StoryEditorOCM
4 kantuna"VRIJEME JE"

Damir Biloglav: "Pozivam sve gradske vijećnike i gradonačelnika da zajedno damo ostavku i idemo na nove izbore"

Piše Iva Ivanac
1. veljače 2023. - 13:32

- Pozivam sve gradske vijećnike i gradonačelnika da svi zajedno damo ostavku i idemo na nove izbore, kazao je ​Damir Biloglav, ​gradski vijećnik i predsjednik podružnice Domovinskog pokreta u srijedu na konferenciji za medije koju je održao zajedno s Šimom Buškulićem, općinskim vijećnikom Općine Vir i saborskim zastupnikom Stipom Mlinarićem. 

- Već mjesec dana slušamo i gledamo rat priopćenjima između raznih političkih opcija u Gradskom vijeću i tomu se ne nazire kraj. To je logičan slijed jednog neobičnog stanja u Gradskom vijeću koje je posljedica rezultata na zadnjim lokalnim izborima. Od tada do danas u Zadru se dogodio niz presedanskih situacija gdje HDZ po prvi puta u Vijeću nema većinu. Neobična situacija je i to da je gradonačelnik došao s prijedlogom proračun protiv kojeg su HDZ-ovi vijećnici glasali protiv. To sve ukazuje na jedno neobično stanje u Vijeću i danas je svima jasno, i političkim opcija i našim građanima, da ovo što trenutno imamo nije održivo niti dobro za naš grad. Vrijeme je i jedino pravo rješenje su izbori za vijeće i gradonačelnika. Jedino je pošteno da svi damo ostavku.  Novim izborima bi možda došlo do drugačije matematike u Gradskom vijeću u kojoj bi grad onda normalno funkcionirao, kazao je Biloglav dodajući kako do presedanskih situacija u Vijeću ne bi došlo da je gradonačelnik Dukić s više osjećaja i ozbiljnosti pristupio raznim situacijama koje su ga snašle. 

- Gradonačelnik je u listopadu pozvao sve vijećnike na razgovore o rebalansu proračuna i prijedlogu proračuna, ali to je bio prekasno. Unatoč tome sam se odazvao. Već tad se vidjelo da to neće dobro završiti jer su dvije političke opcije odbijale surađivati. Nesnalaženja je bilo sa svih strana. HDZ nikako ne može shvatiti da nemaju većinu u Vijeću i da ne mogu proračun donositi kako su to ranije bili radili, zaključio je Biloglav. 

Općinski vijećnik Buškulić osvrnuo se na političku situaciju na Viru koja je jednaka zadarskoj, a to je da općinski načelnik Marino Radović nema većinu u Općinskom vijeću. Kod njih je također obustavljen proračun i donesena je odluka o nužnom financiranju rashoda, no, trenutna većina u Općinskom vijeću smatra da je cijela situacija nezakonita zbog čega traže i pomoć državnih institucija. 

- Načelnik i stručna služba tvrdi da je 13 amandmana od ukupno 36 predloženih na drugi prijedlog proračuna nezakonito zbog prethdono preuzetih obveza. No, kako nam na prvu nisu dostavili tražene ugovore, nego tek naknadno, pobudila nam se sumnja da su svi ugovori potpisivani retroaktivno. Čak da su ugovori potpisivani s datumom koji se navodi na njima, a ne retroaktivno, oni su sporni jer nisu mogli biti potpisani dok unutar proračuna nisu osigurana sredstva za njih. Zbog toga smatramo da je odluka o obustavi donesena bez pravnog utemeljenja, istaknuo je Buškulić zaključujući kako Vir stagnira.

Saborski zastupnik Mlinarić došao je dati podršku Domovinskom pokretu za moguće izvanredne izbore, ali se i dotaknuo novog prijedloga Zakona o pomorskom dobru. 

- Sve se radi kako bi se davalo koncesije na plaže i da domaći ljudi koji tu žive nemaju gdje ručnik stavit na plažu. Iako se HDZ kune da se plaže neće naplaćivati i da se takvo nešto nikada neće dogoditi, ne vjerujem im jer su se tako kleli i obećavali za druge stvari pa su svoju riječ uvijek poništili, istaknuo je Mlinarić. 

25. travanj 2024 14:17