StoryEditorOCM
4 kantunaKRAJEM LISTOPADA

Članovi udruge Vir bez podjela organiziraju prosvjed "protiv institucionalnog reketa": Mi radimo posao DORH-a i USKOK-a, a oni se prave slijepi!

Piše Iva Ivanac
8. listopada 2020. - 13:45

Članovi Udruge Vir bez podjela u četvrtak su ispred zgrade Trgovačkog suda u Zadru održali medijsku konferenciju uoči prosvjeda kojeg će krajem listopada održati ispred zgrade DORH-a i USKOKA-u u Zagrebu.

Prosvjed organiziraju, kako ističu, protiv institucionalnog reketa, ispred zgrade u Gajevoj ulici „u kojoj stoluju institucije RH kojima je važnija kontrola štete lokalnih šerifa i poruke njihovih političkih zaštitnika nego zakoni RH”.

- Najzorniji primjer za ovu tvrdnju je i to da već dvije i pol godine nema kaznenog sudskog epiloga za teroristički čin blokade virskog mosta. S druge strane, za neke se ima vremena kući donositi uplatnice za obične prometne prekršaje. Isto tako se neki ne moraju odazivati na sudske poziv, kazao je Frane Vučetić, općinski vijećnik dodajući kako članovi udruge „prikupljaju informacije, dokaze, rade posao policije, DORH-a i USKOK-a, šalju kaznene prijave, organiziraju tiskovne konferencije te prosvjede, a mnogi se i dalje prave gluhi i slijepi”. Konferenciji su uz Vučetića prisustvovali i ostali članovi udruge među kojima je i Jadranka Okreša te Igor Vučetić.

Vučetić je istaknuo kako članovi Udruge, kada traže konkretne odgovore, bivaju podvrgnuti institucionalnom reketu.

- Oni, kojima je posao spriječiti nezakonite radnje, kriminalce potiču na krivotvorenje službene dokumentacije s krivotvorenim pečatima, a imali smo situaciju da i same nadležne službe čije prostorije možete vidjeti ovdje iza nas, i same krivotvore službenu dokumentaciju u cilju ometanja istrage te zaštite kriminala, rekao je Vučetić upirući prstom u zgradu Trgovačkog suda. Kazao je i kako su neki članovi Udruge nakon prijava prekršitelja zakona bili predmet policijske represije.

- DORH se pokazao neučinkovitim kada je u pitanju progon počinitelja kaznenih djela s otoka Vira. Predmeti koji se tiču argumentiranih kaznenih prijava prema počiniteljima na Viru čekaju godinama na bilo kakvo postupanje. Nerijetko DORH lopticu odgovornosti prebacuje na USKOK, no na kraju besplodnog loptanja, nikakvih konkretnih rezultata nema. Strankama u postupku onemogućuje se uvid u spis po okončanju izvida, USKOK ne podiže optužnice, ne reagira se na krivotvorenje dokumentacije suprotne strane i sve to rezultira činjenicom da višestruki počinitelji kaznenih djela na Viru ostaju nekažnjeni i nastavljaju kršiti zakone, govori Vučetić koji u niti jednom dijelu nije naveo kako se iznijete optužbe odnose na načelnika Općine Vir, Kristijana Kapovića. 

Upitavši ga zbog čega nije spomenuo ime načelnika kada je evidentno da govore o njemu, Vučetić je kazao kako za navođenjem bilo kakvih imena nema potrebe jer se već „sve zna”.

Kazao je kako će nakon prosvjeda DORH-u predati požurnicu kojom će tražiti da „iz ladica izvuku čak šest predmeta koji već dulje vrijeme skupljaju prašinu”.

- Želimo vjerovati da DORH, USKOK i ostale nadležne institucije doista žele biti servis građanima, a ne da svojim nečinjenjem štite organizirani kriminal, zaključio je Vučetić. Iako je u pozivu na medijsku konferenciju Vučetić naveo kako će njihov prosvjed podržati

članovi raznih udruga i političkih stranaka, među kojima će biti i saborskih zastupnika, na novinarski upit nije odgovorio na koga to konkretno misli.

Dodao je kako je uvjeren da će odaziv biti velik te da će ih podržati brojni Virani, ali i oni iz Zagreba koji na Viru imaju nekretnine. O točnom datumu prosvjeda Udruga Vir bez podjela će naknadno izvijestiti javnost. 

05. svibanj 2024 06:47