StoryEditorOCM
4 kantunaCGO BILJANE DONJE

Centar kasni 6 mjeseci, pristupne ceste imaju građevinsku, ali nema sredstava za izgradnju, okolni mještani će godinama čekati vodu...

Piše P. O.
16. svibnja 2023. - 22:27

S velikom dozom sigurnosti već se sada može zaključiti da Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim u trenutku otvaranja neće imati riješeno pitanje pristupa na državnu i županijsku cestu! Ni činjenica da će CGO u probni šestomjesečni rad tek početkom sljedeće godine, što je kašnjenje od najmanje osam mjeseci, ne može promijeniti ništa kada su ceste u pitanju.

Projektom je predviđeno spajanje Centra sa županijskom cestom koja od Poličnika i Suhovara vodi do CGO-a i nastavlja dalje prema županijskoj cesti na pravcu Zemunik-Smilčić, ali tih 800 metara ionako neće riješiti problem enormnog povećanja kamionskog prometa prema Centru.

Svjesni toga, u Općini Poličnik su svojedobno pokrenuli inicijativu da se od križanja kod Poslovne zone Grabi na Jadranskoj magistrali, pa do Centra izgradi potpuno nova prometnica kojom bi se izbjeglo prolaženje kamiona s otpadom kroz Suhovare čiji su mještani već napisali i potpisali peticiju protiveći se kamionskom prometu kroz vlastito naselje.

-Za prometnicu od Zone Grabi do Centra mi smo dobili građevinsku dozvolu za cestu od šest kilometara. Ali, ta cesta će od križanja u Zoni grabi ići i prema zapadu do „Duševića mlina”, da bi se rasteretio i promet kroz Visočane. Sada bi taj projekt trebala preuzeti Županijska uprava za ceste i vidjeti s Ministarstvom prometa na koji način bi se moglo financirati izgradnju te ceste, kaže Davor Lončar, načelnik Poličnika, smatrajući da bi pristupne ceste trebalo riješiti u sklopu cijelog projekta CGO-a.

Ništa brže neće biti izgrađena ni druga prometnica, od Centra prema cesti Zemunik-Smilčić.

-Imamo građevinsku dozvolu za dionicu prema državnoj cesti D502, a sada se u Županiji rješavaju imovinskopravni odnosi i ide se k stvaranju pretpostavki za raspisivanje javnog natječaja za radove. Postoji procjena da bi se moglo raditi o investiciji od oko 14 milijuna kuna, ali je ta procjena iz perioda prije nego što su cijene u građevinarstvu otišle u nebo, kaže Branko Kutija, ravnatelj ŽUC-a koji za izvanredno održavanje i izgradnju na raspolaganju godišnje ima tri milijuna eura.

Ukratko, bez uključivanja Ministarstva prometa nema govora o tome da Županijska uprava za ceste samostalno može izgraditi prometnicu. Neslužbeno saznajemo da su kontakti s Hrvatskim cestama i ministrom Olegom Butkovićem već uspostavljeni i da su započeli razgovori na temu financiranja ceste koja bi dugoročno riješila problem s transportom otpada do CGO-a, ali bi predstavljala i „veliku zaobilaznicu” od čvora Zadar II do Duševića mlina.

Drugi infrastrukturni problem, s priključkom CGO-a na vodovodnu mrežu, riješen je tako što će CGO biti spojen na mrežu zadarskog Vodovoda iako se CGO nalazi na području Grada Benkovca koji nema riješeno pitanje vodoopskrbe ni Biljana Donjih ni nekoliko okolnih mjesta. To je točka na kojoj će biti iznevjerena i očekivanja okolnih mještana koji su se nadali da će izgradnjom CGO-a konačno dobiti vodu.

image
"EKO"

-Kuće su nam popucale, mnoge od njih su procurile zbog miniranja u izgradnji Centra. Jednako tako je i s gusternama koje moramo krpiti. Neka nas priključe na vodu, pa makar godinu dana unaprijed morali plaćati, jer ovako dalje ne možemo, žale se mještani koji, po svemu sudeći, mogu računati na nasipanje poljskih i makadamskih putova i „kontejner” koji bi im trebao poslužiti kao „društveni dom”.

Cestu i vodu će morati čekati.

-U ovom trenutku ne postoji mogućnost da dobiju priključke, jer bi to bilo ilegalno. Grad Benkovac, Grad Zadar i Zadarska županija zajednički s oko 500.000 kuna sufinanciraju izradu projektne dokumentacije za vodovodizaciju tog područja. Kada dobijemo građevinsku dozvolu, projekt planiramo nominirati za državna i europska sredstva. U perspektivi, naš je cilj i Centar spojiti na benkovačku vodovodnu mrežu, kaže benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić objašnjavajući da ni benkovačka poslovna zona u Veljanima, pa čak ni Dom za stare i nemoćne u Biljanima Donjim trenutno nemaju priključak na vodovod.

"Utješna nagrada" za stanovnike Biljana Donmjih čije su kuće u blizini CGO-a glasi: nitko nema ništa protiv da im se omogući punjenje gusterni preko nekog od hidranata CGO-a.

Struja: CGO na privremenom priključku, trafostanica se još gradi

CGO je od HEP-a uspio dobiti privremeni priključak za električnu energiju koji će „biti na snazi” do izgradnje velike trafostanice u Poslovnoj zoni Grabi.

-Obavljen je veliki dio zemljanih radova i započeli su radovi na izgradnji zgrade. Sve ide bez zastoja, kaže Davor Lončar, načelnik Poličnika.

26. travanj 2024 20:58