StoryEditorOCM
4 kantunaDAN POSLIJE

Članovi povjerenstva ‘Nasmiješenog sunca‘: Dodjela nagrade Hype-u svima nam je lekcija, pogriješili smo, treba je - povući!

Piše M. Kalajžić
17. prosinca 2022. - 13:56
Zadar, 161222. Danas su u koncertnoj dvorani Knezeve palace dodijeljene nagrade najuspjesnijim turistickim djelatnicima u protekloj godini. Na fotografiji: dodjela nagrada Nasmijeseno Sunce, nocni klub Hype.Luka Gerlanc/

Nelagoda. To je najbolji je opis reakcije ljudi koji su sudjelovali u skandaloznom izboru noćnog bara Hype za najboljeg u akciji Nasmiješeno sunce. 

Prije tri godine se ispred tog noćnog kluba na Branimirovoj obali dogodio nasilni incident u kojemu je brutalno premlaćen 40-godišnji Zadranin.

Vlasnik Hype-a Toni Šimićev koji je osmnjičen i za gospodarski kriminal, hvalio se puštanjem ustaških pjesama za vrijeme utakmice Hrvatske reprezentacije s Argentinom u svom kafiću Teatro prije tri dana. Kad je to objavljeno, psovao je na društvenim mrežama "mrtve i žive majke" članovima redakcije Zadarskog.hr.

Gradonačelnik Branko Dukić je dan poslije njegovom lokalu Hype dodijelio Nasmiješeno sunce za najbolji bar. Nakon što smo članove povjerenstva pitali za opravdanost dodjele nagrade takvom vlasniku lokala, svi se odjednom "posipaju pepelom".

- Odluku je donijelo povjerenstvo, najjače osuđujem bilo kakvo nasilje i veličanje bilo kakvog totalitarnog režima – kratko je poručio gradonačelnik nakon dodjele nagrade.

Isto pitanje postavili smo i direktoru TZ Grada Zadra Mariju Paleki.

- Nisam upoznat s navodnim aktivnostima tog gospodina, stvarno se ne bavim time što taj čovjek radi, ali to što radi svakako ne opravdavam. Koliko znam, prilikom izbora za najbolji noćni klub nismo išli po kriteriju vlasnika, odnosno čovjeka, nego sadržaja, kluba koji funkcionira u Zadru i pruža zabavu za građane, građanke i goste u sezoni. Odluka o nagradama donesena je tjedan dana prije incidenta kojeg spominjete u kafiću ‘Teatro‘, a što se tiče incidenta prije tri godine ispred ‘Hypea‘, o tome ništa ne znam – kazao nam je Paleka.

Osim predstavnika Grada i TZ grada Zadra, u povjerenstvu za dodjele nagrada bili su predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore Zadarske županije, Udruženja obrtnika Zadar, Udruge zadarskih ugostitelja te Turističke zajednice Zadarske županije.

- Ne mogu niti potvrditi niti dematirati svoj glas za Hype. Moram se konzultirati s mojim ljudima koji su bili tamo, mislim da je jedna kolegica sudjelovala... Koliko se sjećam, nisam u tome sudjelovao, valjda bih se sjetio. Tako u ovom trenutku ne znam o tome ništa, u ponedjeljak kad se čujem sa svojim ljudima, mogao bih nešto više reći. Mislim da nisam bio na tim sjednicama koliko pamtim. Ne znam o izboru zbilja ništa niti o detaljima kako se glasovalo, zatekli ste me s tim pitanjima, moram provjeriti - rekao je predsjednik Županijske gospodarske komore Denis Ikić.

Predsjednik Ceha ugostitelja Robert Kovačević potvrdio je da je sudjelovao u izboru dodjele nagrada.

- Diskutabilan je način dodjele tih nagrada. Koji je u stvari princip dodjele? Ja sam na neki način tamo, ali sam po strani. Nema tu neke izravne namjere ili koristi za nekoga, više je pomanjkanje kriterija, pitanje "kome dati". Svi ti noćni barovi su ustvari u problemu. Kome dati? Ne možeš dati noćnom baru u parku (Ledana), ne možeš klubu na Pet bunara... Ne možeš dati ni ovima što puštaju narodnjake, pa smo gledali da to bude ipak donekle urbani klub, barem da ne puštaju narodnjake. Na osnovu toga je dat ovaj prijedlog, ne sjećam se više tko ga je dao. Kad se neki prijedlog da, onda se provjerava može li se takvoj osobi dati nagrada ili ne, ima li neke kazne, je li nešto problematično, to se provjerava. Jedne godine najmjerali smo dati nagradu jednom kafiću s čim ja baš nisam bio zadovoljan. Na kraju se provjerilo i odbacili smo taj prijedlog jer je bilo problema s tim lokalom.

U ovom slučaju nagrade za noćni bar nismo željeli niti ponavljati nagrade nekome tko je već prije dobio. Koliko se sjećam, predstavnica TZ Zadarske županije predložila je Arsenal, ali to nije klasičan noćni klub, a i prije par godina je već dobio nagradu... Treba te nagrade drugačije dodjeljivati, svake se godine to kaže, ali se nikad ne provede. Treba duži period prijava i treba neki mehanizam kroz bodove, da taj izbor krene već kroz sezonu, da se zna tko sudjeluje i da se ti lokali posjete i onda vrednuju. Ovako je to više "da ne bi propalo", pa ajmo nekoga. Ove godine je i taj Đir po gradu poprilično zamro, došlo je do nekog zasićenja - ističe Kovačević kojega smo pitali da li bi dodijeljenu nagradu s obzirom na sve okolnosti trebalo povući?

- Može se postaviti pitanje, ako smo dodijelili nešto, a nismo bili svjesni svih okolnosti ili smo napravili previd da nije primjereno, da se nagrada povuče. Taj slučaj se već dogodio, jedan kafić je bio nagrađen, a ispostavilo se da je vlasnik uhićen sa 100 kilograma "nečega" i onda se koliko sjećam nagrada povukla, jer je neznanjem ili previdom napravljena greška, a mi ne ulazimo preduboko u to. Bilo jer čak prijedloga da ne damo nikome. Možda bi to u ovom slučaju bilo bolje. Previdi se mogu dogoditi iz nehaja, ali ih onda treba i ispraviti i ubuće na drugačiji način tu nagradu dodjeljivati - mišljenja je Kovačević.

Sličnog je mišljenja i direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija:

- Bilo je puno kandidatura, a svatko od nas je iz svoje domene predlagao. Ne mogu baš o noćnim klubovima dati neko svoje mišljenje, ali kao svoj doprinos dala sam povjerenstvu prijedloge za agenciju i vodiča. Za noćni klub predložila sam Arsenal, međutim sve su te sjednice povjerenstva neformalne, nema tu ni zapisnika, više tamo svatko nešto svoje nabaci i onda se izabere. Ako netko nešto predloži, računaš na to da ako je netko stao iza nečega da za to postoji opravdani razlog i neka provjera. Tako da mi je baš nezgodno ovo sve skupa ispalo. Ne želim se sada izvlačiti, ali znam da je bila još jedna sjednica oko nekih diskutabilnih prijedloga na koju nisam mogla doći, tako da ne znam što je i o čemu tada raspravljano.

Netko te prijedloge zbilja treba dobro provjeriti jer nismo mi iz povjerenstva da znamo o svakome baš sve. Moram snositi odgovornost kao član povjerenstva koje tu odluku donijelo. Postoji doduše i pravilnik koji definira uvjete dodjele. Nakon ovoga svega što se desilo s vlasnikom tog noćnog kluba, mislim da bi tu dodijeljenu nagradu trebalo povući. Ako je netko optužen za nešto, a nije osuđen, u to ne bih ulazila do pravnog pravorijeka, ali onakve riječi iznesene u javnosti nisu na ponos i u tom slučaju nagrada se ne bi trebala dodijeliti. Ovo nam je svima lekcija - zaključuje Mihaela Kadija.

28. travanj 2024 13:44