uporavo on komunicirao sa Agencijom za poljoprivredna zemljišta, no sud je njihove navode odbio kao – neosnovane, jednako kao i svjedoka Čeljusku.

- Na ročištu 21. siječnja 2020. odbijen je dokazni prijedlog tuženika za izvođenjem dokaza saslušanjem svjedoka Ante Šimića i Zlatke Čeljuske na okolnost da je tuženik komunicirao sa Agencijom za poljoprivredna zemljišta, a kako bi ishodio suglasnosti koje su potrebne za daljnje obavljanje poslovanja na zemljištu na kojem je zasnovana služnost jer prema ocjeni ovoga suda isti nije relevantan za odlučivanje u predmetnoj pravnoj stvari - navodi se u obrazloženju presude sutkinje Jelene Antonić Šego.
Istaknula je kako valja napomenuti kako je predmet samog Ugovora iskorištavanje zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u skladu s odredbama Ugovora - dakle podizanje višegodišnjih nasada i to vinograda, voćnjaka i maslinika, te plaćanje svih naknada i doprinosa koji proizlaze s osnova korištenja predmetnog zemljišta.

- Naime prema odredbi čl. 9. ZOO-a sudionik u obveznom odnosu dužan je ispuniti svoju obvezu i odgovoran je za njezino ispunjenje - stoji u presudi. Uz to se navodi kako su suglasnosti Agencije za poljoprivredna zemljišta bile nužno potrebne da tuženik ne počini povredu Ugovora, te da sve to ne može biti razlog za neispunjavanje obveze plaćanja naknade za iskorištavanje zemljišta.

Čeljuska je ugovor s Jakovinom potpisao kao prokurist tvrtke "MAI Zadar" koju kao ovlaštene osobe zastupaju Čeljuska i Thomas Geissler iz Njemačke. Vlasnik te tvrtke je zagrebačko poduzeće "Mediteranska agro industrija" čiji je jedini osnivač "Ex Oriente Lux AG" iz Njemačke, a direktor je Thomas Geissler.
Protiv koncesije na tom zemljištu tada peticijom ustali i mještani Bulića, smatrajući da će ograđivanje zemljišta ugroziti egzistenciju tamošnjeg stanovništva koje se bavi stočarstvom, te su najavljivali da će o svemu obavijestiti Vladu i Državno odvjetništvo.

 

Nijemac Thomas Geissler našao se na udaru javnosti kao voditelj projekta "Paladinka" kojom je nepovratno devastiran dio obale na Pagu

Osim u malverzacijama sa zemljištem na benkovačkom području gdje je djelovao zajedno s Čeljuskom, Nijemac Thomas Geissler našao se na udaru javnosti kao voditelj projekta "Paladinka" kojom je u lipnju prošle godine teškom mehanizacijom nepovratno devastiran dio obale u uvali Paladinka na otoku Pagu zbog čega je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru pokrenulo istragu.
U prirodnoj uvali njemački investitori uz tvrtke "OlioOlive.de" namjeravali su podići naselje bungalova zbog čega su prirodnu obalu bez ikakvih dozvola samljeli bagerima. Namjeravali su izgraditi resort s pet zvjezdica u kombinaciji s kopnenim mostom. Na površini od 100 tisuća četvornih metara podigli bi 50 montažnih kuća s bruto površinom od oko 85 četvornih metara s prostranim terasama i bazenom. Osim toga, planirali su i 20 vezova za brodove, te šest kilometara dugačak lungomare.
Geissler se u medijima javljao i kao proizvođač bankomata za zlato nazvanih “Gold to go” (zlato sa sobom). Nekoliko je takvih automata navodno pokusno postavljeno u Njemačkoj i Abu Dhabiju, a svaki od njih može izbaciti zlata u vrijednosti do tri milijuna dolara.

15. travanj 2024 17:56