StoryEditorOCM
4 kantunaREPOVI SA SKUPŠTINE

Đani Bunja: "U Zadarskoj županiji veliki broj kampova djeluje protuzakonito jer imaju više mobilnih kućica nego što je to dopušteno!"

Piše Iva Ivanac
24. svibnja 2024. - 14:21

Županijski vijećnik MOST-a Đani Bunja, na Skupštini Zadarske županije govorio je o, kako je naveo, postupanju i ne postupanju Državnog inspektorata. Prvo se dotaknuo rada turističkih vodiča.

- Ako se ne varam, na području Zadarske županije postoje samo dva turistička inspektora angažirana na pružanju usluga u turizmu. Praksa je da inspektori državnog provjeravaju rad samo onih turističkih vodiča koji imaju istaknute licence prilikom vođenja. Nažalost, u stvarnosti poslove vođenja "odrađuju" i mnogi strani državljani koji nisu položili iznimno težak tečaj za turističkog vodiča na našem fakultetu. Tako se oni koji rade regularno dovode u neravnomjeran položaj s onima koji nemaju pravo obavljati taj posao i stječu protupravnu korist, a pitanje je kako interpretiraju našu kulturnu i prirodnu baštinu, kazao je Bunja kako turistički inspektori, kada naiđu na vodiča bez licence, ne mogu postupati bez nazočnosti sudskog tumača. 

- Smatram da bismo ovdje mogli iskoristiti naš autoritet i upoznati više instance kako bi se pozabavili s tim problem i uredili taj segment, zaključio je Bunja i referirao se na problem najezde mobilnih kućica. 

- Prostor je prema mom mišljenju najvrjedniji resurs kojima raspolažemo. Kada su u pitanju mobilne kućice, pokrenuo bih inicijativu da naša Županija prema našim instancama napravi nekoliko koraka. Prvi je da se ponovno u turističko zakonodavstvo vrati objekt iz skupine kampovi, kamp u domaćinstvu. Drugo, da se omogući da taj kamp u domaćinstvu ima svih maksimalno dopuštenih deset smještajnih jedinica namijenjenih za mobilne kućice, a ne u određenom postotku u odnosu na parcele. Ako bismo išli analizirati kampove u Zadarskoj županiji utvrdili bismo da veliki broj njih djeluje protuzakonito jer imaju više mobilnih kućica nego što je to dopušteno zakonom. Tu opet dolazimo do problema jer imamo samo dva građevinska inspektora koji to ne mogu utvrditi, zaključio je Bunja pa, kako je sam kazao, naveo jedan primjer koji nije politički najkorektniji. 

- U Hrvatskoj 110 tisuća Slovenaca ima neku vrstu nekretnine, a oni su u Europi jedni od najvećih ljubitelja kamp kućica. Ono što se događa u našoj županiji jest da se mobilne kućice instaliraju na područjima izvan građevinskih zona, a da naše županijske službe po tom pitanju ne postupaju. Ta devastacija prostora negativno utječe na razvoj turizma u županiji. Radi se o nelojalnoj konkurenciji i neki drugi stječu sredstva za život i prosperiraju od takvog turizma, a ne naši domaći ljudi. Koristi od turizma trebaju imati domaći, a onda na primjer Slovenci koje sam ovog puta spomenuo i svi drugi, kazao je Bunja. 

Župan Božidar Longin  kratko je napomenuo kako se slaže sa inicijativama vijećnika Bunje i kako će zasigurno pokušati utjecati na više instance kada su u pitanju problemi koje je MOST-ov vijećnik naveo. 

17. lipanj 2024 00:44