StoryEditorOCM
4 kantuna"POŠTO KIL ZDRAVLJA"

Dikljanci prosvjedovali ispred ulaza na deponiju: "Zadrani, sram vas bilo! Nikoga nije briga što u gradu imamo ekološku bombu koja nas truje 40 godina"

Piše AVŠ
30. listopada 2022. - 17:17

- Zadrani, sram vas bilo! Od svih građana ovog grada koji su se prije dva dana gušili u dimu i danonoćno me tražili za pomoć, ovo su svi koji su se okupili. Drugi su, očito, ostali doma na svojim kaučima ili će jaukati po Facebooku. A prosvjeda nema bez građana- poručila je Drita Dunatov  ispred ulaza na deponiju iznad Dikla gdje se danas poslijepodne okupilo stotinjak građana, mahom Dikljanaca, koji su na ovaj način željeli poručiti kako im je dosta deponije koja im već 40 godina truje život i zdravlje.   

- Ovo što se dogodilo prije dva dana samo je jedna sitna karika od svega što će se u budućnosti događati. Jer u gradu imamo ekološku bombu i nitko ne garantira se ovo neće ponovno dogoditi i da ćemo sljedeće ljeto proći bez požara. Isto kao što nam nitko ne garantira kad će ova deponija konačno otići ća odavde. Zadnje službeno obećanje je „uskoro“, kao i sto puta do sada pred svake izbore. Bojimo se najgoreg. Da je ovo, zapravo, početak sanacije. Paliti dio po dio deponije- kazala je Drita uz burno odobravanje prosvjednika koji su nosili transparente „Pošto kil zdravlja“, „Čiji je džep važniji od našeg zdravlja“ te „Bruno i Kvisko za Diklo čisto“.  

Mario Živković, stanovnik Dikla i zaposlenik gradske uprave, kazao je kako problemi tek sad započinju.

- Oni nemaju pojma kako će ovo sanirati. Dolje, ispod svih tih naslaga smeća, požar tinja već 30 godina. Vjerujem da građani to niti ne znaju. Kad je došao grit, lagali su nam da je bezopasan, a sada nas preko jedne male kutije pokušavaju uvjeriti da je zrak čist. To je izrugivanje s nama i vrijeđanje zdravog razuma. Pa ovdje smrdi već 40 godina. Ako se sanacija bude loše odradila, kao što se sve ovdje radi, pravi problemi tek dolaze. Zato, ako nas ne shvate ozbiljno, mi ćemo ovo sami zatvoriti- kazao je Živković koji traži da se javno objavi tko će, kada i pod kojim uvjetima raditi sanaciju deponije.

Potporu građanima ispred deponije dao je i Enio Meštrović koji je s praznim konzervama odigrao – partiju golfa.

- Nama su prije 20 godina rekli da će ovdje biti golf teren. Kako da mi, pored zdravih očiju, ne vjerujemo u tako nešto. Zato ću danas ovdje odigrati partiju golfa i zahvaliti Gradu Zadru što je ovako atraktivno zemljište dao nama golferima za slobodne aktivnosti. Zadar je u srcu mome- kazao je Enio i zamahnuo palicom, šaljući konzervu preko rampe. Prosvjednici dalje nisu mogli jer im se na putu prema deponiji ispriječio zaštitar Čistoće.  

04. svibanj 2024 05:19