StoryEditorOCM
4 kantunaOBDUKCIJA JE TAJNA

Denis Sokol i Darija Padovan Buškulić i dalje kriju uzrok smrti 54-godišnjeg zaštitara u klubu ‘Aqua‘. Koga se štiti? Djecu političara?

Piše Božana Sviličić
1. lipnja 2023. - 17:54

Obdukcijski nalazi koji su trebali pokazati točan uzrok smrti 54-godišnjeg zaštitara N.K. koji je 21. svibnja stradao pod javnosti nepoznatim okolnostima u biogradskom klubu ‘Aqua‘, zasad će ostati – službena tajna.

Iako je obdukcija na tijelu zaštitara završena dan poslije incidenta, 22. svibnja, zadarsko tužiteljstvo - županijski državni odvjetnik Denis Sokol i općinska država odvjetnica Darija Padovan Buškulić - ne želi s njim izaći u javnost navodeći kako je riječ o dijelu spisa, odnosno, istrage koja je tajna.

image

Darija Padovan Buskulic, općinska država odvjetnica

Luka Gerlanc/Cropix

- Predmet je u fazi istraživanja. Ovo državno odvjetništvo provodi dokazne radnje potrebne za donošenje konačne državnoodvjetničke odluke, a kako je prema Zakonu o kaznenom postupku istraživanje nejavno, to Vam u ovoj fazi kaznenog postupka ne možemo dati druge podatke – izjavila je glavna Općinska državna odvjetnica Darija Padovan Buškulić nakon upita o rezultatima nalaza koji bi javnosti otkrili kako je 54-godišnjak stradao u noćnom klubu gdje je radio, posebice stoga, što, se, prema dosadašnjim informacijama, navodi da je do njegove smrti došlo zbog masovne tučnjave mladića.

U konačnici policija je za sudjelovanje u incidentu sa smrtnim ishodom koji se odigrao u biogradskom klubu nakon hitnih dokaznih radnji osumnjičila četvoricu mladića u dobi od 31, 30, 24 i 23 godine. Nakon saslušanja mladića iz tužiteljstva su priopćili kako postoji osnovana sumnja da je 21. svibnja u ugostiteljskom objektu u Biogradu došlo do fizičkog sukoba između više osoba i smrtnog ishoda za 54-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je tamo radio kao zaštitar.

Jednom od njih je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke dok je drugi pušten. Još dvojica 25 godišnjak i 22–godišnjak osumnjičeni su za narušavanje javnog reda i mira što je prekršaj, a među osmnjičenima je i 30-godišnji sin načelnika Općine Sv. Filip i Jakov Zorana Pelicarića.

image

Biogradski klubu Aqua nakon tučnjave

Zvonko Pavich/Cropix

Na raniji upit o rezultatima obdukcije Buškulić je navela kako je Općinsko državno odvjetništvo po zaprimanju kaznene prijave započelo sa stadijem istraživanja u kaznenom postupku tijekom kojeg će biti ispitani svi bitni svjedoci inkriminiranog događaja za koje se terete četiri punoljetna hrvatska državljana zbog kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi.

Jednako tako, navela je, nakon provedbe tih dokaznih radnji provest će se sudskomedicinsko vještačenje o kojem će ovisiti daljnja odluka u ovom kaznenom postupku.

- Konačno, nalog za obdukciju naložilo je Županijsko državno odvjetništvo neposredno nakon inkriminiranog događaja budući da se u tom trenutku sumnjalo na učin kaznenog djela ubojstva. Obdukcijski zapisnik u pisanom obliku još nije zaprimljen u tom državnom odvjetništvu koje će po primitku istog dostaviti ovom državnom odvjetništvu kao stvarno nadležnom za predmetni slučaj – izjavila je tada Buškulić.

Prema dosadašnjim informacijama i stanju koje je zatečeno nakon sporne večeri u klubu gdje je nakon otvaranja sezone i koncerta Ivice Sikirića Iće razbijen dio inventara, očito je da je u jednom trenutku došlo do masovne tučnjave veće grupe mladića, kako se navodi iz dva lokalna klana.

Među posjetiteljima kluba čak kruži snimka na kojoj se vidi dio sukoba, tijekom kojeg je u jednom trenutku netko digao stol i - bacio ga.

image

 

Biogradski klubu Aqua nakon tučnjave

Zvonko Pavich/Cropix

Zaštitar je navodno pokušavao smiriti situaciju između dvojice mladića, nakon čega se srušio, te preminuo na putu za zadarsku Opću bolnicu gdje je dovezen s lakšim ozlijedama koje se zasad ne dovode u vezu s njegovom smrti.

- Za sada je nesporno da je postojala tučnjava i da je jedna osoba smrtno stradala. Točan uzrok će se tek utvrditi. To je sve što vam za sada mogu reći - kazao je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković. Mladići se zasad sumnjiče za počinjenje kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi sa smrtnom posljedicomza što je predviđena kazna zatvora do tri godine.

O cijelom događaju postoji snimka nadzorne kamere iz unutrašnjosti kluba na kojoj se vidi kako jedan od privedenih baca barski stolac koji udara u zid od kojega se stolac odbija i pogađa zaštitara koji je preminuo. U istražnom zatvoru je zadržana upravo osoba koja se dovodi u vezu s tim događjem.

Vlasnik noćnog kluba Daniel Šangulin, inače HDZ-ov vijećnik u gradu Biogradu, nije htio o tome govoriti, no njegov otac Tonči, koji je bio dugogodišnji predsjednik Gradskog vijeća Biograda, rekao je tada kako je 54-godišnjak stradao dok je pokušavao smiriti sukob između dvojice mladića.

image

Sudac istrage Hrvoje Visković 

Luka Gerlanc/Cropix

- Nažalost se dogodila nesreća, no nije bila riječ o masovnoj tučnjavi. Zaštitar se posljednjih dana žalio na zdravstvenu situaciju koja nije bila dobra, no nije išao liječniku. Kada je krenuo smiriti dvojicu mladića jednostavno se srušio, no nitko ga nije udario - rekao je Šangulin.

Zaštitar je preminuo na putu za zadarsku Opću bolnicu. Djelatnici kluba pokušavali su ga reanimirati, no u tome nisu uspjeli. Inače je bio umirovljeni branitelj, a s obitelji, surpugom I dvije djece je živio u Pridrazi kraj Zadra.

19. travanj 2024 12:50