StoryEditorOCM
4 kantuna(NE)RAVNOPRAVNOST

Četiri liste u Zadarskoj županiji nemaju nijednu ženu među kandidatima, a čak 30 lista ima manje žena od zakonskog minimuma: Hoće li platiti kaznu?

Piše Iva Ivanac
7. svibnja 2021. - 20:58
Višnja Ljubičić: Zadarska županija jedna od pet u RH koje nisu potpisnice Europske povelje o ravnopravnosti spolovaDragan Matic/Cropix

Jedno je zakon, drugo je praksa. Tako je kod nas gotovo u svemu, pa i kad su izbori u pitanju. Naime, prema zakonu iz 2008., na svim kandidacijskim listama za izbore zastupnika u parlament, skupštinama županije, gradskim i općinskim vijećima, trebalo bi biti najmanje 40 posto žena, a tko se toga ne pridržava, mora biti spreman podnijeti novčanu sankciju u iznosu od 50 tisuća kuna kod kandidata za Sabor i Europski parlament, 40 tisuća kuna za izbor članova skupština županija i vijeća gradova te 20 tisuća kuna za izbore članova općinskih vijeća.

Do tog se pravila u praksi, međutim, puno ne drži. Od 2462 kandidacijske liste koje su predane DIP-u za izbor članova skupština i vijeća na predstojećim lokalnim izborima, čak 13 posto ne ispunjava obvezu o minimalnoj zastupljenosti žena, štoviše na nekim kandidacijskim listama nema niti jedne žene. Takvih je lista u Hrvatskoj ukupno 23, a među njima iz Zadarske županije čak četiri. Riječ je o dvjema kandidacijskim listama u Ražancu, HDZ-ovoj listi nositelja Damira Jordana i listi nezavisnog kandidata Nikole Miletića, nezavisnoj listi Ivana Škare u Škabrnji te listi HDZ-a u Povljani, gdje se za načelnika natječe Šime Jurišić.

Ne žele na listu

- Kada smo sastavljali kandidacijske liste, razgovarali smo s nekoliko žena, ali niti jedna nije htjela biti na listi - kazao nam je Damir Jordan, kandidat HDZ-a za načelnika Općine Ražanac i dodao: - Žene s kojima smo razgovarali potpisale su očitovanja da smo im nudili mjesto na kandidacijskoj listi, ali da na to nisu pristale. Upoznati smo sa zakonom i sankcijama koje možemo zbog toga imati, ali u našoj općini nije bilo moguće poštivati taj zakon. Svjesni smo situacije i spremni smo snositi sankcije – govori Jordan. Njegov protukandidat u Općini Ražanac, nezavisni Nikola Miletić, također nije uspio dovesti nijednu ženu na svoju listu. Baš kao i Jordan, i Miletić govori da je u malim sredinama teško naći i muškarce, a kamoli žene koje se žele baviti politikom.

- Vjerujem da je vladajućim političkim strankama puno lakše naći ljude koji će htjeti ući na listu nego nama nezavisnim kandidatima. U malim sredinama se jako teško boriti protiv struktura na vlasti - kaže Miletić, kojem je također poznat zakon i novčane kazne.

HDZ-ov kandidat za načelnika Povljane Šime Jurišić nam je kazao da je kontaktirao minimalno 20 žena, ali i da su se sve zahvalile i odbile ga. O tome je obavijestio i stranku.

- Žene se u manjim sredinama jako teško odlučuju boriti protiv HDZ-a, kaže Ivan Škara, kandidat za načelnika Škabrnje, koji je u borbu protiv svog protukandidata, Nediljka Bubnjara (HDZ, HSP) krenuo s malim zakašnjenjem pa mu je ponestalo vremena.

- Nismo očekivali da će se Bubnjar i četvrti put kandidirati. Za prikupljanje potpisa i sastavljanje lista imali smo samo dva dana. Da smo ranije znali da će Bubnjar ostati, siguran sam da bismo uspjeli sastaviti listu sa 40 posto žena - govori Škara.

Ali nije problem samo u listama bez žena. Problem je i s listama koje ne ispunjavaju zakonski minimum o zastupljenosti žena, na kojima ih ima, ali manje od 40 posto. Kao što je slučaj s listom HSP-a u Ražancu, gdje je među 13 kandidata samo pet žena. Takvih „nepotpunih” lista u Zadarskoj županiji ima 30, gotovo svih stranaka i nezavisnih kandidata, a u cijeloj Hrvatskoj 315.

Kako ide sankcioniranje takvih lista, i tko je dužan pokretati prekršajne postupke protiv onih koji ne ispunjavaju zakonske odredbe?

- Svako izborno povjerenstvo županijsko, gradsko ili općinsko pregledava kandidacijske liste. Nakon što se potvrdi da nemaju dovoljne zastupljenosti jednog spola, dužno je o tome obavijestiti državno odvjetništvo, ali i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, govori Jadranka Nižić-Peroš, potpredsjednica županijskog izbornog povjerenstva Zadarske županije.

image
Jadranka Nižić Peroš: Izborno povjerenstvo, nakon što utvrdi da nema dovoljne zastupljenosti jednog spola, dužno je obavijestiti državno odvjetništvo i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova
Luka Gerlanc/Cropix

Upravo je to napravila predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Općine Ražanac Jelena Turčinov, koja nam je potvrdila da je obavijestila Državno odvjetništvo u Zadru. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ističe da od 124 valjane kandidacijske liste u Zadarskoj županiji njih čak 30 nije u skladu sa zakonskim odredbama, što je gotovo 24 posto.

- Radi se o postotku koji je znatno veći od nacionalnog prosjeka od 13 posto. Na ovim lokalnim izborima Zadarska županija je, pored Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske, županija koja ima najlošiju situaciju o tom pitanju. To je, nažalost, nastavak loše prakse s prošlih lokalnih izbora (2017.), kada je taj postotak za Zadarsku županiju također bio vrlo visok i iznosio je 25 posto. Napominjemo da je Zadarska županija jedna od pet županija u RH koje još nisu potpisnice Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, čija je osnovna svrha upravo poticanje ravnopravnosti spolova u području političke participacije na lokalnoj razini - ističe Ljubičić, dodajući da od Zadarske županije još uvijek nisu zaprimili odgovor na dva podneska iz 2017., u kojima ih se poziva na pristupanje Povelji, ali da i na Gradskom vijeću Grada Zadra 2018. taj prijedlog nije usvojen.

Ljubičić naglašava da je Zakon o ravnopravnosti spolova na snazi od 2008. godine, a prekršajne sankcije su se počele primjenjivati tek od 2017. godine.

Zadarska županija

Evo tko sve u Zadarskoj županiji nije zadovoljio Zakon o ravnopravnosti spolova i ima manje od 40 posto žena na svojim listama: HDZ u Benkovcu (33,33), HSS u Biogradu na Moru (30,77), MODES u Ninu (38,46), nezavisna lista Željka Maržića u Pagu (38,46), HDZ u Galovcu (22,22), HDZ u Gračacu (38,46), HDZ i DHSS u Kolanu (14,29), HDZ u Novigradu (11,11), HDZ-HSP-HSS-HSP AS u Pakoštanima (23,08), HDZ u Pašmanu (33,33), Domovinski pokret u Pašmanu (33,33), nezavisna lista Tomislava Prtenjače u Polači (33,33), HDZ u Polači (22,22), HDZ-HSP u Poličniku (7,69), HDZ u Posedarju (15,38), HDZ u Povljani (nema uopće žena), HDZ u Privlaci (33,33), nezavisna lista Nikole Miletića u Ražancu (nema uopće žena), HSP u Ražancu (38,46), HDZ u Ražancu (nema uopće žena), HSS-SDP-HNS u Salima (22,22), HDZ u Salima (22,22), HDZ-SU-REFORMISTI-HNS u Stankovcima (33,33), nezavisna lista Višeslava Dokoze u Starigradu (11,11), HDZ u Sukošanu (30,77), HSP u Sv. Filip i Jakovu (38,46), HDZ-HSP u Škabrnji (11,11), nezavisna lista Ivana Škare u Škabrnji (nema uopće žena), nezavisna lista Antonia Vučetića na Viru (38,46), HDZ u Viru (23,08).

Stranke krše zakon

Od 2462 kandidacijske liste, 13 posto sastavljeno je suprotno zakonskim odredbama.
- To je svakako zabrinjavajući podatak, a na svim listama se radi o podzastupljenosti isključivo žena. Taj postotak za nijansu je manji od prošlih lokalnih izbora, kada je iznosio 14 posto - upozorava pravobraniteljica Ljubičić, dodajući da je Zakon o ravnopravnosti spolova već skoro 20 godina na snazi.
- Žene su u nepovoljnom položaju na svim razinama i vrstama upravljačkih pozicija u hrvatskom društvu, pa tako i u području donošenja političkih odluka. Na prošlim lokalnim izborima izabrano je 24 posto žena, a na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima izabrano je 23 posto žena. Smatramo da velik dio odgovornosti za takvu situaciju snose političke stranke - ističe Ljubičić.

17. travanj 2024 11:23