StoryEditorOCM
4 kantunaUZBUNA U PREKU ZBOG PROSTORNOG PLANA:

"Crtaju prometnicu do kuće načelnika Brižića, svi smo protiv toga, a on mi prijeti gubitkom radnog mjesta!"

9. svibnja 2018. - 23:15
IMG_1833 (2800x1959)

U malom mjestu demonstracija moći ne može biti ispred dogovora s mještanima, a ovakvi sastanci ne znače ništa ako naše primjedbe ne uvažavate, nego izlazite u susret malim interesnim skupinama i općinskom načelniku osobno, poručili su stanovnici Općine Preko koji su se pojavili na drugom javnom izlaganju prijedloga novog Prostornog plana. Za sukob interesa optužili su i izrađivača prijedloga plana, zadarsku tvrtku "Block-projekt", jer istovremeno crta planove i "gradi šest vila na području Preka".

U uzavreloj atmosferi općinske vijećnice, pred 40-ak mještana, plan je u ime izrađivača obrazlagao Stipe Brčić detektirajući širenje građevinskog područja i trase planiranih prometnica kao "dvije točke koje žuljaju mještane". Širenje građevinskog područja po zakonu nije moguće, osim ako se parcela nalazi uz rub postojeće građevinske zone, rekao je Brčić pojašnjavajući da se u tom slučaju građevinsko područje mora smanjiti na nekom drugom mjestu.

Pritom je Brčić naveo i apsurdnu činjenicu da su neki otočani kupovali drugo zemljište kako bi u građevinsku zonu mogli uvrstiti neke svoje planom neobuhvaćene parcele, a od okupljenih mještana nezadovoljnih predviđenim trasama prometnica zatražio je da predlože atlernativne pravce.

A onda je uslijedio niz primjedbi među kojima je temperaturu najviše digla prometnica koja vodi do kuće općinskog načelnika Jure Brižića.

-Vlasnici svih parcela preko kojih ta cesta ide se tome protive, jer tu nikada nije bilo puta. Svi su protiv osim načelnika koji tako dobiva pristup svojoj kući i jedno parkirno mjesto više! Zajedno sa svojim susjedima, potpisao sam izjavu kojom se protivim proboju te ceste, a onda me je jučer, dan prije javnog izlaganja, nazvao načelnik Brižić i prijetio mi gubitkom radnog mjesta, rekao je Kristijan Smud, ravnatelj mjesne osnovne škole.

Ravnatelju mandat izlazi za godinu dana, upravo se formira novi Školski odbor, a Smud je kazao kako mu je "načelnik prijetio da će on osobno ući u Školski odbor i biti protiv njega kao ravnatelja".

-Ovo je takva bahatost da te sram može biti, rekao je Smud načelniku Brižiću koji je kratko odgovorio da mu on to "nije rekao".

-Nisam ja ucrtao prijedlog te prometnice, učinio je to još 2013. godine Ante Jerolimov (bivši načelnik) čiji prijedlog tada nije prošao, branio se Brižić, ali mu mještani nisu povjerovali.

-"Ravnatelj pošteno radi svoj posao, zamisli se kako ti radiš svoj, a tu ćeš biti nekoliko godina", "načelnik krade zemlju prvim susjedima", "nemojte nam prodavati rog za svijeću, to je načelnikov prijedlog", "crtate put do njegove kuće, a drugima rušite kuće i garaže", "zagorčavate nam život, otvarate prostor za interese moćnih pojedinaca i cestu dovodite u centar mjesta gdje će oni izgraditi hotel", samo su neke od primjedbi koje su ogorčeni mještani dovikivali načelniku i izrađivaču plana. Jedan od njih je branio ugroženi interes vlastite sestre koja je "bila pročelnica u Općini i branila načelnikovog mentora Grofa (zadarskog poduzetnika Zvonimira Nižića)". Prioritet prometnice nazvane "Ulaz u mjesto" je prilaz načelnikovoj kući, ustrajavali su nezadovoljni Prečani uvjereni da je Općina naložila prolaz ceste preko njihove djedovine. Zato su poručili da se ne smije dopustiti da se promet "uvali u centar mjesta", te da Općina mora promijeniti prioritete ili ih dogovoriti s mještanima.

-U Općini ima osam naselja, a vi niste održali ni jedan sastanak s ljudima niti ste se konzultirali s mjesnim odborima kako se ova revolucija ne bi događala. "Block-projekt" je apsolutni vlasnik prostora u Preku, a gospodinu Predovanu poručite da je u sukobu interesa jer mu tvrtka gradi šest vila u Mulinama koje sada nemaju pristup na javnoprometnu površinu. Ceste se šire, ali tko će to financirati, tko će financirati izvlaštenje? Pa 3.600 stanovnika Općine Preko, rekao je Ivan Diklan tvrdeći da su izrađivači plana radili po kartama bez izlaska na teren, dok su drugi mještani isticali kako su katastarske podloge stare pedesetak godina i bitno odudaraju od stvarnog stanja u prostoru, a primjedbe građana se ne prihvaćaju. Bilo je logičnije pričekati s izmjenama Prostornog plana dok ne bude završena katastarska izmjera, smatraju nezadovoljnici procjenjujući da nitko od vlasnika neće htjeti prodati svoje zemljište za širenje prometnica.

U ime izrađivača, Stipe Brčić je odgovorio kako su radili po kartama koje su dobili od Katastra, da je cilj izmjena plana bio napraviti nešto za razvoj mjesta, te da se građevinska područja mogu prilagođavati kada katastarska izmjera bude dovršena.


 

KRISTIJAN SMUD: Prihvatili su primjedbe 10 općinara i tri načelnikove!

 

-I ja sam član HDZ-a, znam da su neke moje stranačke kolege vojnici stranke, ali ovo je previše! Kako je moguće da od 43 prihvaćene primjedbe njih 10 podnesu zaposlenici Općine, a načelnik i njegov otac još tri!? Kako je moguće da baš njegove primjedbe budu uvažene, a odbijene su primjedbe svih njegovih susjeda preko čijeg zemljišta ide izmišljeni put?! Jasno je što je tu prioritet, uvjeren je ravnatelj mjesne škole Kristijan Smud najavljujući da će o "prijetnji načelnika Brižića obavijestiti županijskog pročelnika za školstvo Ivana Šimunića".

04. svibanj 2024 19:24