StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA USTAVNOG SUDA PROTIV ZADARSKOG ODVJETNIKA

Da, imate 13 godina staža kao sudac, ali ne možete biti sudac Županijskog suda!

24. srpnja 2018. - 23:14
Općinski-sud-Zadar-640x360

Ustavni sud RH utvrdio je da zadarskom odvjetniku Milanu Petričiću nisu prekršena temeljna ljudska prava, nakon što 2014. godine, odlukom Državnog sudbenog vijeća (DSV), nije uvršten na listu kandidata za izbor suca Županijskog suda u Zadru, iako se prijavio na natječaj s ranijih 13 godina staža u zadarskom pravosuđu.

Nakon Petričićeve tužbe Ustavni sud RH je, naime, zaključio je da je DSV ispravno odlučio kada odvjetnika nije uvrstio na listu kandidata i to pod obrazloženjem da sudac u Hrvatskoj može biti samo osoba koja radi kao pravosudni dužnosnik, dakle trenutačno obavlja pravosudnu dužnost.

- Članak 51. stavak 2. Zakona o Državnom sudbenom vijeću propisuje da za suca županijskog, Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske i Visokog upravnog suda Republike Hrvatske može biti imenovana osoba koja radi kao pravosudni dužnosnik, dakle trenutno obavlja pravosudnu dužnost, navodi se u dijelu obrazloženja DSV-a koje je ranijom odlukom od 14. travnja 2014. za suce Županijskog suda u Zadru imenovalo Željka Đerđa i Hrvoja Viskovića.

Iako je Petričić u ustavnoj tužbi koju je podnio nakon te odluke naveo kako je njome eliminiran kao kandidat bez poštivanja minimalne zakonske procedure, u situaciji kada zakonodavac ne predviđa pravni lijek na odluke Državnog sudbenog vijeća što drži neprihvatljivim i nepotrebnim kršenjem prava, pa i temeljnih ustavnih prava, Ustavni sud mu je odbio tužbu iako je ranije bio dugogodišnji pravosudni dužnosnik, zamjenik Državnog odvjetnika i sudac Županijskog suda u Zadru.

Petričić je u postupku osporavanog izbora pretpostavio dvije mogućnosti. Mogao je, kako je istaknuo u tužbi, biti ocijenjen, od strane Sudačkog vijeća, kao bivši pravosudni dužnosnik. Naveo je kako ima ukupno 13 godina staža na tim dužnostima, od čega preko osam godina upravo u Županijskom sudu u Zadru, u specijalnosti koja je oglašena, a na koju dužnost je svojevremeno i reimenovan i od strane DSV-a. Ukoliko bi se to i ignoriralo, mogao je, kako je naveo, biti uzet u obzir kao odvjetnik, tzv. provjerom znanja, pozivom na izradu radova koje će ocijeniti Državno sudbeno vijeće, radi bodovanja kandidata.

No eliminiran je, tvrdi u tužbi, bez obavijesti o proceduri i rezultatu izbora, te o odbacivanju zahtjeva. Odgovor na svoj upit dobio je, kako je naveo u tužbi, samo od strane tajnika Državnog sudbenog vijeća,
DSV je, međutim, utvrdio da Petričić ne ispunjava uvjet za suca županijskog suda, za što je, kako je navodi Ustavni sud, DSV naveo dostatne i relevantne razloge.

25. travanj 2024 00:31