StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO DALJE?

Dio urušene rive ispred stare Ledane dodatno je devastiralo jako jugo, a Županija zbog situacije s pandemijom korona virusa nema sredstava za obnovu

Piše M.G.
6. listopada 2020. - 22:02

Dio rive ispred stare Ledane, nasuprot Foše, svakim danom sve više i više tone... Posljednje jugo koje je poharalo zadarsko područje smo je pomoglo u devastaciji koja traje već godinama pred očima i Gradskih i Županijskih otaca. Kako smo već pisali o problemu urušene rive iza poznatog ribljeg restorana, ove dvije vlasti prebacivale su problem poput pin-pong loptice, jedni na druge, tvrdeći da nisu nadležni za taj dio obale.

Prije nekoliko mjeseci ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola izjavio je za naš portal kako se radi o pomorskom dobru u općoj upotrebi i s tim dijelom obale gospodari Grad Zadar, Upravni odjel za komunalne djelatnosti, no prema Zakonu o pomorskom dobru, kod izvanredne vremenske nepogode ukoliko dođe do urušavanja obale, taj dio preuzima Zadarska županija. 

image
Jure Miskovic/Cropix

- Nadležnost Lučke uprave u tom dijelu je izuzeta jer to nije naše lučko područje – kratko je tada za Zadarski.hr komentirao Škibola.

Zvali smo stoga Krešimira Laštru, županijskog pročelnika Upravnog odjela za more i turizam, koji nije bio upućen u novu situaciju nakon orkanskog juga, te doznali da su ipak oni preuzeli problem na sebe.

- Obavit ćemo čim prije izvide, baš  kao što smo i onda, prije dvije godine napravili nakon također jakog juga. Nažalost, ovdje se ne radi o kozmetičkim zahvatima i sanacija će zahtijevati velike novce, a nas je pandemija koronavirusa primorala da određeni dio novac namijenjen ovakvim i sličnim stvarima, preusmjerimo u druge Odjele i projekte jer naknade za koncesije umanjili smo za 50 posto kao pomoć korisnicima koncesije, te zbog toga ne mogu sa sigurnošću reći hoćemo li imati dovoljno sredstava za to sanirati u ovoj godini – komentirao je Laštro.

Gradski pročelnik Robertino Dujela kratko nam je rekao kako će njegov Odjel, dok se ne sanira riva, riješiti zaštitu tog područja kako se ne bi dogodila kakva tragedija.   

Što dalje, pokazat će vrijeme... Nadamo se ne jugo.

A do tad, taj mali dio rive usred Poluotoka i dalje propada... Možemo se samo „utješiti” da se ne nalazi ispred neke uređene zgrade, već oronule olupine stare Ledane koja i sama čeka neke bolje dane.  

20. travanj 2024 08:58