StoryEditorOCM
4 kantunaUVJETNE KAZNE

Čelnici Elana osuđeni zbog subvencijske prijevare: Najavljivani kao ‘obrovačko čudo‘, a oštetili Fond za zaštitu okoliša za više od 540.000 kuna!

Piše Božana Sviličić
14. lipnja 2022. - 10:12

Čelnici tvrtke za izgradnju motornih brodova TD Elan Motor Yachts d.o.o., koja se svojedobno najavljivala kao - "obrovačko čudo", nepravomoćno su osuđeni na Općinskom sudu u Zadru na uvjetne zatvorske kazne zbog kaznenog djela subvencijske prijevare.

Izvršna direktorica, 42-godišnja Jasmina Čerina iz Zadra osuđena je na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, a 57-godišnji slovenski poduzetnik Matjaž Avšić na jednu godinu zatvora s uvjetom od četiri godine.

Malverzacijama su oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti za iznos od 541.464,78 kuna.

Optužnica je tri puta vraćana na doradu radi boljeg razjašnjenja stvari. Tužiteljstvo je tri godine istraživalo kako je “operirao” dvojac koji se teretio najprije za malverzacije s državnim potporama koje je tvrtci uplaćivao Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Slovenski je "Elan" obrovačku tvornicu jahti, kao i licencu za proizvodnju motornih brodova, 2010. godine za dva milijuna eura prodao tvrtki „Beta Yachting“ iz Sukošana, iza koje je bio Avšič, koji je dugi niz godina bio ekskluzivni distributer Elana. Iako je nakon preuzimanja novi vlasnik imao velike planove, obrovački pogon zapao je u teškoće. Višemjesečna neisplata plaća, nakon koje su radnici pokrenuli sudske zahtjeve za naplatu dugovanja, tvornicu je bacila na koljena.

Tvrtka "Elan motorni brodovi" d.o.o. Obrovac u kolovozu 2015. godine, odlukom vlasnika društva, promijenila je naziv u "Navalia" d.o.o. Iz dva iz pogona u Obrovcu Avšić je izvezao kalupe, opremu, alate i strojeve te sve prevezao u poslovnu zonu u Poličniku, gdje jezapočeo proizvodnju jahti u iznajmljenim prostorima NEC-a. Iste je godine nad društvom započeo i postupak predstečajne nagodbe radi oporavka poduzeća, financijske reorganizacije, zadržavanja postojećih te otvaranja novih radnih mjesta.

Prema optužnici, Čerina je tijekom 2015. u Obrovcu kao direktorica TD Elan Motor Yachts d.o.o. Obrovac, sa Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, 25. svibnja 2015. zaključila Ugovor o zajedničkom financiranju projekta energetske učinkovitosti "Sanacije rasvjete u hali društva "Elan Motor Yachts" d.o.o.

Time se tvrtka obavezala da će dobivena subvencijska sredstva od Fonda koristiti isključivo namjenski za realizaciju projekta energetske učinkovitosti i da će Fond obavijestiti o svim činjenicama ključnim za donošenje odluke o potpori odnosno o svim pitanjima eventualne nemogućnosti ispunjenja ugovornih obveza ili svakoj promjeni koja utječe na realizaciju projekta.

Međutim, Avšić, je kao bivši direktor tvrtke Elan Motor Yachts d.o.o. i član uprave tvrtke BNC d.o.o. iz Slovenije koja je vlasnik društva Elan Motor Yachts d.o.o. od Čerine 17. srpnja 2015. zatražio da potpiše Izjavu u kojoj se navodi da društvo nije u poteškoćama. što je ona i učinila. iako je bila svjesna da je društvo u poteškoćama, da je u blokadi računa od 26. svibnja 2015. i da između ostalog nije u cijelosti isplatio plaće radnicima za travanj 2015. Čerina u srpnju 2015. nije dolazila na posao već se nalazila u svom domu Zadru, 

Potpisala je izjavu iako je bila svjesna da će Avšić istu Izjavu proslijediti Fondu radi ostvarenja navedenih poticaja, što je on i učinio, također svjestan poteškoća u društvu jer je, iako neformalno, vodio poslovnu politiku, i to sada putem nove direktorice Ane Ćurković koju je imenovao tek 22. srpnja 2015. kada je i preregistrirao društvo koje se od tada zove "Navalia" d.o.o.

Temeljem toga društvo je od Fonda ishodilo uplatu subvencijskih sredstava koja su na račun društva uplaćena 31. kolovoza 2015.u iznosu od 541.464,78 kuna, što Avšić nije iskoristio sukladno navedenoj obvezi iz ugovora sa Fondom i slovenskom tvrtkom SES Group d.o.o. kojoj je tvrtki trebao isplatiti sredstva potpore za obavljeni rad.

Po njegovom nalogu 01. rujna 2015. radnicima su isplaćene zaostale neto plaće za travanj u ukupnom iznosu od 103.261,22 kune, kupljeno je EURa za 41.000,00 kuna, te su isplaćeni ino dobavljači u ukupnom iznosu od 5.433,50 eura-a, a Ani Čurković je isplaćeno 3.400,00 kuna za materijalne troškove, dok je preostali iznos ovršen preko FINE u korist različitih vjerovnika čime su oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti za iznos od 541.464,78 kuna.

Avšić je kao drugookrivljeni, prema optužnici, s ciljem da za svoje društvo ostvari državnu potporu, dao netočne podatke o činjenicama o kojima ovisi odluka o državnoj potpori i primljena sredstva iste potpore koristio suprotno njihovoj namjeni, a Čerina mu je kao prvookrivcvljena sa namjerom pomogla da primi sredstva državne potpore i iskoristi ih suprotno njihovoj namjeni, čime su  počinili kazneno djelo protiv gospodarstva - subvencijsku prijevaru.

23. travanj 2024 10:35