StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ŽUPANIJA JE POKLONILA GRADU, ALI U GRADU TO NE ZNAJU!?

Čija je pametna klupa na rivi? Dok se oni dogovore, svaku malo je netko razbije! Sad su joj iščupali žice...

Piše Matea Gugić
15. svibnja 2019. - 22:45
pamena_klupa1-140519.JPG

I grad Zadar se može pohvaliti pametnom klupom, ne doduše Mrvoševom "SmartBench", s obzirom na to da se prije četiri godine na natječaju, navodno, pogodovalo drugom proizvođaču, kako je tada tvrdio mladi inovator.

U svakom slučaju, kako smo ranije naglasili, Zadar ima tu jednu pametnu klupu, koja se nalazi na rivi, nedaleko od mula. Ipak, cijeniti takav jedan kvalitetan, skupi i inovativan sadržaj, Zadranima je očito stran pojam. Tako je od 2015. do danas ta klupa nekoliko puta bila devastirana i svjesno uništavana. Danas, 2019. situacija je ista.

Na klupi koja bi zasigurno mogla poslužiti turistima da, dok gledaju najljepši zalazak sunca, istovremeno pune svoje pametne telefone, satove ili fotoaparate, već su neko vrijeme izvučene žice. Stoji ona tako zapuštena, neiskorištena, zaboravljena.

Zato smo poslali upit u Zadarsku županiju, čiji je Upravni odjel za gospodarstvo te 2015. godine darovao Gradu jednu od šest pametnih klupa u sklopu realizacije projekta "6 klupa za 6 gradova“. Osim Zadra, klupe su postavljenje u Biogradu, Benkovcu, Obrovcu, Ninu i Pagu. Na pitanje tko se brine o pametnim klupama, odakle se financira eventualna nastala šteta te koliko ona iznosi, stigao nam je ovaj odgovor iz Upravnog odjela za gospodarstvo:

– Dobavljač je tada isporučio jamstveni list i osigurani jamstveni rok na metalne dijelove solarnih klupa od 24 mjeseca i jamstveni rok od 12 mjeseci na elektroniku, pretvarače, regulatore i akumulatore. Prema informacijama koje imamo, na lokacijama gdje su klupe postavljene brinu komunalne službe jedinice lokalne samouprave. Zadarska županija je u suradnji s gradovima u cilju sprječavanja vandalizma klupe postavila na najfrekventnija mjesta – pojasnili su nam iz Županije.

Znači, nakon što je Županija darovala klupe Gradu, on je postao odgovoran za njihovo održavanje. No, ne budimo lijeni, poslali smo upit i gradskom komunalnom odjelu. Evo njihova odgovora:

– Grad Zadar ne bježi od svojih obaveza. Provjerit ćemo navode kolega resornog odjela iz Županije da je pametna klupa predana nama na održavanje, a u međuvremenu nećemo gubiti vrijeme. Komunalni odjel klupu će promptno servisirati – stoji u dopisu pročelnika Robertina Dujele.

Pametna klupa bez pametnih rješenja, ali s malo volje, ipak će, eto, biti popravljena.

Do sljedećeg "pametnjakovića"...

26. travanj 2024 04:58