StoryEditorOCM
4 kantuna"RADETIN TROKUT 2"

Zbog videa HDZ-a Daniel Radeta podnio kaznenu prijavu za nametljivo ponašanje i uhođenje protiv nepoznate osobe: jednog snimatelja je i sam snimio!

Piše IN
14. rujna 2022. - 12:07

Predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta podnio je Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo nametljivog ponašanja i uhođenja. Radeta je to napravio u utorak, nekoliko dana nakon što je na službenim stranicama HDZ-a Zadar objavljen video snimak na kojem se vidi kako on u svojstvu vlasnika turističke agencije koordinira ulazak gostiju u kombi i autobus zaustavljen na pješačkom trokutu u Foši. Zaustavljanje vozila na pješakom otoku je prometni prekršaj.

Nakon konzultacija s odvjetnicima, Radeta je ocijenio da video sadrži elemente kaznenog djela nametljivog ponašanja. U članku 140. Kaznenog zakona navodi se da „tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom uspostavio ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

Radeta je u ponedjeljak u razgovoru za Zadarski.hr na temu objavljenog videa priznao da koristi pješački trokut za transfer svojih gostiju jer gradske vlasti, unatoč brojnim apelima, nisu uspjele osigurati adekvatan prostor u blizini poluotoka, ne samo za potrebe agencija, već i drugih pružatelja prijevozničkih usluga. 

Radeta je također rekao da je objavljeni snimak napravljen tijekom nekoliko dana, a jednog od snimatelja osobno je i sam snimio.

- Ne želim reći o kome se radi iako ga zna cijeli Zadar, kako ne bi ispalo da pokušavam nešto za sebe priskrbiti. Ta se osoba bavi turizmom i član je HDZ-a. Umjesto da ujutro bude na svom radnom mjestu, on se bavi ovakvim stvarima, kazao je Radeta. 

24. travanj 2024 18:26