StoryEditorOCM
4 kantunaRASPAD SISTEMA

David Gunjević: Molim javnost 15 dana mira, radi se krvav posao da bi klub opstao. S igračima je dogovoreno da će ostati na okupu i napasti Krešin kup

Piše D. Žura
31. siječnja 2023. - 13:40

David Gunjević, predsjednik Uprave Košarkaškog kluba Zadar, očito ponukan nekim javnim istupima, kako u raznim medijima tako i na društvenim mrežama, preko "pressice” održane u Jazinama pokušao je objasniti stanje u klubu.

- Situacija je alarmantna, ali ne toliko, najveći razlog je zanimanje za seniorski sastav. Imao sam sastanak s igračima prije sat vremena i dogovoreno je da će idućih 15 dana ostati na okupu i napasti Krešin kup. Što se tiče plaća, radnoj zajednici u klubu kasne dvije plaće, a ušlo se u treću plaću zaostatka prema igračima. Zahvaljujem treneru Danijelu Jusupu na fenomenalnim igrama iznad svih naših očekivanja, ali želim podsjetiti i apostrofirati razlog zbog kojeg je trener. Ima svoj  "know how" (znati kako) u situacijama u kojima je potpuna besparica – kazao je Gunjević i nastavio...

- Ovo sve skupa nije iznenađenje, samo što je došlo tek sada, a trebalo se dogoditi već u 11. mjesecu. Ovim putem molim javnost za mir 15 dana, period u kojem se ništa ne bi smjelo događati, ali ja nisam moj imenjak Copperfield, ni imun na blokade računa koje se mogu događati. Osjećam se kao papagaj kada trebam objašnjavati što znači kad se ostane bez 71 posto prihoda – naglasio je Gunjević i odmah se osvrnuo na nepotpisanu objavu koja je na sve redakcije stigla pod nazivom „Navijači sa Juga”.

- Nepotpisana objava navijača podsjetila me na to tko sam i da niti u jednom momentu neću skrenuti s kursa. Netko me je u 6. mjesecu stavljao u koš s politikom, ali ja sam tu bio od 2013. do 2016. kada je HDZ bio na vlasti, a 2017. se javio za direktora i u vrijeme gradonačelnika Branka Dukića. Ja sam tu bio jer se nitko nije htio javiti na ovu poziciju, pozivam Nadzorni odbor da me smijeni ako ima itko tko bi radio ovaj posao – odlučan je i nedvosmislen Gunjević, te je nastojao objasniti pokušaje da se barem donekle popuni blagajna.

- U radnoj zajednici KK Zadar je zaposleno je 15 ljudi, i ja kao šesnaesti. Radimo na sredstvima sa sponzorstvima koja bi mogla isplatiti jednu plaću, ali ulazimo u treću neisplaćeuu plaću. Ja sam odgovorna osoba, ali Grad Zadar je vlasnik, u situaciji u kojoj nije sve isključivo na direktoru društva. Imam obvezu isplatiti plaću zaposlenicima, ali svako malo nam legne netko na račun: vjerovnici, predstečajna nagodba i drugo. Najveći je izazov očuvati račun likvidnim, iako se događaju stalno neke blokade. To je problematika broj jedan – veli Gunjević koji je istaknuo kako u bruto iznosu mjesečno na igrače ide oko 50 tisuća eura, a na radnu zajednicu oko 30. Zbrojeno je to 80, što će na koncu iznositi oko 420 tisuća eura za igrače neto na godišnjoj razini – podcrtao je Gunjević koji je onda prešao na mogućnost odlaska igrača.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Luka Božić poslao je prije 16 dana obavijest o raskidu ugovora i on može u bilo kojem momentu napustiti klub, niti jedan drugi igrač nije poslao zahtjev. S Božićem i njegovim ocem te agentom se razgovara svaki dan, a to je posao koji ja radim. Nažalost ja, iako postoji osoba u klubu koja je zadužena za te stvari – mislio je Gunjević na sportskog direktora Denisa Pleslića koji prema njegovim riječima prema medijima šalje priopćenja za koje on kao direktor kluba uopće ne zna.

- Sa sportskog aspekta mi smo prije sezone apostrofirali ostanak u ABA ligi, koji je sad odrađen. Ako se u Kupu ispadne od Cibone, i ako gubimo od Cedevite Junior kako gubimo, onda nema smisla. Ovaj nepotpisani me sjetio što sam govorio prije godinu dana, a to je da će se ići na u raskid ugovora i rasterećenje. Kao osoba koja zastupa klub moram tako reagirati – ističe Gunjević koji se opet vratio na svakodnevna vanjska potraživanja.

- Svakim danom dajemo zadužnice, ne znam ima li gradonačelnik tu pravnu osnovu, jer ovo je situacija koja nadilazi KK Zadar, mi smo broj jedan košarkaški brend u Hrvatskoj. Vjerujem da će Grad dati ruku - kazao je i nanovo se dodirnuo Pleslića.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Ne znam, statutom su neke stvari krivo postavljene, mislim da je ovaj grad dovoljno mali da bi znali gdje je Danijel Jusup trener, tu sportski direktor nije potreban. Krivo mi je, ponavljam još jednom, jer vidim da je mimo mene poslana priopćenja, osjećao sam se prozvanim i potrebnim reagirati. Došao sam tu jer se nitko nije htio prihvatiti. Klub će biti zdraviji nakon što ja odem. Neću ostaviti klub da propadne, želim da bude normalniji i pravedniji, a da neki drugi skupljaju zasluge. Neke stvari će se promijeniti, ovdje se krvav posao radi da bi klub opstao. Svi sponzori su bili na izlasku, zaustavili smo ih i ostavili, zaustavili jer je to njihova dobra volja. Da ja dolazim iz privatnog sektora ne bih lipu dao, jer se ni jedan sponzor ne želi vezati uz negativnosti - naglašava Gunjević i ne zaustavlja se, naprotiv...

- Ne mogu sam u ovoj situaciji i zahvaljujem privatnicima i dužnik sam im, jer me nisu napustili. U 12. mjesecu donijeli su 100.000 eura u ovaj klub. Ne znam što se očekuje, da ja pronađem 1,5 milijun eura? Nakon Kupa će biti drugačije, ja sam odgovorna osoba, ako klub ode stečaj, ja sam kazneno odgovoran, ni Nadzorni odbor ni nitko – gromko će Gunjević uz najavu...

- Rezat će se sve gdje se može, Jazine, grijanje, struja, igrači, ma sve. Niti jedan sponzor neće ulagati niti će strateški partner ući ako klub nema imovinu. U ovoj situaciji je to iluzorno, ljudi koji ulažu u klub su entuzijasti i još jednom im hvala na tome. Klub ne funkcionira zbog politike nego isključivo zbog sponzora – zaključio je Gunjević.

image
Luka Gerlanc/Cropix
16. travanj 2024 21:17