StoryEditorOCM
4 kantunaU GRADSKOJ VIJEĆNICI

Danas je predstavljen urbanistički plan uređenja uvale Bregdetti. Evo što se mijenja u obalnom pojasu i kakve su reakcije Arbanasa

Piše AVŠ
24. svibnja 2022. - 14:30

Zbog lošeg stanja koje zahtjeva ozbiljna ulaganja, u dogovoru sa Županijskom lučkom upravom Zadar, Grad Zadar financirao je izradu urbanističkog plana uređenja uvale Bregdetti. Taj prijedlog plana, čiji je izrađivač zadarski arhitekt Pero Marušić, u utorak je predstavljen javosti.

- Obuhvat ovog plana je mali, a intervencije su također minimalne. Namjena postojeće lučice i dalje ostaje komunalna. Uređenje se odnosi na obalni pojas, minimalno se širi nasip prema Klementu kako bi se uredio parking javne namjene jer će tamo biti najveći broj vezova i potreba za parkiranjem- objasnio je arhitekt Marušić u gradskoj vijećnici gdje je na predstavljanje došlo 15-ak mještana Arbanasa.

- Plan se, zapravo, svodi na tri intervencije. Prva je uređenje lučice i obalnog pojasa te predviđeno povećanje broja vezova između 100 i 150, o čemu će odlučivati ŽLU Zadar. Druga je proširenje ceste koja ide duž obalnog pojasa zbog problema s parkirnim mjestima u Arbanasima. Planom smo predvidjeli 310 mjesta, ali i to da ćemo sačuvati svako stablo na uštrb parkiranja. Zato će vjerojatnija brojka, kad se u obzir uzme koliko ima stabala, doći do 280 mjesta. To će biti javni parking u funkciji lučice i naselja. Treća intervencija odnosi se na izmještanje malog škvera zbog brojnih primjedbi mještana na buku i prašinu- kazao je Marušić.

Što se tiče obalnog pojasa, pojačava se školjera radi lakšeg izlaza iz lučice za vrijeme jakog juga. Broj plutajućih pontona odredit će također ŽLU Zadar, a ostavit će se i vez otvorenog tipa za privremena pristajanja, primjerice taksi glisera. Klementa postaje park šuma gdje će se dosaditi stabla te urediti staza za prilaz ostacima crkvice. Ostaje i postojeće dječje igralište, kao i parking u dnu uvale koji će se urediti.

Na to je reagirao Nikola Perović.

“Što je svrha svega ovoga? Uređuje se komunalna lučica s 300 parking mjesta, a nigdje uokolo kuće. Zašto ne sredite trg u centru Arbanasa gdje je najveći problem parkinga - pitao je Perović.

Na to je dobio odgovor kako se upravo taj dio trenutno uređuje i kako je trg u fazi projektiranja. Okupljene mještane Arbanasa zanimalo je i hoće li ta lučica zauvijek ostati mještanima na korištenje, odnosno planira li se tamo dolazak marine.

- Ne, to nije moguće niti po jednom planu - kazao je arhitekt Marušić. Druga pitanja sličnog karaktera ostala su bez odgovora jer se iz Županijske lučke uprave nitko nije pojavio na javnom predstavljaju plana.

26. travanj 2024 12:51