StoryEditorOCM
4 kantunaDUKIĆ JE ZA E-ZADAR 

Digitalna gradska uprava: E-glasanjem uključit ćemo mlade u kreiranje društvenog i političkog života grada te postati prvaci direktne demokracije

Piše PROMO
10. svibnja 2021. - 10:51

Zadar kao „prvak EU fondova“, „turistička destinacije godine“, „Europski grad sporta“, UNESCO-ov grad, Kneževa palača kao „kulturna atrakcija godine“, Gaženica kao međunarodna „luka godine“, ...puno nagrada i priznanja stiglo je Zadru u proteklom periodu. Branko Dukić želi da se u narednom periodu grad okiti s još nekim važnim titulama. Uz ambiciozni 'zeleni' dio, u programu „Za budućnost s osmijehom“ poseban naglasak stavio je na digitalizaciju, pametna rješenja i uključivanje građana u donošenje odluka.

- Istina, kao jednu od važnijih stvari za koju želim da ostane iza našeg sljedećeg mandata je Zadar kao digitalni lider među hrvatskim gradovima. Jedinstvenom gradskom platformom za sve digitalne usluge kroz sustav e-Zadrani omogućit ćemo jednostavniju, bržu i transparentniju komunikaciju građana s javnim ustanovama i institucijama. Uvest ćemo nova smart city rješenja i razviti novi digitalni prometni sustav. To je veliki posao, no siguran sam da ćemo uspjeti jer se naše gradske službe i naša tvrtka Inovativni Zadar za to spremaju godinama – kazao je u uvodu Dukić.

Zaista, Zadar je, kao jedini grad u Hrvatskoj, još 2015. osnovao tvrtku Inovativni Zadar d.o.o. i ovlastio ju je da bude nositelj i koordinator svih aktivnosti i smart projekata, kako gradske uprave tako i gradskih komunalnih društava i ustanova. Rezultat toga je čitava gradska infrastruktura za pružanje smart usluga koja se sastoji od 70 km gradske optičke mreže, serverske mreže, IP telefonije, javne Wi-Fi mreže, pa sve do konkretnih projekata i testnih rješenja koja su sada spremna za široku primjenu. Jedan od njih je i spomenuti projekt eZadrani.hr – online platforma za objedinjeno pružanje usluga građanima od kojeg gradonačelnik Dukić u novom mandatu očekuje punu primjenu.

image
Digitalizacija gradske uprave, projekt E-Zadrani
Promo

- Vrijeme je da proširimo prostor u kojem će Zadrani direktno utjecati na donošenje pojedinih odluka. Kroz dostupna rješenja možemo im pružiti više informacija nego ikada do sada. Već danas mogu sudjelovati u javnom savjetovanju, no ono što želimo je omogućiti im da se izjašnjavaju, odnosno glasuju po pojedinim temama. Zašto ne bi sudjelovali u kreiranju proračuna i to u biranju prioriteta za kvartovske projekte, od parkova, igrališta, vježbališta ili komunalnih popravaka, drugačije regulacije prometa, a onda i odluka na razini cijelog grada. Ne radi se samo o komunalnim i strateškim projektima, nekad je pitanje odluke o izboru izvođača na proslavi Dana grada ili za doček Nove godine. Građani očekuju da ih pitamo, osluškujemo, vidim to i putem društvenih mreža, a siguran sam da ćemo tako postići veću uključenost mladih u društveni i politički život grada i na kraju donijeti kvalitetnije odluke. Ovo je njihov grad, radi se o njihovoj budućnosti, no, nažalost, oni nedovoljno koriste pravo glasa i vrijeme je da nešto poduzmemo. To je problem s kojim se susreće cijela Europska unija, vjerujem i cijeli moderni svijet. Na nama je da im pružimo priliku i alate s kojima se najbolje osjećaju – nastavlja Branko Dukić.

Nekoliko gradova u Hrvatskoj ima razvijene sustave za interaktivno digitalno provođenje javnog savjetovanja kao i mogućnost online participacije građana prilikom izrade gradskog proračuna.

- Nije to jednostavna priča, ali vrijedi truda. Razvijat ćemo e-glasanje postepeno, promovirati ga već u srednjim školama, educirati i starije, učiti iz iskustva i proširivati prostor demokratskog odlučivanja kako bi Zadar već kroz četiri godine postao nacionalni prvak u direktnoj demokraciji – zaključio je Dukić.

Program „Za budućnost s osmijehom“ možete pogledati OVDJE

19. travanj 2024 08:51