StoryEditorOCM
4 kantunaPROVODE SE IZVIDI

Čipke predale svjedočanstva seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu u Zadru: Od njih 17, čak ih se deset odnosi na aktivne profesore!

Piše Iva Ivanac
18. veljače 2021. - 22:31


Aktivistice neformalnog feminističkog kolektiva Čipke, koje su posljednjih mjesec dana prikupljale anonimna svjedočanstva seksualnog uznemiravanja i seksualnog nasilja na Sveučilištu u Zadru, predala su ih krajem prošlog tjedna nadležnim tijelima Sveučilišta. Iskaze žrtava, njih ukupno 17, poslale su na adrese studentskom pravobranitelju, Studentskom zboru, ali i Rektoratu. Od 17 svjedočanstava čak deset se odnosi na još uvijek aktivne profesore i nastavnike sa Zadarskog sveučilišta.

image
Neformalni feministički kolektiv Čipke
- Dan poslije predaje svjedočanstava žrtvi, osobno nam se javila rektorica Dijana Vican te nam se zahvalila na predaji. Kazala je da će sva svjedočanstva pogledati te da će odmah pokrenuti službene procedure, kazala nam je Ana Pavičić, članica neformalnog kolektiva Čipke dodajući kako će se već ovaj tjedan održati sastanak Etičkog povjerenstva na Sveučilišta u Zadru. Čipke su dobile i poziv za sastanak s članovima Rektorata te vjeruju kako će se i taj sastanak održati ovaj tjedan.

- Zajedno sa Sveučilištem bit ćemo uključene u sve procese koje se tiču pomoći žrtvama te ćemo zajedno pokušati doći do rješenja na koji način prevenirati ovakve događaje, kazala je Pavičić.

Kolektiv Čipka je svjedočanstva žrtvi prikupljao uz pomoć internetskog obrasca preko kojeg svi studenti koji su doživjeli verbalno, fizičko, seksualno, psihološko i rodno uvjetovano nasilje na zadarskoj visokoškolskoj ustanovi mogu prijaviti svoje iskustvo.

Od 17 predanih svjedočanstva, njih čak deset se tiču profesora koji su i dalje aktivni na Sveučilištu. Za jedno svjedočanstvo Čipke nisu dobile ime profesora već samo ime odjela. Preostalih šest svjedočanstava odnosi se na dva profesora od kojih je, kako nam govore aktivistice iz Čipki, jedan profesor u mirovini, dok drugi više ne radi na Sveučilištu.
Aktivistice feminističkog kolektiva ne žele da se istup Čipki protumači kao napad na Sveučilište već mu žele dati šansu da pravodobno reagira na svjedočanstva žrtava.

Zbog pokreta "Nisam tražila", prošlog smo tjedna poslali i upit zadarskom rektoratu, koji tada još nije bio zaprimio svjedočanstva Čipki. Upit smo im poslali jer smo na stranicama zadarskog Studentskog zbora vidjeli kako su njihovi članovi održali sastanak s prorektorom Slavenom Zjalićem i prorektoricom Nedjeljkom Balić Nižić. Studentski zbor je na svojim stranicama istaknuo kako je jedna od tema razgovora bila podrška regionalnom pokretu "Nisam tražila", te da su prorektori "otvoreni za rješenje tekućih pitanja kroz aktivnu suradnju sa Studentskim zborom". Rektorat smo pitali što točno znači "aktivna suradnja" i hoće li se Sveučilište savjetovati i s ostalim visokoobrazovnim tijelima koji su već reagirala na pokret "Nisam tražila"?

image
Jure Miskovic/Cropix
- Sveučilište u Zadru je normativno i djelatno angažirano na prevenciji bilo kakvog neprimjerenog ponašanja prema studentima i drugim članovima akademske zajednice. I prije nego li je pokrenuta inicijativa pokreta „Nisam tražila" organiziralo radionice za sve nastavnike o akademskoj čestitosti na relaciji nastavnika i studenta. Te su radionice i održane uz velik odaziv nastavnika. Sveučilište u Zadru putem svojih tijela poziva na poštovanje etičkih standarda sve članove akademske zajednice koji bi, štoviše, svojim životom i ponašanjem trebali biti uzor drugim građanima, odgovorili su iz ureda rektorice Dijane Vican.
S obzirom na to da sve prijave o seksualnom uznemiravanju i nasilju na Sveučilištu pregledava i provjerava Etičko povjerenstvo, zanimalo nas je tko su članovi povjerenstva.

- Etičko povjerenstvo je sveučilišno tijelo koje imenuje Senat. Sastavljeno je, primjenom načela participativnosti, od predstavnika djelatnika u znanstveno-nastavnim zvanjima i suradničkim zvanjima, od predstavnika administrativnog i tehničkog osoblja te predstavnika studenata. Članovi Uprave ne mogu biti članovi toga tijela, kazali su nam Rektorata ne navodeći imena članova povjerenstva.

Iako iz Sveučilišta nismo dobili odgovore koje su procedure predviđene internim protokolom Sveučilišta nakon zaprimljenih svjedočanstava, odnosno kakve sankcije mogu snositi aktivni profesori, iz PU zadarska su nam potvrdili da su pokrenuli istražne radnje zbpog prijavljenih slučaja seksualnog uzmeniravanja.

- PU zadarska je na temelju do sada prikupljenih saznanja poduzima izvide. U cilju zaštite prava žrtava kao i tajnosti policijskih izvida nismo u mogućnosti iznositi druge detalje, odgovorili su iz policije.

18. travanj 2024 21:09