StoryEditorOCM
4 kantunaUSRED SEZONE

Dio zadarskih vatrogasaca u štrajku, traže bolje uvjete rada i veću plaću. Jović: Operativna spremnost JVP Zadar nije ugrožena!

Piše Iva Ivanac
24. srpnja 2023. - 12:42

Dio vatrogasaca JVP Zadar, pripadnici sindikata "Zajedno", od ponedjeljka ujutro je u štrajku.

Povjerenik sindikata "Zajedno" u Zadru, Dino Lilić, objasnio nam je koji su to razlozi zbog kojih štrajka ukupno 27 profesionalnih vatrogasaca od njih 102 koliko ih ima JVP Zadar. Podsjetimo kako se nakon nedavnog povećanja prosječna plaća zadarskih vatrogasaca kreće između 960 i 1180 eura. Najnovijim zahtjevima primanja bi im se još povećala, ali za koliko točno, Lilić nam nije mogao reći jer kaže kako se prvo treba utvrditi gdje sve novci za JVP Zadar odlaze. 

- Prvo što tražimo jest usklađivanje kolektivnog ugovora sa zakonima RH, zatim poštivanje zakonskog obračuna plaće i ukidanje nejednakog rasporeda radnog vremena koji je nametnut od strane poslodavca, govori Lilić dodajući kako je nedavno od Državnog inspektorata zatražio odgovor na pitanje organizira li JVP Zadar smjene po zakon, ali odgovor na svoja pitanja još uvijek nije dobio. Dodao je kako će vatrogasci iz njegovog sindikata štrajkati sve dok se kolektivni ugovor ne uredi sukladno zakonima i radničkim pravima.

- Da želi, poslodavac može vrlo brzo urediti radnička prava, kazao je Lilić čiji sindikat nije potpisnik kolektivnog ugovora.

- Govore mi da mi nismo u poziciji pregovarati oko kolektivnog ugovora, ali to je netočno. Mi se uvijek možemo boriti za radnička prava. Problem je i što naš kolektivni ugovor nećete nigdje naći javno dostupnim, ističe Lilić kojeg smo upitali i hoće li se vatrogasci u štrajku odazvati hitnim intervencijama.

- Poslodavac je do okončanja procesa mirenja trebao utvrditi hitne poslove, međutim to nije napravljeno nego su nam doslovno poslali poruku da slobodno možemo ići u štrajk, dodao je Lilić naglašavajući kako je JVP Zadar sam sebi tako blokirao vatrogasnu službu.

Zapovjednik JVP Zadar, Boris Jović, ističe pak kako štrajk vatrogasaca uopće nije bio najavljen i dodaje kako to neće utjecati na intervencije.

- Operativna spremnost JVP Zadar nije ugrožena, istaknuo je odmah na početku razgovora zapovjednik Jović osvrćući se na ne odlazak vatrogasaca koji su u štrajku na intervencije.

- Zakon o vatrogastvu u članku 66. jasno kaže u kojim slučajevima štrajk nije dopušten. Svi koji prekrše taj zakon ugrožavaju ljude i imovinu. Razumijem da ljudi traže veće plaće, ali u ovoj godini plaće su podignute za 20 posto (12 posto osnovica i 8 posto koeficijent) te je dogovoren i regres koji je isplaćen. U međuvremenu je izašao "Pravilnik o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova" koji mora biti usvojen do studenog. Kada su u pitanju smjene, vatrogasci su djelatnici koji rade u turnusima i moraju ispuniti 40 sati tjedno što se ujednačava na mjesečnoj bazi. Nekad rade više od 40 sati tjedno, nekad manje, ali mjesečno ne prelaze broj propisani radnih sati, ističe Jović dodajući kako je nakon povećanja plaća prošli mjesec prosječna plaća na razini cijele JVP Zadar iznosila 1180 eura, a najmanje plaćenim vatrogascima isplaćeno je 960 eura.

03. svibanj 2024 05:16