StoryEditorOCM
4 kantunaMUČITELJI IZ PAKLA

Čitanje mučnih detalja trajalo duže od pola sata: Prijetili su djevojci da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks

Piše Božana Sviličić
29. srpnja 2022. - 14:30

Šestorica mladića iz okolice Zadra optužena za grupno silovanje, nasilje i ucjene nad 15-godišnjom djevojčicom od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine, u petak su na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno proglašeni krivima jednoglasnom odlukom Sudskog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Sandra Radanović.

Prvookrivljeni mladić osuđen je na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora, a drugookrivljeni na kaznu od dvije godine i šest mjeseci zatvora. Trećeokrivljeni mladić dobio je tri godine, a četvrtookrivljeni godinu dana zatvora. Za dvojicu maloljetnika izrečena je uvjetna kazna. Petooptuženi maloljetnik osuđen je na tri godine pridržaja maloljetničkog zatvora, a šestookrivljenom maloljetniku izrečena je obaveza psihosocijalnog tretmana i 100 sati rada za opće dobro.

U vrijeme počinjenja kaznenih djela trojica mladića su bila punoljetna, dvojica mlađi punoljetnici, a dvoje maloljetnici. Početkom suđenja, samo je jedan od njih bio još uvijek maloljetan, a jedan od optuženih u međuvremenu je tragično stradao u prometnoj nesreći.

Zbog zaštite osobnog i obiteljskog života žrtve, ali i optuženih maloljetnika, te zbog specifičnosti kaznenog djela silovanja, koje duboko zadire u privatnost žrtve i počinitelja, detalji sa suđenja kao i identitet počinitelja i žrtve od početka su zabranjeni za javnost. Javna je bila samo presuda, dok je sa njezinog obrazloženja javnost udaljena. Predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ iz istih razloga nije dozvolio snimanje presude na kojoj se nije pojavio nitko od okrivljenih.

Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Silovanja su ponekad snimali mobitelom, čime su ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks.

Čitanje mučnih detalja ovog slučaja, u sklopu izricanja presude, u sudnici je trajalo duže od pola sata.

Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Obrana je tražila izuzimanje tih snimki kao nezakonitih, no Vrhovni sud RH je taj zahtjev odbio kao neosnovan.

- Kada dođe pisani otpravak presude razmotrit ćemo, analizirati i odlučiti hoćemo li se žaliti. Neću komentirati nepravomoćnu presudu sa koje je isključena javnost. To je vrlo delikatan predmet koji ukazuje na iznimnu krizu morala u hrvatskom društvu, ne samo u Hrvatskoj, ali je nepobitno da je to jedan udar na obitelj. To se događa već duže vrijeme da djeca odlaze izvan kontrole i da dolazi do ovakvih inkriminacija - rekao je zastupnik optužbe Denis Sokol.

Naglasio je kako je služba kriminalističke policije PU zadarske napravila stvarno dobar posao u stadiju izvida i hitnih dokaznih radnji i prikupila neke materijalne tragove koje su državnom odvjetništvu omogućile kvalitetno provođenje istrage i prikupljanje onih bitnih činjenica koji su bili temelj za podizanje optužnice.

- Točno sam očekivao da će odluka što se tiče krivnje biti ovakva, a jednako tako znao sam gdje mogu očekivati oslobađajuću presudu. Optužnicu sam pisao u pandemijskim uvjetima kada je odvjetništvo radilo na smjene. Istraga je temeljito i dosta brzo odrađena. Vjerujem da će već danas prvooptuženi biti u istražnom zatvoru - rekao je zastupnik optužbe Denis Sokol, dok odvjetnici šestorice okrivljenika nisu smjeli komentirati kako su rekli, nepravomoćnu presudu.

Tužbe suca Markovića protiv medija

Nakon ovog monstruoznog slučaja diljem Hrvatske bili su organizirani su prosvjedi “Pravda za djevojčice” čiji je povod bio 'puštanje na slobodu osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana'. Dodatnu ogorčenost izazvala je činjenica što je tadašnji sudac istrage Ivan Marković petoricu osumnjičenih pustio da se brane sa slobode.

Istražni zatvor zamijenio im je mjerama opreza utvrdivši da nema straha od ponavljanja kaznenog djela, te opasnosti za žrtvu. S obzirom na okolnosti slučaja, odnosno stanja u spisu i njihovu dob, utvrdio je da su dovoljne mjere opreza koje se odnose na zabranu prilaska žrtvi, komunikaciju s njom, te obvezno javljanje u policijsku postaju. U međuvremenu je sudac zatražio i zaštitu policije zbog prijetnji. Na odluku suca Markovića žalilo se međutim Županijsko državno odvjetništvo u Zadru tražeći da se mjere zamijene istražnim zatvorom.

Markovićeva sudska odluka naišla je na preispitivanje u medijima, zbog čega je sudac potom te medije tužio. Prema podacima HND-a, podnio je 26 tužbi na Općinskom sudu u Zagrebu protiv medija, od čega je polovica protiv izdanja Hanza medije. Marković je od početnog potraživanja od 825.000 kuna za duševne boli od Hanza medije na kraju nepravomoćno dobio 250.000 kuna.

17. travanj 2024 14:15