StoryEditorOCM
4 kantunaIZNERVIRANI ZADRANIN JE PISAO I VLADINOM UREDU ZA GRAĐANE

"Član sam HAK-a, ostao sam potopljen u vodi, ali - nemam pravo na besplatan prijevoz auta!?"

18. rujna 2017. - 11:18
hak

Bezbrojni su Zadrani prošlog ponedjeljka automobilima zapeli na poplavljenim prometnicama, neka su auta u cijelosti bila potopljena, druga su se gasila nasred ceste i ostajala opkoljena u lokvama ili bujicama. Jednog našeg sugrađanina, koji je imao takav peh, dodatno je iživcirao Hrvatski auto klub, do te mjere da je poslao pismo Odjelu za građane Ureda predsjednika Vlade!

Čovjek nam je poslao snimljeni razgovor s operaterom kojega je nazvao jer je i sam od 2014. godine član HAK-a.

-Auto mi je potopljen uslijed velike poplave, te sam doslovno zgrožen odgovorom operatera koji je dobio naputak da se automobili koji su bili u vodi ne izvlače i da to ne spada u pogodnosti za članstvo, kaže Zadranin koji želi ostati anoniman.

Kako nije bio zadovoljan objašnjenjem operatera, poslao je dopis Vladinom Odjelu za građanstvo, a onda je ubrzo dobio i pismeni odgovor iz Hrvatskog autokluba potpisan od strane Alana Vojvodića,  rukovoditelja HAK-ovog sektora članstva.

Vojvodić u svom odgovoru navodi da je “odgovor dispečera Hrvatskog autokluba sukladan odredbama Pravila članskih modela” s navedenim uvjetima pod kojima se “u okviru članskih pogodnosti, može ostvariti dijagnoza ili otklon kvara na vozilu na cesti odnosno prijevoz vozila u slučaju ako kvar nije moguće popraviti ili u slučaju prometne nesreće ili krađe”.

-U navedenom dokumentu ne postoji mogućnost pružanja članskih pogodnosti u slučaju posljedica elementarne nepogode. Nažalost, u Vašem slučaju ne radi se o kvaru na vozilu na cesti ili posljedici prometne nesreće, nego o oštećenju na vozilu uslijed elementarne nepogode, piše Vojvodić pojašnjavajući da se pod pojmom pomoći na cesti “podrazumijeva usluga dijagnoze ili otklona kvara na vozilu na cesti te usluga prijevoza vozila ako kvar nije moguće popraviti”.

Na pravo prijevoza vozila, član HAK-a može računati samo jednom tijekom članske godine i samo za jedan od navedenih slučajeva.

-Posebno napominjemo kako Hrvatski autoklub ne odbija pružiti nego pruža pomoć na cesti svojim članovima i svim drugim vozačima i u slučaju elementarne nepogode, ali ne u sklopu svojih članskih pogodnosti nego uz naplatu usluge, zaključuje Vojvodić.

Dakle, auto mu je nakon poplave ostao na cesti, ali HAK-ovu sistenciju nije dobio jer paket članskih pogodnosti za koje je ljutiti Zadranin plaćao – ne obuhvaćaju besplatne usluge HAK-a u slučajevima elementarne nepogode, već je to morao dodatno plaćati.


 

05. svibanj 2024 13:33