StoryEditorOCM
4 kantunaGOTOVA ISTRAGA

Detalji pokušaja ubojstva: dječak (14) krenuo nožem na majku sa zadnjeg sjedišta vozila, ranjena žena uspjela je izaći iz automobila, sin se "bacio" za njom... Doznali smo što su psihijatri utvrdili

Piše PSD
31. svibnja 2019. - 17:22
Hitna pomoć Split KBC

 

Gotov je pripremni postupak tj. istraga nad 14-godišnjakom zbog pokušaja ubojstva 47-godišnje majke u Trilju u veljači ove godine. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu za njega traži smještaj u odgojni zavod te obvezno psihijatrijsko liječenje. - javlja Slobodna Dalmacija.

Maloljetnik je u ožujku smješten u Zatvorsku bolnicu na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu te je nad njim provedeno psihijatrijsko vještačenje tijekom kojeg je iz Splita dolazila stalna sudska vještakinja psihologinja za djecu. Utvrđeno je kako je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv. Upravo stoga je državno odvjetništvo nakon okončanja pripremnog postupka, uz prijedlog da prema maloljetniku bude izrečena odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod, zatražilo sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja. Kako se radi o 14- godišnjaku ne podiže se optužnica već se ide s prijedlogom, a zbog njegove dobi se nije tražio maloljetnički zatvor već odgojna ustanova.

U prijedlogu DORH-a stoji kako je utvrđeno da je 26. veljače oko 15,30 sati nakon verbalnog sukoba sa žrtvom u osobnom vozilu, u namjeri da je usmrti, fizički nasrnuo na nju i počinio pokušaj ubojstva. Majci je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Split  te je smještena je na Jedinici intenzivnog liječenja s ozljedama oka i vrata.

Prema tragovima tijekom kriminalističkog istraživanja, utvrđeno je kako je 14-godišnjak prvo ubo majku nožem sa zadnjeg sjedišta vozila. Ranjena žena je uspjela izaći iz automobila te je on krenuo za njom i zadao joj još jednu ubodnu ranu. Obavljen je i očevid na majčinom automobilu u kojem su na sjedištu vozača nađeni tragovi krvi i njene kose. Nakon privođenja maloljetnik je priznao da je napao majku. Stalni sudski vještak psihijatar ocijenio je da je uputno da 14-godišnjak bude pod liječničkim tretmanom. Stoga je nad njim određen istražni zatvor te je poslan u Bolnicu za osobe lišene slobode.

 

23. travanj 2024 09:44