StoryEditor
4 kantunaMATE LUKIĆ U AKCIJI

Civilna zaštita na Poluotoku kontrolira provođenje novih mjera. Ugostitelji: Bacit će nas na prosjački štap! Gosti: Pijemo sa slamkom kroz masku!

Piše Piše Iva Ivanac
14. listopada 2020. - 16:00
Luka Gerlanc/Cropix

- Situacija je nikakva. Nula bodova! Najvjerojatnije ću morat zatvoriti, a imam 12 radnika. Mjere su sve strože i neizdržive, ljudi više nema, boje se. Gotovo je, bacit će nas na prosjački štap, govori nam Slavjan Miletić, vlasnik restorana „Špajza” u centru grada, kod crkve Sv. Dominika. Miletićev restoran, je naravno, pust...

Naime, od početka tjedna, odlukom Stožera civilne zaštite i na preporuku HZJZ-a "na četiri metra kvadratna smije biti samo jedna osoba, stolovi trebaju biti udaljeni tri metra, gosti moraju nositi maske sve dok ne sjednu za stol". Ovo je samo dio novih mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa od kojih se svim ugostiteljima, ne samo zadarskim, smračilo pred očima.

Najnovije preporuke brojne su vlasnike dovele do zida. Kako će nastaviti poslovanje i imaju li uopće budućnosti, nitko ne zna. Ono što znaju je da situacija sigurno još neko vrijeme neće ići na bolje.

Zato su u srijedu ujutro u provjeru najnovijih odluka Stožera i preporuka HZJZ-a na Poluotoku krenuli pripadnici Civilne zaštite Grada Zadra. Njima rukovodi Mate Lukić, inače gradski vijećnik NHR-a, a s njim su u patroli bili Nikola Perović, Denis Laća te Damir Paleka.

- Nemamo nekih većih problema prilikom kontrola mjera. Ljudi se u većini slučajeva pridržavaju propisanih odluka. Naiđe se na neke sitne nepravilnosti, ali ih nakon upozorenja odmah ispravljaju. U većini slučajeva ljude moramo upozoriti da stave masku ili da je ispravno nose, kaže Lukić kojeg smo zatekli u provjeri jednog nedavno otvorenog kafiću u centru grada. Govori nam kako ih je vlasnik sreo na ulici i zamolio da dođu provjeriti je li kod njega sve napravljeno u skladu s novim mjerama. Pripadnici gradske civilne zaštite na terenu su već više od dvjesto dana. Ističu kako teže edukaciji stanovništva, a ne treniranju strogoće.

- Ako je u nekom objektu sve po propisima lijepo se pozdravimo i nastavimo dalje. Za slučaj da kod nekoga naiđemo na nepravilnosti, onda im izričemo opomenu. Idući put prilikom provjere kafića provjeravamo jesu li uklonili nepravilnosti. Ako ih nisu uklonili, sastavljamo izvješće koje šaljemo Državnom inspektoratu, a oni odlučuju hoće li koga koliko kazniti. Mi na to ne možemo utjecati, govori Lukić ulazeći u poznati kafić na Forumu.

Pripadnici civilne zaštite pregledavaju je li sve na mjestu: djelatnici nose maske, dezinficijensi su tu, stolovi su razmaknuti, a gotovo svi gosti sjede na terasi. Dakle na otvorenom.

- Još uvijek je lijepo vrijeme i ljudi sjede na terasama. Što će biti kad krene zima i kad se svi presele unutra, vidjet ćemo, skeptičan je Lukić, baš kao što su i vlasnici ugostiteljskih objekata skeptični svakog puta kada izađu nove odluke Stožera i preporuke HZJZ-a.

- Nećemo moći raditi unutra. Bit će jako teško, naš kafić ima 35 kvadrata što znači da se unutra u jednom trenutku može nalaziti maksimalno osam osoba. Novi princip rada s četiri kvadrata na jednu osobu za male kafiće jednostavno nije provediv. Ovisit ćemo uvelike o vremenskim uvjetima. Nadamo se da zima neće biti puno hladna i da će se moći sjediti vani, govore djelatnici popularnog kafića '72' dodajući kako je novi princip rada jednostavno neprofitabilan.

Ugostitelji ističu kako su na koljenima i kako ne znaju hoće li preživjet zimu. Ipak u cijeloj situaciji koja ih je zatekla znaju se i našalit, a glavni za zbijanje šala je Neven Kožul, vlasnik kultnog kafića „Doma”. Unutar njegovog lokala nalazi se pet stolova raspoređenih u krug. Za svakim je stolom i jedna sjedalica tako da se svi gosti nalaze na propisanoj udaljenosti. Kožul se šali kako je u njega svaki dan zasjedanje okruglog stola.

- Pet ljudi može unutra, a šesti nek čeka vani. Kad jedan izađe onda tek on može ući. Neće više bit sjedenja na kavama po par sati nego maksimalno pola sata i rotacija, šali se Kožul pa dodaje da živimo u čudnim vremenima. Je li ovakav način poslovanja izdrživ, vrijeme će pokazati...

- Treba financijski izdržati ovu krizu, ali poduzetnici su žilava kategorija, izvući će se oni. Moramo imati na pameti da uvijek postoji i gora opcija, a to je zatvaranje, optimističan je Kožul.

S pripadnicima civilne zaštite krenuli smo i do „Tonija”. Situacija kod njih je prema propisima, a zezancija na vrhuncu. Šime Šopić Pefa s čašom u ruci pokazuje kako se on dezinficira iznutra. Njihovi gosti dosjetili su se kako bi se uz sve piće i napitke trebala služiti i slamka, a maske nositi cijelo vrijeme u kafiću.

- Probuši se rupica na maski i gotovo, našalio se sredovječni gospodin sa svojim izumom te ga je i demonstrirao na licu mjesta.
Vrijeme u kojem živimo nikako nije za zezanciju, ali bez dobre zafrkancije vjerojatno bi sve već odavno 'otišli na kvasinu'.

Pripadnici civilne zaštite Grada Zadra dosada su imali bezbroj lažnih dojava, a oni moraju provjeriti svaku, čak i onu koja zvuči suludo. Nedavno je jedan čovjek zvao da iz ventilacije kafića izlazi korona pa su pregledavali cijevi. Pričaju i kako vlasnici ugostiteljskih objekata jedni drugima „smještaju” nadzor Civilne zaštite i prijavljuju ih za razne nepravilnosti, a kad pripadnici izađu na teren sve bude po pravilima.
 

Brojni se građani pitaju kako su se pripadnici Civilne zaštite uopće zaposlili kada nigdje nije bilo nikakvih natječaja za taj posao.
'Caka' je u tome da su svi Pripadnici civilne zaštite Grada Zadra zapravo regrutirani iz gradskih poduzeća te za obavljanje posla civilne zaštite dobivaju jednaku plaću kao što su dobivali u poduzećima u kojima su zaposleni. Nikola Perović tako radi u komunalnom redarstvu, Denis Laća u Vodovodu, a Damir Paleka u ŠC Višnjik, dok je Mate Lukić čuvar prirode u županijskoj Javnoj ustanovi Natura Jadera.

Izdvojeno

23. listopad 2020 11:56