StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI POSTUPAK PROTIV ZADARSKOG ODVJETNIKA

Davor Buljan 14 godina nije platio večeru od 137.914 kuna!

19. srpnja 2017. - 00:36
zd081003krbuljan

Zadarski odvjetnik Davor Buljan (64), bivši vlasnik licencije "Formule 2000", koji je koncem rujna 2003.godine u Zadru organizirao prvu utrku morskih bolida zahvaljujući prijateljstvu s Tuliom Abatteom, svjetskim imenom u proizvodnji tih superbrzih čamaca, ostao je dužan hotelu President 137.914 kuna, koliko je iznosio ceh za banket nakon održanog mitinga.

Optužen je za prevaru vlasnika hotela Zdravka Barbaroše, a iako je od tada prošlo čak četrnaest godina, do danas zaostalog računa nije podmirena ni lipa, a Buljan se ni u utorak nije pojavio na Općinskom sudu u Zadru gdje je protiv njega zbog toga nastavljen dugogodišnji kazneni postupak.

- Optuženik se opravdao zdravstvenim poteškoćama, te je sudu poslao liječničke nalaze. Ročište u ovom predmetu odgođeno je zbog toga za 19. rujna - rekao je sudac Ivan Marković, kojem je predmet dodijeljen nakon što je dva puta vraćan na novo suđenje.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) Buljan se tereti da je u kolovozu 2003. godine ostavio nepodmiren račun u hotelu s četiri zvjezdice u vlasništvu Zdravka Barbaroše. Nakon što je dogovorio smještaj natjecatelja i njihovu prehranu nije podmirio račun od 137 tisuća kuna koje je trebao podmiriti Visa i American karticama. Vlasnik tada jedinog zadarskog hotela s četiri zvjezdice do danas nije uspio podmiriti račun, a udruga preko koje je organizirana utrka morskih bolida odavno više ne postoji. Vlasnik hotela prethodno je posvjedočio kako je račun prvotno bio naplaćen, no da je odmah napravljen povrat tih sredstava jer je Buljan prijavio krađu i zloporabu njegovih bankovnih kartica.

U međuvremenu je Županijski sud u Splitu u veljači ove godine Buljanu potvrdio drugu presudu zbog prevare prema kojoj je osuđen na godinu dana i tri mjeseca zatvora nakon što mu je opozvana uvjetna osuda iz 2012. godine. Buljan je bio optužen da je prevario Antu Ljubičića i Michaela Pranjića, Hrvate koji žive i rade u Americi, ugovorivši im kupnju bivše tvornice vijaka TVIK d.d. u Kninu koja je tada bila u stečaju. Tužiteljstvo ga je teretilo da je 2002. godine s njima ugovorio kupnju tvornice TVIK d.d. Knin koja je tada bila u stečaju, ali tvornicu nije kupio, već je dvojac prevario i "uzeo" im 175 tisuća američkih dolara.

U njihovo se ime javio na prvi natječaj za kupnju, no natječaj je kasnije poništen. Izdržavanje kazne 'iza rešetaka' odredio mu je Općinski sud u Zadru jer nije ispoštovao posebnu obavezu suda da u roku od jedne godine prevarenim klijentima Anti Ljubičiću i Michaelu Pranjiću vrati iznos od 175 tisuća američkih dolara.

Buljan, međutim, još nije upućen u zatvor jer rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora suca izvršenja nije postalo pravomoćno, pa kazna nije postala izvršna.

02. svibanj 2024 06:11